Outing tegenover de dokter

Hier kun je alles kwijt over topics die te maken hebben met Transgenderisme.

Moderator: Moderators

Loesje
dagelijks aanwezig
Berichten: 100
Lid geworden op: za apr 05, 2003 0:42

Outing tegenover de dokter

Bericht door Loesje »

Nou, vandaag had ik een afspraak met de huisarts. Na een tweetal klachten heb ik hem half stotterend en half snikkend durven te vertellen dat ik dacht dat ik misschien transseksueel was. Transseksueel, omdat ik met zo'n gigantisch brok in mijn keel niet dacht te kunnen uitleggen wat het verschil is tussen een transgender en transseksueel. Daarnaast twijfel ik de laatste tijd af en toe ook wel eens of er wel echt verschil is in mijn geval, want behalve dat ik geen SRS wil (op dit moment) is er in mijn versie van transgenderisme geen verschil met transseksualiteit.

Maar goed, ik had het eenmaal gezegd en de huisarts heeft me wat gerustgesteld. Ik heb nu een afspraak met iemand van het GGGZ (was vroeger het Riagg) gemaakt voor een intake gesprek. De huisarts zei dat dat de beste mogelijkheid was, want dat werd wel vergoed door het ziekenfonds (waarmee hij min of meer zei dat een gewone psycholoog ofzo niet vergoed zou worden).

De afspraak staat voor 8 november.. dus over twee maanden pas, omdat die vent van het GGGZ op vakantie is en voor de rest staat volgeboekt.
Maar ik vraag me af of dit de juiste weg is? Ik heb niet zo'n hoge pet op van het Riagg (mijn zus is daar een paar jaar geweest, zonder erg veel succes), en ik heb het idee dat de meeste transen eigenlijk gewoon naar een gendertherapeut of zoiets worden gestuurd?
Misschien word ik ook wel doorgestuurd naar iemand anders hoor, na het intakegesprek, maar was toch benieuwd naar of het bij meer mensen zo is gegaan als het bij mij gaat.
Gebruikersavatar
Wendy B
ForumFan
Berichten: 381
Lid geworden op: di apr 05, 2005 22:39
Locatie: Hilversum

Bericht door Wendy B »

Hi Marloes,

Ik heb sinds kort een nieuwe huisarts, en bij het kennismakingsgesprek een paar maanden geleden heb ik al gezegd dat ik mezelf als transgender beschouw. Het dossier was nog niet binnen, dus ze kon nog niet veel doen. Morgen toevallig de volgende afspraak. Inmiddels zie ik er ook wel wat vrouwelijker uit. Ik vond het wel vervelend om zoiets persoonlijks tegen een wildvreemde huisarts te zeggen, maar aan de andere kant was ik er toch al open over naar de buitenwereld.

Zij verwees me in eerste instantie ook naar het RIAGG (Gelderse Roos hier in Arnhem) maar daar heb ik slechte ervaringen mee oa. omdat ze individuele hulp weigeren. En ze bevestigde dat dat de enige psychologische hulp is die nog vergoed wordt.

Ik denk nu inmiddels dat ik ook niet meer zoveel te zoeken heb bij een psycholoog. Naar mijn idee kan een psycholoog alleen maar helpen met de zoektocht naar wie je eigenlijk bent. Ik zelf ben daar wel zo'n beetje uit, dus ik verwacht meer van maatschappelijk werk. Voor mij is het immers alleen nog een sociaal probleem, dwz. hoe ga je er mee om in het dagelijks leven.

Dit is mijn ervaring, hoop dat je er wat aan hebt.
kernel panic: root of unknown type; Not syncing
Gebruikersavatar
Mara
ForumDiva 2000
Berichten: 2835
Lid geworden op: za jun 26, 2004 22:17
Locatie: Europa
Contacteer:

Bericht door Mara »

Marloes en Wendy.....ik heb slechte ervaringen gemaakt met het Riagg, heet hier nu Mondriaanstichting.....

