Operatie in Duitsland vergoed krijgen

Hier kun je alles kwijt over topics die te maken hebben met Transseksualiteit.

Moderator: Moderators

adriana
Eredivisie
Berichten: 502
Lid geworden op: zo nov 18, 2001 1:00
Locatie: zuidholland

Bericht door adriana »

Hi,

weet niet ofdat dit al eerder gepost is maar overdaad schaad in dit geval dan niet

even ietsje verder weg Thailand waarvan ik dacht dat de kosten niet door een Nederlandse zorgverzekeraar vergoed werden, niets is minder waar

In april 2008 heeft de geschillencomissie Zorgverzekeringen in zaak nr. AN008.143 een uitspraak gedaan tengunste van een trans die de max. kosten die er op dat moment voor stonden - Euro 8.863 vergoed heeft gekregen

Zij was niet bij het VU maar bij een psychologe (misschien Drs. Tanja van Hengel) en de basis voor de toewijzing was, behalve dat zij haar papierwerk in orde had:

In het kort: de behandelende psychologe werkte volgens de SOC (Standards of Care) welke internationaal worden toegepast en het feit dat diezelfde SOC ruimte laat voor doorverwijzing naar zelfstandige werkende psychologen/psychiaters was een belangrijk punt voor de geschillencommissie.

Waarbij in feite de exclusiviteit van het VU in Amsterdam en Groningen onderuitgehaald is voor het afgeven van een verklaring voor SRS waarop als enigste een zorgverzekeraar zal vergoeden, dit is dus niet zo.

Het VU accepteerd niet dat iemand die b.v. RLE en min. 1 jaar hormonen onder kontrolle van een specialistische gender psycholoog(e) achter de rug heeft, om die vervolgens een SRS te laten ondergaan.

Een ervaren gender psycholoog(e) die werkt volgens de SOC, dus Real life test en hormoon behandeling onder kontrolle, geeft in feite naar de zorgverzekeraar dezelfde rechten in de vrijheid van keuze voor een chirurg.
Ook het feit dat je in Nederland kan bepalen welke ziekenhuis/chirurg voor andere medische ingrepen dan SRS, je wilt hebben.

Volgens mij is er bij het VU alleen Dr Bouman die SRS doet en is er dus geen sprake van keus, ook dit was een argument dat een "trans"recht heeft op een keuze van chirurg en die is hier niet.


groetjes, Adriana
Gebruikersavatar
Petra v
ForumFan
Berichten: 377
Lid geworden op: zo nov 30, 2008 22:07
Locatie: Stiens
Contacteer:

Bericht door Petra v »

Bedankt voor deze update. 8)

In hoeverre hebben de hulpbehoevenden keuze vrijheid? Dan wel vergoed.
Zou er ook keuze mogelijk zijn in welke techniek dat er toegepast wordt? Daar ik heb begrepen dat ze in Thailand erg ""voor"' lopen daarmee, wat niet wil zeggen dat de technieken die hier toegepast worden niet geschikt zijn, maar wel anders. En misschien wel juist de beste op dit moment. Het feit daar mee is dat er een keuze aan technieken is.

Het komt toch weer elke keer terug op waar jij als mens, patiënt ""recht"" op heb ( beladen woorden ). Immers anderen gaan wel even hun creativiteit aan jou bot vieren, dan vind ik dat je mag kiezen uit verschillende huidige methodes. Het is JOU lichaam, wat een ziekenfonds er ook anders van maakt, jij bent wel even iets meer dan een klant nummer in een computer geheugen.

Of die verschillende technieken ter beschikking zijn op één locatie is dan de vraag. Wanneer dan blijkt dat jou "keuze" van techniek valt bij een chirurg in het buitenland, hoe zal men daar dan naar kijken?

De rode draad hier in is en blijft volgens mij de afhankelijkheid voor velen voor 100% financieel van wat de ziekenfonds aanbiedt. En daarnaast toch wel een erkenning dat het een noodzakelijk medische behandeling is voor een transformatie. Maar zij worden dan wel geconfronteerd met zeer beperkende maatregelen. Zo heb je weinig aan een vergoeding voor de SRS door een arts in Thailand, bv omdat zijn techniek voor jou "het meest geschikt zou zijn" als je daar niet ook de verblijf en reis kosten vergoed krijgt. Zijn wij dan niet blij met alles wat wij "krijgen toegewezen"? Wel op rekenen.

Juist omdat ik heb begrepen dat ook bv Thailand qua kosten zeer goed kan concurreren met de huidige kosten voor een gelijkwaardige behandeling in eigen land. Gaat het om de patiënt te helpen, of om bureaucratie achter het computer scherm?

