Pagina 1 van 1
Zorgpeil Transgenders in Onderzoek
Geplaatst: wo mar 26, 2014 21:48
door Lisa met een S
Re: Zorgpeil Transgenders in Onderzoek
Geplaatst: do mar 27, 2014 17:35
door Lisa met een S
Re: Zorgpeil Transgenders in Onderzoek
Geplaatst: vr mar 28, 2014 16:05
door carla
http://www.nu.nl/binnenland/3735651/nza ... atiek.html" onclick="window.open(this.href);return false;
want ze makken misbruik van hun machtspositie
Re: Zorgpeil Transgenders in Onderzoek
Geplaatst: ma jun 02, 2014 12:04
door Francine
Ze willen nu hun kennis gaan delen en de zorg meer decentraliseren. Nu ik na de heropening van de genderpoli op de wachtlijst sta voor een intake, vraag ik me af of het nu al gaat helpen met de verkorting van de wachttijd. Voor mij is het wachten nu een hel. Hoe korter het duurt hoe beter dus. Ik heb hier een psychologe die me een beetje kan helpen, maar zij heeft geen ervaring met genderdysforie. Het is wel beter dan niets en als zij begeleiding krijgt zou ze het volgens mij heel snel kunnen oppakken. Het VUMC hoort ook bij de universiteit en 1 van de kerntaken van universiteiten behalve onderzoek is onderwijs / kennisoverdracht. Laat ze nu alsjeblieft die taak ook met betrekking tot gendercare oppakken.
Re: Zorgpeil Transgenders in Onderzoek
Geplaatst: ma dec 28, 2015 16:17
door Eric1971
In december 2013 wordt door het VUmc de wachtlijst voor transgenderzorg gesloten.
In maart 2014 doet de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een nieuwsbericht uit: “NZa onderzoekt naleven zorgplicht verzekeraars en eventuele machtspositie VUmc”.
Begin mei 2014 stelt de NZa dat na een eerste verkenning van de problemen in de transgenderzorg, er aanleiding is voor verder onderzoek. Er wordt gesteld dat de zorgverzekeraars zich mogelijk niet aan de zorgplicht houden. Niet uitgesloten wordt dat de VUmc gebruik maakt van Aanmerkelijke marktmacht.
Eind mei 2014 wordt de patiëntenstop beëindigd door het VUmc.
Op 29 september 2014 wordt door de NZa een brief verzonden aan het VUmc en de Zorgverzekeraars.
Conclusie:
De informatie die de NZa heeft ontvangen van de Zorgverzekeraars was summier. Uit de ontvangen reacties van de zorgverzekeraars blijkt dat er slechts zeer beperkt zicht was op wat de kosten en aantallen waren van transgenderzorg in de periode voor er DBC’s voor de transgenderzorg waren (voor 2014). Ook lijkt er weinig zicht te zijn op de inhoud van de zorg en de ernst van de zorgvraag.
Er wordt in het midden gelaten of het VUmc zich schuldig heeft gemaakt van Aanmerkelijke markmacht.
Blijkt dus gewoon een ordinaire centen kwestie te zijn, van de zorgmaffia (zowel de verzekeraars als de “hulp”-verlening).
Eventuele vervolg acties vanuit de NZa zijn niet terug te vinden.
Blijft ook bijzonder dat het er op lijkt dat er weinig zicht is de inhoud van de zorg en de ernst van de zorgvraag, laat staan de langdurige nazorg.
Dat de zorg eventueel gedecentraliseerd gaat worden, lijkt me niet verstandig.
Het GGZ is zich steeds meer aan het terugtrekken uit de kleine plaatsen, een reorganisatie is gaande. Het GGZ heeft totaal geen verstand van transgenderzorg, de zorg is te complex; Je wordt toch doorverwezen naar de “specialisten” van een genderteam.
Het blijft wel vreemd dat alleen voor wijzigen je geslacht in de Gemeentelijke Basis Administratie het Protocol Deskundigen Transgenders (Artikel 28a van boek 1 van het BW) in het leven geroepen. Voor de medische ingrepen, behoeft er geen Protocol Deskundigen Trensgenders gevolgd te worden.