.....jullie moeten wel vragen, wat jullie, of jij Marloes, verwachten van deze instelling.....ze kijken mischien door differenciaaldiagnostiek of je normaal in je hoofd bent en andere aandoeningen uitgesloten zijn.....verder kunnen ze je naar een gendertherapeut/e sturen of na het genderteam....maar zolang je niet volledig het hele TS-pad wilt bewandelen, zul je op onbegrip stoten.....als jij nou stevig in je schoenen staat en geen srs, maar een hormoonbehandeling wilt, zo zoek je beter meteen een arts die deze wel voorschrijven, maar pas op, deze artsen zijn niet dicht gezaait in nederland..... :roll:

Groetjes
Geen Seks Met Nazis Afbeelding --> hier niet op klikken <--
Loesje
dagelijks aanwezig
Berichten: 100
Lid geworden op: za apr 05, 2003 0:42

Bericht door Loesje »

De reden dat ik naar de huisarts ben geweest en het hem heb verteld, was eigenlijk voornamelijk omdat ik met iemand (psycholoog oid) wilde praten, omdat ik het vooral de laatste tijd er erg moeilijk mee heb. Met name omdat ik soms twijfel aan mezelf, en ik veel last ondervind aan de geheimhouding waar ik nu aan doe. Ik heb zelfs al jaren last van zogenaamd Seborroisch Exceem (hele erg vorm van roos, dikke 'plakken' en korsten op de behaarde hoofdhuid) welke genetisch is bepaald, maar meestal ge-'triggerd' wordt door stress, en ik weet eigenlijk vrijwel zeker dat ik daar al jaren aan lijdt omdat ik me erg gestressed voel om de hele situatie. Ironisch genoeg lijkt het er op dat mijn lichaam me probeert te dwingen tot een outing.

Dus voorlopig heb ik die hulp nog niet omdat ik hormonen of iets dergelijks wil (dat is iets voor later) en voornamelijk omdat ik hulp wil om de dingen op een rijtje te zetten, en tips voor een eventuele outing. Misschien een genderdysforie diagnose, die bij die outing zou kunnen helpen.

Maar bij het Riagg krijg ik dus geen individuele hulp? Moet ik dan denken aan praatgroepen? Want dat is wel het laatste waar ik nu op zit te wachten. Het liefst wordt ik denk ik doorverwezen naar een gendertherapeut ofzo.
Josette
Forumdiva
Berichten: 1470
Lid geworden op: ma dec 09, 2002 22:51

Bericht door Josette »

Marloes,

Op de site van de LKG T&T staan nuttige adressen voor T*-problemen en waar je terecht kan met je vragen.

Enkele voorbeelden:

Psycho Informa Group
Voorheen Psychologen Praktijk Schoonhoven e.o.
Drs. T. (Tanja) van Hengel-Schouten
Nieuwe Singel 3
2871 AX SCHOONHOVEN
0182 380265 (ma. t/m vr. van 9:30 tot 16:30 uur)
e-mail: t.hengel@planet.nl
Internet: www.pig-net.nl
Ervaren (gender)therapeute voor de ondersteuning van travestieten, transgenders en transseksuelen en hun partners, onder anderen bij:

  • het doorlopen van het acceptatieproces
  • het omgaan met de (genderdysfore) partner, het werk en de sociale contacten
  • het verwerken van (traumatische) jeugdervaringen
  • het eventueel praktisch ten uitvoer brengen van identiteitsaanpassingen

Toni Zandvliet
Mw. drs. Tony Zandvliet
Gender-psychotherapeut met 22 jaar ervaring.
Stelt geen diagnose, alleen voor therapie.
Niasstraat 37-II
1095 TV Amsterdam
020-6947377
(b.g.g. antwoordapparaat inspreken en je wordt terug gebeld)[/color]

Voor meer hulp klik hier of hier.