Ik stel me voor dat diegene die zelf nog enige financiële ruimte hebben en daarmee het één en ander kunnen aanvullen en of zelf bekostigen dat het uiteraard ook belangrijk, maar iets minder belastend is wat toegekend wordt.
Man, man wat is het fijn een vrouw te zijn.....
Gebruikersavatar
Mara
ForumDiva 2000
Berichten: 2835
Lid geworden op: za jun 26, 2004 22:17
Locatie: Europa
Contacteer:

Bericht door Mara »

Ik ken in Duitsland ook een geval en ik ken ze persoonlijk, die de SRS in Bangkok gewoon vergoed kreeg....zonder meer...gewoon aangevragen en ze kreeg toestemming voor vergoeding.....

groetjes

Mara
Geen Seks Met Nazis Afbeelding --> hier niet op klikken <--
ik ben hier niet meer
Forumdiva
Berichten: 1695
Lid geworden op: vr mar 16, 2007 12:25

Bericht door ik ben hier niet meer »

adriana schreef: Volgens mij is er bij het VU alleen Dr Bouman die SRS doet en is er dus geen sprake van keus, ook dit was een argument dat een "trans"recht heeft op een keuze van chirurg en die is hier niet.
Ik denk eerder dat de wachtlijsten een argument zijn geweest dan de keuze van chirurg, want toentertijd had het VU een overeenkomst met het OLVG waar dr. Kanhai ook operaties deed, en in het verleden dr. Karim ook. Dus geen keuze is niet waar. En dr. Kanhai doet nu in Alkmaar ook weer SRS. Dr. Karim doet helaas vanwege persoonlijke omstandigheden geen SRS meer.
adriana
Eredivisie
Berichten: 502
Lid geworden op: zo nov 18, 2001 1:00
Locatie: zuidholland

Bericht door adriana »

Nannette

ik weet niet ten tijde van 2007/2008 hoeveel SRS chirurgen aktief waren in bij de genderteams en over de bekwaamheid heb ik geen mening.
Waar het mij omging is het feit dat een pre-op trans niet afhankelijk is van de genderteams in Amsterdam en Groningen en een ander traject kan volgen met vergoeding van SRS indien in het buitenland ondergaan.

Deze zaak had niets met wachtlijsten temaken, zij was immers niet onder behandeling bij het VU, in het kort: zij had eind 2006 een verzoek ingediend bij de zorgverzekeraar voor o.a. SRS, dit werd beantwoord dat zij een verklaring van de Genderkliniek Amsterdam moest overleggen.
Zij heeft toen een brief van haar behandelende psycholoog overlegd in februari 2007, er kwam geen antwoord, in april een klacht ingediend in mei antwoord dat o.a. SRS niet zou worden vergoed.
In juni klachten commissie ingeschakeld en in mei 2008 deelde de zorgverzekeraar mede dat de kosten van de inmiddels plaats gevonden SRS ingreep in Thailand, te zullen vergoeden met het bedrag Euro 8863,10.

Van belang: in de polis stond zoals bij allen naar ik aanneem: De zorgverzekering omvat aanspraak op vergoeding van kosten en vrijheid van keuze van de zorgverlener, als dit het buitenland wordt dan gelden in het algemeen de maximale vergoedingen zoals in Nederland zouden worden gegeven.

Verder vond de geschillen commissie zorgverzekeringen dat: in de zorgverzekering is niet opgenomen dat verzoekster zich in het kader van de behandeling van transseksualiteit dient te wenden tot een multidisciplinair team (Het VU dus).
Dit laatste zou ook in tegenspraak zijn met vrijheid van keuze.


groetjes
ik ben hier niet meer
Forumdiva
Berichten: 1695
Lid geworden op: vr mar 16, 2007 12:25

Bericht door ik ben hier niet meer »

Hallo Adriana,

zoals je het nu omschrijft ben ik het er 100% mee eens. Zelfs als je bij een genderteam onder behandeling bent heb je die vrijheid van keuze van chirurg, van endocrinoloog. Vele mensen laten zich echter leiden door een genderteam, en zijn zich ook niet bewust andere mogelijke keuzes, omdat daar weinig voorlichting over wordt gegeven en beperktere informatie over is (helaas).

Voor Petra, ik denk niet dat je SRS voor € 7200 redt in Thailand, en dan heb je ook nog vliegreis en verblijf, en deze worden niet vergoed. Dus al zou de operatie goedkoper zijn, dan nog moet je de vliegreis en verblijf zelf betalen. Alleen operatie en verblijf in ziekenhuis mogen van die € 7200 betaald worden.

groetjes, Nannette
Gebruikersavatar
Petra v
ForumFan
Berichten: 377
Lid geworden op: zo nov 30, 2008 22:07
Locatie: Stiens
Contacteer:

Bericht door Petra v »

wandelgang praat en meldingen op waarheid doen allerlei vragen ontstaan.

