Wie aankomt bij de Hemelpoort,treft daar volgens algemeen verbreid geloof Petrus aan die je ziel met feilloze precisie, gebaseerd op bijna tweeduizend jaar ervaring, fouilleert: ‘Jij was daar beneden travestiet, dus moeten wij je hier niet. Loop jij maar naar de hel, daar willen ze je wellicht wel.’

Het geloof van Petrus is volgens de Bijbel gebouwd op een rots, dus rotsvast. De man en zijn kerk zijn meer van de restauratie dan van de vernieuwing. Maar wie weet, kijkt ook Petrus af en toe wel eens naar beneden. En ziet daar dingen als de Evangelische Omroep die, in september en oktober, een programma over transgenders maakt, in vijf afleveringen, onder de fraaie titel “Love me Gender”. Hij ziet hoe Arie Boomsma, ooit bij de EO begonnen, ook een paar mooie series over de transgenderproblematiek heeft gepresenteerd. Hij ziet hoe transgender Loiza Lamers, in 2015 winnares van Hollands’s Next Top Model, wordt gevraagd voor een typisch RTL4/Linda de Mol-programma als “Ik hou van Holland” (zo ontzettend oubollig dat het weer leuk wordt). Hij ziet hoeveel mensen ieder jaar naar de Amsterdamse Canal Parade komen. En hij hoort hoe zelfs K3 teksten vol begrip voor de LGBT gemeenschap zingt.

Kortom, zelfs tot hem moet doordringen dat de samenleving, in Nederland en daarbuiten, toleranter is gaan denken over de minderheden onder de LGBT parapluie. Daarbij ziet hij ook wel dat het niet altijd om welwillende acceptatie gaat, maar best wel vaak over onverschilligheid (“Ze doen maar.”) Maar toch, het zet hem aan het denken.

Hij krijgt een idee. Stel nou, denkt hij, dat ik een andere vraag aan die ‘travestieten’ stel: “Waar was jij mee bezig, daar beneden. Vooral met jezelf, of deed je ook iets voor anderen. Was je egoïstisch of altruïstisch.”
Met andere woorden, liep je je alleen maar te beklagen over hoe erg het wel niet is dat je ‘zo’ bent. Of grijp je jezelf in je eigen nekvel om je daar overheen te tillen, om iets voor jezelf en voor anderen te betekenen.

Goeie vraag ! Ik denk dat Petrus een punt heeft. Want ik denk dat nog te veel transgenders, en dan bedoel ik echt de hele variëteit aan genderfluïde personen, vooral met zichzelf bezig zijn. Hoe erg het wel niet is dat ze die gevoelens hebben. Hoe vreselijk erg hun omgeving ze vooral niet begrijpt. Mijn vrouw en ik hebben een aantal jaren regelmatig T & T avonden bezocht. Daarbij vonden de bezoekers/sters, toen nog vrijwel uitsluitend crossdressende mannen, bij haar een luisterend oor. Maar op een bepaald moment had mijn vrouw er genoeg van: ze praten alleen maar over zichzelf. Hoe moeilijk ze het wel niet hebben.

Dat laatste klopt, begrijp me niet verkeerd. Ik erken in alle toonaarden dat je beter af bent als je niet bent gezegend met genderfluïde gevoelens. Maar, denk ik ook, maak van je zwakke je sterke punt. Het is het bekende verhaal: als eenling moet je voor een vloedgolf vluchten, met z’n allen kun je een dijk bouwen .

De homogemeenschap in Nederland heeft dat al wat langer geleden begrepen, en er werk van gemaakt. Zodoende mochten ze onlangs koning Willem-Alexander begroeten bij hun 70 (!!!)-jarig jubileum. De transgendergemeenschap, ik weet het, is kleiner. Maar het COC is, in 1946, als eerste ter wereld, ook klein begonnen. Ik moet in eens denken aan de beginregel van de Internationale, het strijdlied van 100 jaar geleden: “Ontwaakt, verworpenen der aarde… “ .

Mensen met genderdysforie zijn lange tijd ook een soort verworpenen der aarde geweest. Dat tij is aan het keren, maar mijn punt is en blijft dat de grote groep van genderfluïde mensen meer met zichzelf en met hun duizend en één (reële !) detailverschillen bezig zijn, dan met het besef dat de aandacht van buitenaf voor de transgenderwereld een unieke gelegenheid is om van binnenuit de emancipatie op volle kracht vooruit te zetten.

Als ik, als inmiddels 70-plusser, straks bij Petrus’ Hemelpoort sta, hoop ik dat hij dit stukje heeft gelezen, en dat ik door mag.

Auteur: Nomi de Pluum

Vorig artikelMijn eerste vrouwen outfit
Volgend artikelGeen man/vrouw meer op ov-chipkaart

1 REACTIE

  1. Een pastoor, een dominee en een trans komen tegelijkertijd aan bij de hemelpoort.
    Vraagt Petrus aan de pastoor: ‘En? Vertel eens’. Nou zegt de pastoor, ik ben nooit getrouwd geweest. Alles altijd voor de zaak van de Heer gegeven… De dominee valt hem in de rede en vertelt dat óók hij alles in dienst van de Here gesteld heeft, en…….
    Waarop Petrus zich naar de transpersoon wendt en zegt: ‘Loop jij maar door, het is goed”.
    De pastoor en dominee roepen meteen uit: ‘Nee! Die hoort in de hel thuis!’
    ‘Tja’, zegt Petrus,‘daarom stuur ik die meteen door. Daar op aarde heeft die altijd al in een hel geleefd.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in