Bron: LKG T&T

Ik hoop je hier mee op weg te hebben geholpen. Succes en het beste ermee.
liefs, Josette
adriana
Eredivisie
Berichten: 502
Lid geworden op: zo nov 18, 2001 1:00
Locatie: zuidholland

Bericht door adriana »

Hi Marloes,

ik denk dat je een gesprek met een psycholoog moet aangaan die o.a. gespecialiseerd is in gender issues, tv,tg of ts.
Buiten het VU zijn er niet veel en hoewel ik geen ervaring heb met het RIAGG, ik denk niet dat zij de specialisten zijn die je verder kunnen helpen, het ontbreekt ze aan praktische ervaring, denk ik.

Ik heb goede ervaring moet Tanja van Hengel in Schoonhoven, die is gespecialiseerd zeker in TG en TS, ze heeft veel ervaring, en heeft diverse ook hier denk ik kunnen helpen met een beter inzicht in je situatie en wat te doen.

Zelfs een eenmalig gesprek kan je misschien al een hoop duidelijker maken over jezelf en het begin zijn van een te volgen genderweg voor de beste oplossing waar je jezelf het beste bij zal voelen, wat bij je past.

Het is niet goedkoop, tarief is 87,50 Euro voor een uur, maar kan je aanraden probeer het maar eens.
Al je belt hoef je verder geen uitleg te geven behalve dat je een afspraak wilt met Tanja van Hengel.

succes verder,

groetjes, Adriana
Gebruikersavatar
Joanna_
dagelijks aanwezig
Berichten: 219
Lid geworden op: vr jun 06, 2003 20:48
Locatie: Amsterdam

Bericht door Joanna_ »

Marloes1982 schreef: .......................
Misschien een genderdysforie diagnose, die bij die outing zou kunnen helpen.
Ik denk zo maar dat die diagnose (minimaal en gemakkelijk) gesteld kan worden alleen al op basis van de wijze waarop je jezelf presenteert op deze site.
Marloes1982 schreef: ................Maar bij het Riagg krijg ik dus geen individuele hulp?
Dat is volgens mij niet gezegd. Per -voormalig- RIAGG kan het aanbod enorm verschillen. Alleen al in Amsterdam zijn er drie GGZ-regio's.
(De Meren/ AMC- de Meren voor Oost en Zuidoost , Buitenamstel in Zuid en Nieuw West en Mentrum in Centrum, Oud-West en Noord). Elke instelling heeft ambulante locaties per regio. Alle drie de instellingen kennen een telefonisch spreekuur waarin je je heel vrijblijvend aan kunt melden en kunt overleggen over de mogelijkheden voor een intake.

Overigens ben je in principe vrij om binnen Amsterdam een keuze te maken tussen één van de drie instellingen. Je bent niet verplicht om gebruik te maken van de GGZ instelling in je eigen regio. Je zou dus kunnen 'shoppen' om te zien welke instelling (of zelfs welke ambulante locatie per instelling) de kortste wachttijd heeft. Shop dan rond pér locatie.
Buitenamstel werkt samen met het VU, of er rechtstreekse samenwerking bestaat tussen Buitenamstel en het genderteam van het VU weet ik niet.
Ook bij de Meren hebben ze naar ik heb vernomen wel enige ervaring met (individuele) begeleiding van mensen met genderdysfore problematiek.

