Indonesië kent een rijke transgenderhistorie. De sociaal-maatschappelijke positie van transgenders verslechtert echter in snel tempo.
In het sociaal-maatschappelijk debat gaan stemmen op om meer censuur toe te passen op de Indonesische televisie. Dit betekent o.a. dat mannen geen vrouwenkleren of make-up meer mogen dragen, ze mogen zich niet als vrouw gedragen. Transgenders mogen niet langer in beeld komen. Er zijn emotionele debatten gevoerd op verschillende televisiezenders. De censuur is nog niet van kracht.
Psychiaters noemen homoseksualiteit en genderdysforie een geestesziekte. Enkele professors en dokters beweren in huidige debatten op televisie dat pedofilie eigen is aan LGBT’s. Ze vinden dat holebi’s en transgenders van de media moeten verdwijnen om de Indonesische kinderen te beschermen. Als slecht voorbeeld halen zij Europa aan. Ze beweren dat sinds LGBT’s zichtbaarder zijn in Europa er meer kinderen holebi of transgender worden. Ook beweren zij dit met cijfermateriaal te kunnen staven. Genderdysforie is volgens hen een besmettelijke ziekte die al hun kinderen zal aantasten.
De islamitische transgenderschool ‘Al Fatah Pesantren Waria’ in Yogyakarta heeft haar deuren gesloten na ernstige bedreigingen en aanvallen afgelopen maanden. The Islamic Jihad Front intimideerde studenten en riep ‘return to the right way’.
Zie You Tube: A home for transgender elderly in Indonesia
https://www.youtube.com/watch?v=jExMOiBJZjI
Er is in Indonesië een rijke traditie van Waria’s. Dat zijn mensen van het ‘derde geslacht’. Een combinatie van transgenders en travesties. Het woord wanita (vrouw) en pria (man). Waria’s entertainen op straat en spelen in traditionele wajang-toneelstukken. De shows zijn te zien op commerciële zenders. Deze sketches zijn bijzonder populair, maar volgens de voorstanders van de censuur schandelijk.
Hoewel Indonesië geen Islamitische staat is, hebben Islamitische normen en waarden wel grote invloed op de politieke besluitvorming. Bovendien is gebleken dat bepaalde fanatieke Moslimgroeperingen de politieke en rechterlijke macht met (de dreiging van) geweld kunnen beïnvloeden.
De grote meerderheid van de Indonesische bevolking is Moslim. Dit betekent echter niet dat dit als een homogene groep beschouwd kan worden. Omdat de diverse regio’s in Indonesië verschillende geschiedenissen hebben doorgemaakt welke gekenmerkt zijn door verschillende invloeden, heeft dit ook geresulteerd in Islamitische variëteit. Hoewel er al enige eeuwen een pan-Islamitisch proces aan de gang is, bestaat deze Islamitische diversiteit nog steeds.
Met meer dan 200 miljoen moslims is Indonesië het grootste islamitische land ter wereld. Zelfs in de kleinste dorpjes staat een moskee. Toch lijkt de islam in Indonesië niet op de Arabische versie. De vermenging met eeuwenoude regionale, traditionele geloven heeft haar een uniek tintje gegeven.