Keklik Yücel tweede kamer lid van de tweede kamer plaatst tijdens het algemeen overleg met minister Bussemaker ’transitie verlof’ op de politieke agenda.
Minister Bussemaker reageerde op haar vraag; ‘Ik ga onderzoeken of transitie verlof past in de huidige wet Arbeid en Zorg en bekijkt of het toepassing gebied van de wet verder moet worden uitgebreid’.
Het FNV steunt als eerste vakbond het voorstel van TNN voor een transitieverlof. Zij heeft minister Bussemaker, verantwoordelijk minister voor emancipatiebeleid, een brief gestuurd. Het Actieplan-T van TNN en CAOP, waarmee begin 2016 het transitieverlof op de politieke agenda werd gebracht, wordt 27 oktober weer behandeld in de Tweede Kamer.
Met de steun van FNV en diverse politieke partijen hopen CAOP en TNN dat het transitieverlof serieus onderzocht gaat worden door het kabinet. Doel van een transitieverlof is transgender werknemers en hun werkgevers duidelijkheid en zekerheid te geven. Trans werknemers die een medische transitie ondergaan moeten zich nog ziek melden voor de duur van hun medisch herstel van operaties. In transitie gaan is echter geen ziekte. Een vergelijkbare verlofregeling zoals die voor zwangerschap en na de bevalling aanwezig is, past beter bij deze persoonlijke omstandigheid.
Op de vraag of betaald transitieverlof er moet komen voor trans personen die een medische transitie starten antwoordde tot nu een meerderheid van de TNN achterban positief. Ben jij het eens met het FNV dat de overheid dit moet regelen of denk je daar anders over.
Het Algemeen Overleg waarin het transitieverlof op de agenda staat is live te volgen via de bovenstaande livestream van de Tweede Kamer en is openbaar voor publiek. Het debat begint morgen (27 oktober) om 10:00 uur in de Troelstrazaal.
Wat is transitieverlof?
Wat is transitieverlof? Vergelijk het met zwangerschapsverlof. Als transgender werknemer die een medische transitie in gaat krijg je betaald verlof tijdens bepaalde periodes van afwezigheid. Zoals bijvoorbeeld tijdens het herstel van operaties. Doel van het verlof is om baanbehoud en baankansen van transgender werknemers te vergroten.
Voor je werkgever betekent het dat deze jouw afwezigheid meldt bij de overheid om een vergoeding te krijgen voor het doorbetalen van jouw loon. De werkgever krijgt daardoor de mogelijkheid tijdelijk iemand anders jouw werkzaamheden uit te laten voeren.
TNN wil graag van haar achterban weten wat zij van dit idee vinden. Transitieverlof bestaat namelijk nog niet. Moet het er komen volgens jou? Of is het geen goed idee om dit ingevoerd te krijgen? Laat het ons weten door hieronder antwoord te geven op onze vraag.
https://www.transgendernetwerk.nl/transitieverlof-ja-nee-is-mening/