Er schijnen regelmatig andere kosten gemaakt te worden in Nederland waardoor het in de wandelgangen op een rekensom uit komt waarbij het gebodene in bv Thailand qua volledigheid, operatie & Bvg, en qua techniek toch gelijk of zelfs voordeliger kan zijn, dan wel voor de uitkerende ziekenfonds. Omdat het wandelgang informatie betreft kan ik mij nergens op beroepen, maar daar moet wel waarheid achter zitten.

Dat is nu het hele punt, je wilt natuurlijk de beste behandeling voor de transitie, en ik mag ook aannemen waar nodig een bvg, dan wel betaald, want daar zit ook de clue. Waarom word er überhaupt iets vergoed? gelukkig om er voor te zorgen dat de NODIGE medische behandelingen aangeboden kunnen worden ondanks financieel onvermogen.

Wij mogen best wel kritisch zijn, en terecht, het is tenslotte onze lichaam, en wanneer het in Nederland volgens allerlei berichten niet helemaal loopt zoals wij dat zouden verwachten, en er berichten zijn van ander, zo mogelijk "betere" of wenselijkere opties / behandelingen, dan komt van alles los, en gaat ieder zich afvragen wat die moet doen, en wil natuurlijk de juiste keuze maken.

Van mij uit gezien is het een vechten tegen vermeende onrecht, datgene vragen en toegewezen krijgen waar wij recht op menen te hebben. Oftewel de weg vragen die bewandeld dient te worden om het doel te bereiken. En wees nu eerlijk, welke techniek / methode gebruikt wordt voor de operatie zelf, jij wilt datgene dat voor jou het meest geschikt lijkt. Daar komen we bij keuze, geen luxe, maar bittere noodzaak. En wanneer de suggestie heerst dat er opties buiten Nederland die jou aanspreken ( In Nederland weinig "Keuze") voor bedragen die overeen zouden stemmen met datgene dat uiteindelijk uitbetaald wordt in Nederland, dan ga je afvragen hoe dat zit en wil ook voor jezelf de keuze kunnen maken.

Dit hele discussie zou niet plaats vinden als er bv een gelijke kliniek als in Thailand met dezelfde vooruitstrevende artsen en gebruikte technieken en korte wachttijden in Nederland was. Wat zij bieden is wel heel erg in trek, en voor mijn weten niet in Nederland beschikbaar.

Dit betreft nog altijd diegene die volledig afhankelijk zijn van de uitkering van de ziekenfondsen. Die kunnen geen kant op maar zijn niet minder mens dan welk ander.

Vandaar dat zeker bij mij het wenselijk zou zijn om ergens een actueel bijgehouden overzicht van de huidige mogelijkheden, gebruikte technieken, kosten overzichten etc betreffende het SRS te willen kunnen raadplegen. Dat zal er nooit komen vrees ik, want dan komt er te veel interne informatie van de uitvoerende ziekenhuizen, klinieken en ziekenfondsen naar buiten.

Maar goed, er leven allerlei vragen bij mij en andere transseksuelen, en op forums zoals deze kunnen wij die dan stellen. Misschien helpt het uiteindelijk om antwoorden te verkrijgen.

Ik hoef nu op dit moment niet voor mij zelf alles tot in detail uit te zoeken want ik ben zelf nog niet zo ver in het traject. Dan zou de informatie voor mijzelf niet meer actueel zijn.

Volgens mij is een transitie een emotionele gebeurtenis, daar hoef je geen andere onzekerheden of vraagstukken bij. Wandelgang informatie is dan wel interessant maar kan ook ontrust zaaien. De enige manier om dat te ondervangen is de vraagstukken naar buiten ( op de forum ) te brengen, bespreekbaar maken en waar mogelijk ontzenuwen, door relatieve feiten in perspectief neer te zetten.

Sorry voor de lengte, moest het even kwijt.

Petra v
Man, man wat is het fijn een vrouw te zijn.....
ik ben hier niet meer
Forumdiva
Berichten: 1695
Lid geworden op: vr mar 16, 2007 12:25

Bericht door ik ben hier niet meer »

Petra, voor SRS staat in Nederland gewoon een vast bedrag, dat is nu 7268 euro, daar is opname en verpleging bij inbegrepen. Dit zijn geen geheime bedragen. Iedereen kan te weten komen wat een bepaalde behandeling kost in Nederland, daar heb je volgens mij zelfs recht op. DBC code vragen van de behandeling en dan kun je het opzoeken.
groetjes, Nannette
adriana
Eredivisie
Berichten: 502
Lid geworden op: zo nov 18, 2001 1:00
Locatie: zuidholland

Bericht door adriana »

Petra,
kan mij voorstellen dat er nogal wat te doen is tussen wat de realiteit en zoals je zegd wandelgangen verhalen.

