In de aanloop naar de Belgian pride begint vanaf vandaag het PrideFestival in Brussel. In het pridefestival wordt speciaal aandacht gegeven aan transgenders, waarbij specifieke activiteiten worden georganiseerd en filmvoorstellingen er rond worden getoond.

Het PrideFestival is voor iedereen!

Hoelang moeten we er nog op wachten voordat transgender personen in de Belgische wetgeving erkend zullen worden, zonder voorwaarden en zoals ze zijn?
Op deze vraag, die een trieste situatie schetst, antwoordt het PrideFestival Brussels krachtig met een reeks evenementen die transpersonen in de kijker plaatsen, waaronder een filmfestival dat aan dit thema is gewijd. En aangezien het PrideFestival van iedereen is, wachten er tijdens de maand mei, naast het centrale thema, een prachtige pastiche van allerlei activiteiten en grote evenementen op u.
Activisten, feestvierder, nieuwsgierigen, eenzaten (behalve deze keer), wees allemaal welkom!
Het RainbowHouse Brussels

Enkele transgender gerelateerde activiteiten:
– KinoTrans
Het pridefestival stelt, samen met Cinematek, een reeks films voor met overdenking van het beeld van transgenders in de films. Zich vragen stellend bij de sociale en culturele constructies van “vrouwelijkheid” en “mannelijkheid”, hebben transgender personages voedingsbodem gegeven aan genrefilms betreffende binariteit (“Man/Vrouw”, “Goed/Kwaad”), waarbij “Dressed to Kill” van Brian de Palma een goed voorbeeld is.
De programmatie probeert deze voorstelling te doorbreken, zodat de gekozen films (programmatie door Fred Arends) een complex en gevarieerd beeld van transgenders tonen.
Om het thema verder te bespreken wordt ook een conferentie gegeven door Karine Espineira, specialist in media beeldvorming betreffende genders. (zie hierna)

Films:
-In einem Jahr mit 13 Monden (30/4 – 13/5 – 21/5) door Rainer Werner Fassbinder -Liquid Sky (1/5, 4/5) door Slava Tshkerman
-Hedwig and the Angry Inch (5/5 – 15/5) door John Cameron Mitchell
-Boys don’t cry (5/5 – 8/5) door Kimberly Peirce
-Orlando (6/5) door Sally Potter
-Transamerica (7/5 – 11/5 – 18/5) door Duncan Tucker
-The world according to Garp (8/5 – 12/5 – 19/5) door George Roy Hill
-Gaudi Afternoon (10/5) door Susan Seidelman
-Todo Sobre mi madre (14/5) door Pedro Almodovar
-Wild Side (14/5) door Sebastien Lifshitz
-M. Butterfly (15/5)
-Midnight in the Garden of Good and Evil (16/5) door Clint Eastwood
Op de meeste omschrijvingen van het regenbooghuis staat vermeld dat de film ondertitels in het Nederlands heeft.

– 30 april: Opening tentoonstelling “Queer” van Quentin Houdas, Vernissage om 20 uur, gevolgd door een Pullet Rocks Party, Regenbooghuis.
– 2 mei: Atelier maquillage voor transgenders, zaal Lollepot (dicht bij het Regenbooghuis), Lollepotstraat 3, 19u30)
– 3 Mei: Conferentie door Karine Espineira over de transgender als onderwerp en figuur in de popcultuur, Regenbooghuis, 19u00, enkel in het Frans, Cultureel Centrum De Markten (Brussel, Oude Graanmarkt 5). (vooraf inschrijven noodzakelijk)
– 8 mei : Flashmob Trans, start 15u, Carrefour de l’Europe (aan grote uitgang Centraal Station)
– 11 mei: Conferentie over de rechten van transgenders op de werkvloer, zaal Lollepot, Lollepotstraat 3, 19u30 (vooraf inschrijven noodzakelijk, conferentie gaat door in het frans)
– 11 mei: Conferentie: M/V/X – Why even bother, over de vraag of het gebruik van de X om een niet binaire diversiteit te erkennen, wat zijn de alternatieven, etc. Dit richt zich voornamelijk op diversiteitsmedewerkers en HR medewerkers van bedrijven. Dit gaat door in de kantoren van Accenture, Waterloobaan 116, ‘s avonds. Deze conferentie gaat door in het Engels. (vooraf inschrijven noodzakelijk)
– 14 mei: voorafgaand aan de Pride parade is er een Brunch door “Genres d’à Côté”, 12 tot 14 uur in het Regenbooghuis.
– 14 mei: gaat de manifestatie van de Pride door, start aan de Beurs om 14 uur.
– 26 tot 28 mei: minifestival Pink Screens 15 jaar. Pink Screens is een jaarlijks Queer filmfestival in november. Ter gelegenheid van het 15 jarig jubileum, is er een bijkomend mini Pink Screen festival in “Cinema Nova” en “Barlok”, http:/www.pinkscreens.org

Daarnaast zijn er ook andere LGBTQI activiteiten, meer info op de site van het Regenbooghuis: http://www.rainbowhouse.be

In de rubriek Film en Documentaires meer informatie over de geplande films tijdens het Pride Festival 2016.

auteur: Whitney Cordy.

Vorig artikelVoornaamswijziging op openbaar vervoersbewijzen voor transgenders
Volgend artikelGender as a Spectrum

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in