De gastexpositie gaat op donderdag 25 augustus 2016 van start gaat en loopt tot en met zondag 2 oktober. Gedurende 2016 worden 4 gastexposities verzorgd waarbij twee K26 kunstenaars samen met collega-kunstenaars die niet bij K26 zijn aangesloten, hun werk exposeren. Voor de derde expositie in deze reeks nodigen de K26 kunstenaars Anita de Baaij en Marion Vos respectievelijk Han Klinkhamer en Willemijn da Campo uit.
Voor Willemijn da Campo, transgender, geboren in 1961, waren boeken van fotografen zoals Diane Arbus en tv-programma’s als TopPop een bron waar ze een glimp opving van het bestaan van mensen zoals zij. Willemijn voelde zich geremd in haar vrouwelijke ontwikkeling. Ook weekblad de Panorama met schampschriften als “zij is een man” en psychiatrie boeken waarin ze uitvoerig als gestoord werd beschreven, bepaalden, hoe verdrietig stemmend dit ook is, haar innerlijk speelveld. Ze vond troost in een bordje in een kroeg met de tekst “sexual perverts need love too”.
De tijden zijn veranderd. Transseksuelen worden gelukkig niet langer als geesteszieken beschouwd en komen tegenwoordig op tv in respectabele programma’s. Ze winnen zelfs schoonheidswedstrijden. Maar in de jaren zestig van de vorige eeuw, toen Marion Vos groen van jaloezie naar de meisjes van haar eigen leeftijd keek, wist ze van dat alles nog niets…… Marion toont onder de titel ‘Het Lijden en de Lieve Kleine Justine’ een aantal zelfportretten. Via metaforen laat ze zien wat er zich in haar heeft afgespeeld. Het Lijden en de Lieve Kleine Justine (vernoemd naar het boek van markies de Sade) gaat over wat het met je doet als je vanaf je kindertijd tot je volwassenheid niet mag zijn wie je bent.
De woon en werkplek van Han Klinkhamer is gelegen in Demen, een klein dorpje aan de Maas tussen Ravenstein en Oss. Het stroomgebied van de Maas met akkers en uiterwaarden heeft hem gaandeweg gevormd. Het landschap dringt zijn tekeningen en schilderijen binnen, zonder zich te manifesteren als een letterlijke weergave. Han streeft naar een verbeelding van zijn omgeving die verder reikt , die ruimte biedt voor interpretatie, los van tijd en plaats.
Na een periode van totale abstractie maakt Anita de Baaij de laatste periode weer meer figuratief werk. In de beginjaren werd ze sterk geïnspireerd door Francis Bacon en Willem de Kooning, maar die tijd is lang voorbij. Haar werk is autonoom. Ze heeft geen voorbeelden in de beeldende kunst. Anita werkt in lagen waardoor transparantie en diepte ontstaat. Vooraf weet ze meestal niet wat ze gaat maken. Ze laat zich leiden door de toevallige beelden die ontstaan.
K26 Stichting Kunst en Cultuur
Kruisstraat 26 5341 HD Oss
T. 0412-795209 E. info@k26.nl
Meer informatie op de website www.K26.nl
Openingstijden K26
Do – Zo 13.00 – 17.00 uur
Bron: K26 Stichting Kunst en Cultuur
Bron afbeelding: werk van: Willemijn da Campo