Een ding weet ik wel dat wij bevoorrecht zijn met de transen o.a. in USA, ben 2x in de afgelopen jaren in een ontmoeting in California, San Jose geweest met een "trans gender groep - Rainbow", zij krijgen nul komma nul vergoed en moeten vaak een 2de baan erbij nemen en sparen voor de SRS enz.

Er is voor iedereen die voldoet aan de diagnose "genderdysforie in de zwaarste vorm" - dus beslist niet meer als man of vrouw kunnen leven, een basis dekking van de zorg verzekeraar voor de gewenste behandeling.
En een vrije keuze door wie en nu ook waar (buitenland) je geholpen wilt worden, de rest is persoonlijk en vaak een kwestie van onderzoeken en uitzoeken waar gezien de toch wat lange procedure, alle tijd voor is.

Zoals Nannette. schrijft het genderteam bij het VU is niet bepaald de eerste om een patient/klant erop te wijzen dat men ook voor een buitenlandse optie kan kiezen wat o.a. SRS betreft en dat is niet korrekt van hun. Wat eigenbelang en professionele ego speelt hierbij een rol denk ik.

groetjes, Adriana
Chan
ff weer wat posten
Berichten: 45
Lid geworden op: vr apr 25, 2008 2:07
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Bericht door Chan »

raar... ik heb ook een dunne portemonnee en mijn SRS-moment komt snel dichterbij, ben me dan ook al een tijd heftig in de mogelijkheden aan het verdiepen... en dan lees je hier .. >>
1) "In juni 07 klachten-commissie ingeschakeld en in mei 2008 deelde de zorgverzekeraar mede dat de kosten van de inmiddels plaats gevonden SRS ingreep in Thailand, te zullen vergoeden met het bedrag Euro 8863,10." (Adriana, 280309) en
2) "voor SRS staat in Nederland gewoon een vast bedrag, dat is nu 7268 euro, daar is opname en verpleging bij inbegrepen." (Nannette, 290309)
- tja, vraag je je dan af, waar zit dan het verschil, de werkelijk gemaakte behandelingskosten zullen toch niet zo sterk verlaagd zijn?
Ook in Thailand zou ziekenhuisverblijf, verpleging, medicijnen enz. vergoed zijn. Dus hoe kan die vergoeding dan nu opeens E 1600 lager uitvallen ?? XXX Chantalle
ben oersaai, dus nix te vertellen
adriana
Eredivisie
Berichten: 502
Lid geworden op: zo nov 18, 2001 1:00
Locatie: zuidholland

Bericht door adriana »

Chan,

ik zal het nakijken ben momenteel niet in Nederland een mogenlijkheid zou kunnen zijn dat in het toegekende bedrag van Euro 8863, betrekking hebbende op de reeds uitgevoerde SRS in Bangkok ook achtergestelde kosten zaten van Nederland zoals epilatie en of bezoeken aan een psycholoog, want ze heeft het traject buiten het VU gedaan.

Borst implantaten vergoeding was afgewezen.

Overigens voor een 7268 euro wat in us dollars tegen de huidige koers van 1.33 is US 9.666. Er zijn in Bangkok goede chirurgen die voor die prijs SRS volledig en borst implantaten kunnen doen.
Wat er op de faktuur komt te staan in het algemeen is naar mijn ervaring in landen zoals Thailand bespreekbaar kwestie van tevoren kontakt te leggen over de mogelijkheden met de betreffende chirurg.
Heb zelf nog niet die ervaring maar ben veel in Azie geweest en weet dat als er geld te verdienen is er veel mogenlijk is.

Blijft reiskosten en hotel verblijf, vliegkosten zijn momenteel laag ben voor Euro 550 gevlogen Amsterdam/San Francisco/Amsterdam, overigens voor vakantie, direkte vlucht 10.5 uur met de KLM.

Het beste voor de komende tiid.

