Hoe maak je de beste vagina? Met de penis of met een stuk van de darm? Darm, dachten drie artsen die morgen alle drie aan de VU promoveren op hun onderzoek naar geslachts-veranderende operaties van man naar vrouw. Maar kregen ze gelijk?
De plastisch chirurgen Marlon Buncamper en Mark-Bram Bouman en arts-onderzoeker Wouter van der Sluis vergeleken in hun onderzoek onder meer die twee verschillende manieren om te opereren. Bij de ene operatie wordt de vagina gemaakt van de huid van de penis. Maar als er niet genoeg huid is om de vagina diep genoeg te maken, voegen chirurgen er een stuk uit de darm aan toe – een operatie waarin de transgenderchirurgen van VUmc gespecialiseerd zijn.
Diepere vagina
Met een gegarandeerd diepere vagina zijn de vrouwen vast tevredener, dachten de artsen. Maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. De geopereerde vrouwen gaven het uiterlijk en de werking van hun vagina gemiddeld een acht, ook als die naar verwachting wat minder diep was doordat er geen darm bij was komen kijken.
Behalve over hun vagina stelden de artsen de vrouwen ook vragen over complicaties bij de operatie, seksuele functie en kwaliteit van leven. De jonge promovendus van het stel, Wouter van der Sluis, keek ook naar de gezondheid van het darmweefsel na de operatie. Hij ontdekte dat er in de ‘vaginadarm’, waar geen ontlasting meer langs gaat, andere bacteriën groeien dan in de darm. Aan die kennis kunnen darmpatiënten waarschijnlijk weer wat hebben.
Animatie
Behalve de drie promoties morgen, is er dit weekend ook een groot internationaal congres over transgenderzorg. Dat wordt zaterdag geopend door Koningin Máxima.
Benieuwd hoe een operatie van penis naar vagina er ongeveer uitziet? Het universitair ziekenhuis van Tübingen maakten een animatie, zonder bloed.
Bekijk animatiefilm van een geslachtsoperatie: https://vimeo.com/147806692
Bron VUmc 15 juni 2016 Twitter Facebook
Vaginale symptomen van het darmweefsel na laparoscopische darmvaginaplastiek
16 juni 2016 | Promotie
Arts-onderzoeker Wouter van der Sluis onderzocht het vóórkomen van vaginale symptomen van het darmweefsel na het uitvoeren van een laparoscopische darmvaginaplastiek. Hij promoveert 16 juni bij VUmc.
Het laatste stuk darm, het sigmoïd, wordt gebruikt bij de laparoscopische darmvaginaplastiek. Van der Sluis bestudeerde vaginale symptomen van het darmweefsel na het uitvoeren deze operatie. Postoperatief kregen patiënten op jaarlijkse basis een endoscopisch onderzoek van de vagina en van de endeldarm waarbij biopten werden genomen en microbiologisch onderzoek werd verricht. Tekenen van milde ontsteking werden regelmatig gezien. Bij patiënten met klachten van afscheiding en een onprettige geur werd een heftiger ontstekingsbeeld gezien dan bij patiënten zonder klachten. Dit heeft geleid tot de definitie van een nieuwe aandoening: “diversie neovaginitis”.
In de darmvagina, waar geen ontlasting meer passeert, blijken andere te groeien bacteriën dan in de darm. Het laatste stuk darm, het sigmoïd, krijgt zijn voedingsstoffen met name uit passerende ontlasting. Wanneer er geen ontlasting meer passeert, is de verwachting dat het darmweefsel ondervoed kan raken. Dit kan onder andere leiden tot ontsteking en pijnklachten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij veel patiënten met een dikke darm stoma, die is aangelegd na oncologische chirurgie. Ook bij de laparoscopische darmvaginaplastiek bestaat een stuk darm waar geen ontlasting meer door passeert. Theoretisch gezien kan dezelfde problematiek in deze patiëntengroep optreden.
Uit dit onderzoek is op te maken wat de invloed is van ontlasting op de gezondheid van de darm. Deze inzichten zijn op een breder vlak van importantie, bijvoorbeeld in de patiënten die een stoma hebben of patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Voor dit werk krijgt Van der Sluis op het komende wereldcongres over genderzorg de ‘WPATH outstanding student contribution award 2016′ uitgereikt.
Lees hier het persbericht over de drievoudige promotie van Wouter van der Sluis en zijn twee collega’s op 16 juni 2016.
Promovendus: W.B. van der Sluis
Titel proefschrift: Sigmoid vaginoplasty and diversion neovaginitis
Promotor: prof.dr. M.J.P.F. Ritt
Copromotoren: dr. M.G. Mullender, dr. A.A. van Bodegraven, dr. K.H.N. de Boer
Datum: 16 juni 2016
Tijd: 15:45 tot 16:45
Aula: Vrije Universiteit
Juni 2016
Vaginaplastiek volgens de ‘penis-inversie methode’
16junPromotie
Plastisch chirurg Marlon Buncamper onderzocht chirurgische uitkomsten, zoals korte- en langetermijn complicaties, en tevredenheid van transgendervrouwen na het uitvoeren van een vaginaplastiek volgens de ‘penis-inversie methode’. Hij promoveert 16 juni bij VUmc.
Laparoscopische darmvaginaplastiek
16junPromotie
Plastisch chirurg Mark-Bram Bouman onderzocht de chirurgische en functionele uitkomsten en postoperatieve tevredenheid van transgendervrouwen na laparoscopische darmvaginaplastiek. Hij promoveert 16 juni bij VUmc.
Vaginale symptomen van het darmweefsel na laparoscopische darmvaginaplastiek
16junPromotie
Arts-onderzoeker Wouter van der Sluis onderzocht het vóórkomen van vaginale symptomen van het darmweefsel na het uitvoeren van een laparoscopische darmvaginaplastiek. Hij promoveert 16 juni bij VUmc.