Een intake kan volgens mij weinig kwaad. In een intake kan een eerste, eventueel voorlopige, diagnose gesteld worden waarna vervolgens in overleg een hulpaanbod bij de GGZ-instelling of doorverwijzing naar andere (meer gespecialiseerde) hulpverlening plaats kan vinden. Een aanbod voor individuele of groepsbegeleiding zal altijd eerst met jou besproken worden waarna je uiteindelijk zelf een keuze kunt maken. Je kunt altijd, als het eerste aanbod niet bevalt, om een alternatief aanbod vragen.
Let wel op dat inividuele psychotherapie bij een GGZ instelling een eigen bijdrage kent en dat het aantal begeleidingscontacten per jaar beperkt is. Vraag dit altijd na.
(Individuele psychotherapie bij een vrijgevestigd therapeut wordt slechts zelden volledig vergoed, kent over het algemeen een zeer hoge eigen bijdrage en kent dezelfde beperkingen in hoeveelheid kontakten tenzij je alles zelf betaalt en met name bij vrijgevestigden en/ of commerciële hulpverleningsbureaus kunnen die kosten ongemerkt erg hoog oplopen. Wees met name waakzaam voor 'testen' en vermijd, zeker in eerste instantie niet BIG-geregistreerde 'hulpverleners')

Voor zover ik geïnformeerd ben verwijst het genderteam VU ook terug naar reguliere GGZ indien er bij het genderteam géén diagnose transsexualiteit gesteld wordt maar een andere diagnose in het 'genderspectrum'. Je zou dus wellicht ook om een intake bij het genderteam kunnen vragen.

Over het algemeen zal doorverwijzing door een GGZ instelling door een ziektekostenverzekeraar vergoed worden. Een eerstelijns psycholoog wordt soms vergoed. Overleg dit met je huisarts en je ziektekostenverzekeraar.

(Met de nieuwe zorgverzekeringswet in aantocht ff belangrijk om je verzekering goed te screenen en evt. afhankelijk van het pakket een andere verzekeraar te zoeken want nu nog acceptatieplicht)

Succes
Itthi pi hi ekacciya seyya.
Maruscha
Eredivisie
Berichten: 777
Lid geworden op: vr mei 17, 2002 20:32
Contacteer:

Bericht door Maruscha »

Wel even een waarschuwing in het algemeen (ik had het Marloes al persoonlijk verteld): mevrouw Zandvliet komt op mij absoluut deskundig over, helaas is zij niet geregistreerd en kun je de kosten dus ook niet op de verzekering verhalen. En deze kosten zijn vrij hoog (65 euro per uur), iets wat ze mij pas na afloop van de kennismaking sessie vertelde overigens ..
Echte gender-outlaws dragen panty's over hun hoofd.
Gebruikersavatar
Cynthia
Chat Ops
Berichten: 1824
Lid geworden op: ma mei 26, 2003 19:49

Bericht door Cynthia »

Hoi allemaal

Mag ik daar dan nog even een andere waarschuwing achteraan geven?
Je moet niet verwachten dat je achterover kunt gaan zitten, even vertellen wat er aan de hand is en wat je voelt, en dat je dan op een knop drukt, waaruit vervolgens een diagnose komt rollen. En dan kun je je conform de diagnose gaan gedragen.

Vergeet het maar. Het praten helpt je om je gedachten te ordenen, en een deskundige is goed in het stellen van de juiste vragen, waardoor je denkprocessen weer worden gestimuleerd.
Maar uiteindelijk moet je zelf aangeven wat je voelt, wat je ervoor over hebt en wat je uiteindelijk wilt. De deskundige kan dit dan screenen, maar zal nooit dese beslissing voor jou kunnen en mogen nemen.

Ik wens je sterkte, wijsheid en succes. En als je ooit eens wilt komen praten ben je van harte welkom. Dat kun je nl. niet genoeg doen.
Cyn.
Gebruikersavatar
Wendy B
ForumFan
Berichten: 381
Lid geworden op: di apr 05, 2005 22:39
Locatie: Hilversum

Bericht door Wendy B »

Ik wordt in deze verhalen wel weer bevestigd in wat ik al dacht; Als je geen geld hebt voor particuliere therapeuten, kun je je maar het beste op instellen om het allemaal zelf uit te zoeken.

De tijd dat professionele, psychologische hulp voor iedereen beschikbaar was is echt voorbij.