Adriana
Chan
ff weer wat posten
Berichten: 45
Lid geworden op: vr apr 25, 2008 2:07
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Bericht door Chan »

dank je wel hoor, de wachtlijst voor SRS na je "goedkeuring" is inmiddels opgelopen tot 1,5 jaar, dus er zullen er wel meer nieuwsgierig zijn naar andere opties buiten de VU om ...
ben oersaai, dus nix te vertellen
adriana
Eredivisie
Berichten: 502
Lid geworden op: zo nov 18, 2001 1:00
Locatie: zuidholland

Bericht door adriana »

Chan,

hierbij het beloofde antwoord, de vergoeding van Euro 8,863,10 heeft alleen betrekking op de ingediende nota door de verzoekster aan de commissie (CVZ) en een afschrift van deze nota is verzonden aan de zorg verzekeraar.

Ze had nog andere kosten zoals, psychologische behandeling, haartransplantatie , ontharingsbehandeling welke zijn afgewezen.

Ze heeft het volledige bedrag van Euro 8,863,10 vergoed gekregen en vergoeding van overige in Thailand uitgevoerde behandelingen werden afgewezen.

Voor de feiten:

De commissie (CVZ) stelt vast dat de door de zorgverzekeraar gehanteerd DBC-code 04.11.00.0253.0023 ziet op reguliere zorg/reconstructie geslachtsorgaan m.b.v microvasculair vrije lap transplantatie/operatief met klinische episode.

Dit betreft een DBC code uit het A segment waarvoor het tarief een gegeven is, te weten Euro 8,863.10 ten tijde van de behandeling volgens tarief applicatie van de Nederlandse Zorgautoriteit

De commissie is van oordeel dat door de zorgverzekeraar de onder de gegeven omstandigheden meest passende DBC code en het juiste , daarbij behorende tarief zijn toegepast.

------------
Ben zeker geen specialist hierin maar het lijkt mij dat de DBC-code bepalend is voor het bedrag en misschien doordat er meer dan 1 methode is voor SRS, sterk afhankelijk van het materiaal dat gebruikt kan worden, dat er meer dan 1 tarief is

groetjes Adriana
Saartje
Eredivisie
Berichten: 707
Lid geworden op: zo mei 04, 2008 12:44
Locatie: Amsterdam

Bericht door Saartje »

Nu ben ik niet dom maar dat is allemaal swahili voor me. :D

Toch bedankt voor alle info Adriana! :)
Men run on testosterone, women on toblerone.

Jo Brand
adriana
Eredivisie
Berichten: 502
Lid geworden op: zo nov 18, 2001 1:00
Locatie: zuidholland

Bericht door adriana »

Hi,
Chan schreef,

dank je wel hoor, de wachtlijst voor SRS na je "goedkeuring" is inmiddels opgelopen tot 1,5 jaar, dus er zullen er wel meer nieuwsgierig zijn naar andere opties buiten de VU om ...
We hebben er wel niet veel aan maar ben net terug van San Francisco en heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om 2 sessies (consulten) te hebben bij Dr. Anne Vitale een gespecialiseerde gender psychologe.

Zij heeft haar parktijk in San Rafael een 20 minuten met de auto rijden ten noorden van San Francisco (over de golden gate)

Zij heeft zeer veel gepubliceerd is zelf al 30 jaar post up. Ze is o.a. in Nederland geweest en vind Nederland zeer vooruitstrevend op gebied van kinderen, zij heeft Peggy Cohen ontmoet.

Zij was werkelijk stom verbaasd toen ik haar vertelde dat vanaf de aanmelding bij het Vu, wachten op intake, diagnostische fase, RLE, wachten op SRS dat dit zo een 4 jaar kan duren, zij kon het niet geloven

In een maand of 3 (min. om de 2 weken een consult) kan zij al het z.g. groen geven, afhankelijk van de duidelijkheid van de genderdysforie.

Zij plakt niemand een etiket op, haar taak ziet ze als begeleiding.

Voor haar is de RLE + hormonen 1 jaar (min. volgens H B standaards) en zoals zij zei als je het goed vantevoren regeld kan je 1 dag daarna je SRS ondergaan. Dus bij elkaar een 13 maanden plus 1 dag en klaar is Truus.

In feite iemand die een zeer succesvolle psychologe is en 30 jaar post up weet na 1 of 2 gesprekken al met wie ze te doen heeft, daar hoef je niet langer over te doen.

Ze werkt volgens H.B. standards of care (heeft inmiddels een andere benaming geloof ik) zit in diverse commitees en is mede oprichtster van de grote genderorganisatie in de Bay Area (San Francisco).

Saartje: sorry voor Swahili , Portugees misschien beheers ik wel (spreken), echt waar, alhoewel met deze medische ambtenaren taal is er ook geen beginnen aan, de cijfers laten we het daar maar ophouden want uiteindelijk is het waar het om gaat.

groetjes Adriana
Plaats reactie