De Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, jaarlijks op 17 mei, is een dag waarop lgbt-organisaties internationaal aandacht vragen voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. De dag is ook wel bekend onder de Engelse afkorting IDAHOT (International Day Against Homophobia and Transphobia).
De datum van 17 mei is ingegeven door het feit dat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening te boek.
IDAHOT is voortgekomen uit een nationale dag tegen homofobie die de Canadese organisatie Fondation Émergence in 2003 organiseerde, toen op 1 juni. Sinds 2005 wordt de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie ook in andere landen gevierd, steeds op 17 mei. In Nederland wordt vanaf 2009 tweejaarlijks op 17 mei de Jos Brink-prijs uitgereikt aan een persoon die zich heeft ingezet voor de homo-emancipatie.[1]
Het verschil van IDAHOT met evenementen als de Amsterdam Gay Pride en de The Belgian Pride is dat homo-organisaties en holebi’s bij die gelegenheden willen uitstralen dat ze trots zijn op hun seksuele geaardheid en zich er niet voor willen schamen, terwijl het er bij IDAHOT juist om gaat aandacht te vragen voor het verschijnsel homo- en transgenderhaat en de sociale onwenselijkheid daarvan.
Enigszins vergelijkbaar is Paarse Vrijdag, die in Nederland op de tweede vrijdag van december plaatsvindt en waarop onder meer op scholen paarse kleding wordt gedragen als statement tegen homofobie.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Internationale_Dag_tegen_Homofobie_en_Transfobie
IDAHOT Nederland, de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie, op 17 mei, wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan.
Doe mee!
Sluit je aan bij activiteiten of laat je inspireren om zelf een actie te organiseren in de IDAHOT-week van zaterdag 13 tot en met zondag 21 mei 2017
Bezoek de website: http://idahot.nl/
België
Eén van die activiteiten is een vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen de Antwerpse gemeente Boom en ons Belgische homo voetbalteam de Pink Devils. De gemeente Boom heeft dit jaar zelfs een heel programma uitgewerkt rond de Internationale Dag tegen homofobie en transfobie, een samenwerking van CC De Steiger, de diensten diversiteit en evenementen en de Openbare bibliotheek Boom”, verduidelijkt schepen Francis Sanchez.
Van 2 mei tot 27 mei staat er in de bibliotheek aan de Antwerpstraat een doorlopende boekenstand rond holebi’s en transgenders. Op dezelfde locatie gaat ook de tentoonstelling Against the Rules door. Verder is er nog op 16 mei de film: The Danish Girl (20:15 u Boomseschouwburg, Henri Spillemaeckerstraat). En op 17 mei volgt dan de vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen de gemeente Boom en de Pink Devils op een van de terreinen van de Koninklijke Rupel Boom Football Club, Jeugdcentrum De Schomme, Schommelei 1. Dit evenement start om 19u met een stevige muzikale noot van de DJ van dienst. De aftrap is voorzien om 20u stipt. Tot slot is er nog het nieuws dat men in het Antwerpse disctrict Berchem permanent de Regenboogvlag gaat laten wapper aan het gemeentehuis. En mooi signaal in support met holebi’s en transgenders.
Bron: nieuwsblad.be
IDAHOT 2017 Forum België
• European IDAHO Forum, Brussels/Bruxelles
• ILGA-Europe: launch the 2017 Rainbow Europe report
Komst IDAHO-forum 2017 naar Brussel is sterk signaal voor holebirechten in Europa
Door Elke Sleurs, Liesbeth Homans op 11 mei 2016, over deze onderwerpen: Europees beleid, Gelijke kansen, Diversiteit, Holebi’s en transgenders, Anders durven denken en doen
In de aanloop naar 17 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie, vindt jaarlijks het IDAHO-forum plaats, een Europese conferentie over holebi- en transgenderrechten. De vijfde editie wordt volgend jaar in Brussel georganiseerd. Daarvoor slaat federaal staatssecretaris Elke Sleurs de handen in elkaar met Vlaams minister Liesbeth Homans en Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V). Allen zijn zij bevoegd voor Gelijke Kansen. “We willen onze initiatieven rond holebi- en transgenderrechten versterken en delen met onze Europese partners”, zegt Sleurs.
Het IDAHO-forum is initieel opgestart als een informeel netwerk van experten die goede praktijken uitwisselen onder meer dan twintig Europese landen. Intussen is het initiatief uitgegroeid tot een solide conferentie, die ook een ministerieel luik bevat. Ook de Europese Commissie is nauw erbij betrokken.
Voortrekkersrol
België is en blijft een voortrekker op het vlak van holebi- en transgenderrechten en staat dan ook terecht op de tweede plaats in de ILGA-ranglijst. Maar niet alle Europese landen staan even ver. Ook in de Europese Unie zijn er nog landen waar bijvoorbeeld de grondwet bepaalt dat een huwelijk enkel toegelaten is tussen een man en een vrouw. Een conferentie zoals het IDAHO-forum kan een belangrijke rol spelen om die landen mee te krijgen in de juiste richting.
“We moeten onze voortrekkersrol blijven waarmaken”, stelt Sleurs. “Zo is de aanpassing van de transgenderwet in voorbereiding. We zullen ook daarmee een voorbeeld zijn en gaan voor een volledige demedicalisering: de medische en fysieke criteria voor een officiële geslachtsverandering moeten eruit. Zelfbeschikking zal centraal staan. De eerste plaats op de ILGA-ranking is onze ambitie.”
Mentaliteitsverandering
“Regelgevend zijn we in ons land zo goed als rond. De grootste uitdaging is en blijft, zowel bij ons als Europees, het tot stand brengen van een mentaliteitsverandering. Daarvoor heeft Vlaanderen heel wat hefbomen in handen,” besluit minister Homans.
De kostprijs van de organisatie wordt geraamd op 200.000 euro. Het federale niveau neemt daarvan de helft voor zijn rekening, Vlaanderen en Brussel de andere helft.