Ik heb het zelf ook altijd zonder professionele hulp moeten uitzoeken en ik ben bang dat dat eigenlijk de enige manier is.
kernel panic: root of unknown type; Not syncing
Silvia_
dagelijks aanwezig
Berichten: 198
Lid geworden op: za mar 26, 2005 16:35

Bericht door Silvia_ »

Hoi,

Ook ik ben het hele traject begonnen bij mijn huisarts. Voor in totaal een viertal klachten waaronder "mijn verhaal", had ik een dubbele afspraak gemaakt. Tijdens het bezoek moest ik dus een keuze maken. Na de eerste klacht verteld te hebben, heb ik mijn verhaal aan de huisarts verteld. Niet gemakkelijk, maar wel een hele opluchting. Het was trouwens de eerste keer dat ik op bezoek was bij mijn huisarts. In het verleden heb ik alleen een keer een kennismakingsgesprek met mijn huisarts gehad. Ook voor mijn huisarts was het niet gemakkelijk. Het was de eerste keer dat mijn huisarts met een dergelijk probleem werd geconfronteerd. De huisarts heeft besloten om mij aan te melden bij het UMCG. Een paar dagen later al had ik een brief ontvangen voor een intakegesprek bij de afdeling Algemene Psychiatrie. Na het intakegesprek, heb ik nog een aantal gesprekken, onderzoeken en testen gehad. Een paar weken geleden heb ik het resultaat te horen gekregen. Ik lijd aan Genderdysforie. Als alles goed gaat zal het vervolgtraject plaats gaan vinden bij het genderteam in het UMCG.

Het traject dat ik tot nu toe doorlopen heb in het UMCG, zal ongetwijfeld ook mogelijk zijn in de VU.

Heel veel sterkte en succes toegewenst.


Edith
Gebruikersavatar
Joanna_
dagelijks aanwezig
Berichten: 219
Lid geworden op: vr jun 06, 2003 20:48
Locatie: Amsterdam

Bericht door Joanna_ »

Wendy B schreef:.......

Als je geen geld hebt voor particuliere therapeuten, kun je je maar het beste op instellen om het allemaal zelf uit te zoeken.
.......

De tijd dat professionele, psychologische hulp voor iedereen beschikbaar was is echt voorbij.

........
Even los van jou persoonlijke ervaringen met -individuele- therapeuten, waar ik niet over kan, mag en wil oordelen,

Professionele psychologische hulp is nog steeds voor iedereen beschikbaar. Wel kan het zo zijn dat er (enige) beperkingen aan gesteld wordt vanuit, bijvoorbeeld een verzekering (ziekenfonds, particulier of -voorlopig nog- AWBZ) of vanuit een hulpverleningsinstantie. Het is naar mijn -bescheiden- mening absoluut niet zo dat particuliere hulpverlening garant staat voor een (kwalitatief) goede hulpverlening. Evenmin geeft een hulpverleningsaanbod vanuit georganiseerde hulpverlening (Zoals bv. RIAGG) een (absolute) garantie. Er zal een hoop afhangen van de individuele hulpvrager, hulpvraag en verwachting, de individuele hulpbieder (als o.a. individu, ervaring kundigheid en/of vanuit organisatie) en de interactie tussen beiden. Over het algemeen is het echter wel zo dat georganiseerde hulpverlening wat meer terugvalmogelijkheden en garanties biedt in vergelijking tot een individuele particuliere (en vaak commerciële) therapeut.
Cynthia schreef:.......
Mag ik daar dan nog even een andere waarschuwing achteraan geven?
Je moet niet verwachten dat je achterover kunt gaan zitten, even vertellen wat er aan de hand is en wat je voelt, en dat je dan op een knop drukt, waaruit vervolgens een diagnose komt rollen. En dan kun je je conform de diagnose gaan gedragen.
........
Helemaal mee eens. Een therapeut die dit levert is per definitie een slechte therapeut. Blijf dus kritisch naar een hulpverlener maar ook naar jezelf. Een goede hulpverlener weet naast je zekerheden ook je onzekerheden en blinde vlekken naar voren te halen en bespreekbaar te maken.
Itthi pi hi ekacciya seyya.
Loesje
dagelijks aanwezig
Berichten: 100
Lid geworden op: za apr 05, 2003 0:42

Bericht door Loesje »

Bedankt voor de informatie. Psychologen/Therapeuten die niet door het ziekenfonds worden verzekerd zijn helaas geen optie. Dergelijke uitgaven kan ik als studente niet betalen, en aan mijn ouders wil ik er niet om vragen.

Ik denk dat ik het voorlopig maar gewoon afwacht en 8 november met het Riagg/GGGZ ga praten en kijk wat er dan gebeurt.

Overigens moet het mogelijk zijn om een psycholoog te krijgen voor individuele hulp. Mijn zus (25 jaar) is verleden jaar via de huisarts verwezen naar een psycholoog, waar ze een aantal sessies kreeg vergoed (een stuk of 20) waarna ze zou moeten betalen, tenzij bleek dat ze een psychologische stoornis had. Ze werd daarna met ADHD gediagnosticeerd en haar psycholoog wordt nu nog steeds vergoed. Wel is ze particulier verzekerd, trouwens, dus misschien dat daar het verschil in zit.
Gebruikersavatar
Carla van Eibergen
dagelijks aanwezig
Berichten: 91
Lid geworden op: di dec 23, 2003 15:01
Locatie: Westervoort
Contacteer:

Bericht door Carla van Eibergen »

Hoi hoi,

Ook ik ben naar m'n huisarts gegaan, een aantal gesprekken gehad, en uiteindelijk doorverwezen naar een psychiater.
In de achterhoek blijk je dan naar het GG net te moeten. GG net is een samenwerking van ziekenhuizen in de driehoek Zurtphen, Deventer, Apeldoorn.
Afspraak gemaakt in Zutphen bij Dr. van de Ende, dat is een psychiater/seksuoloog.
Heb inmiddels 4 sessies gehad,
De bedoeling was om uit te vinden wie of wat ik nu echt was.
Eigenlijk was het voor mij een bevestiging wat ik al wist.
Ik vond het tot nu toe plezierige maar soms ook confronterende gesprekken, zeker in het bijzijn van m'n vriendin
Vragen in de trend van "wilt U uw penis behouden" en "kijkt U naar vrouwen met een erotische lading" werden gesteld.
Het wordt nog vervolgd, ben inmiddels al wel doorverwezen naar een psychotherapeut/seksuoloog in Apeldoorn

Overigens is alles tot en met heden door mijn zorgverzekeraar vergoed, maar wel met verwijsbrief van de huisarts.

Heel veel succes Marloes, en sterkte in wat nog komt

Kus, Carla
kim dietrich
ForumFan
Berichten: 349
Lid geworden op: za aug 13, 2005 20:33
Locatie: Boven de grote rivieren

Bericht door kim dietrich »

Hallo Marloes,

wat verwacht je precies van die psycholoog? Als je denkt dat een psycholoog jouw problemen kan oplossen, denk je heel gevaarlijk. Jij moet zelf je probleem formuleren en daarna moet je het gaan oplossen. Dat kan een psycholoog echt niet voor je doen. Ik ben zelf psycholoog en ik zal echt niet zeggen dat psychologen nooit iets kunnen of nooit iets goeds doen, maar het beste is toch er kritisch tegenover te staan. Het eerste wat ik indertijd in mijn opleiding leerde, was dat een psycholoog een winkeltje heeft en dat er wel brood op de plank moet komen.

Als je dingen op psychologie gebied te weten wilt komen, heb je in ieder geval meer aan forums, google en bibliotheken e.d.

Als je commentaar wilt op je problemen kun je ze ook aan het forum voorleggen om maar een optie te noemen.

Groetjes,

Kim D.
T's aller landen, verenigt u en trekt ten strijde!
Plaats reactie