Çavaria en de Belgische transgenderverenigingen hebben belangrijke bedenkingen bij de hervorming van de Transgenderwet. Zelfbeschikking en respect voor de mensenrechten zijn weliswaar het uitgangspunt in het voorstel, maar helaas niet volledig waargemaakt. “Als het huidige wetsontwerp nog verbeterd wordt, is België koploper in Europa.”
De kamercommissie-Justitie buigt zich momenteel over het ‘Wetsontwerp tot hervorming van regelingen inzake transgenders wat de vermelding van een aanpassing van de registratie van het geslacht in de akten van de burgerlijke stand en de gevolgen hiervan betreft’. Kortom: de transwet of de transgenderwet.
Genderidentiteit
Het huidige wetsontwerp laat toe om je geslachtsregistratie één keer te laten aanpassen. Wie een tweede aanpassing wil, moet langs de rechtbank passeren.

“Genderidentiteit is niet altijd een vaststaand feit. Er zijn mensen die zich de ene periode meer man voelen en de andere meer vrouw. Anderen voelen zich dan weer beide of geen een van de twee”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit. “Uitgaan van zelfbeschikking wil dan ook zeggen dat je zelf moet kunnen beslissen wanneer en hoe vaak je je geslachtsregistratie laat wijzigen.”

Attest
Wie een aanpassing van de geslachtsregistratie wil, moet een attest kunnen voorleggen dat men geïnformeerd werd door een erkende transgendervereniging. De transgenderverenigingen zien dit zelf echter niet zitten.

“We begrijpen niet goed waar dit goed voor is”, zegt Borghs. Het wetsontwerp regelt een puur juridische aangelegenheid: het aanpassen van je geslachtsregistratie.

Transgenderorganisaties de taak geven mensen in te lichten over de sociale gevolgen van deze aanpassing is dan ook raar. “Het is niet door de aanpassing van dat lettertje op je officiële documenten dat je geconfronteerd wordt met de sociale gevolgen van transgender zijn. Het merendeel van de mensen leeft al lang in de gewenste genderrol, en ervaart de sociale gevolgen dag in dag uit”, verklaart Borghs.
Tieners
Een laatste struikelblok voor çavaria is dat 16- en 17-jarigen nog steeds toestemming moeten krijgen van een psychiater. “Een arts moet een oordeel vellen over de genderidentiteitsbeleving van de jongere. Er moet dus een diagnose worden gesteld. Dat druist in tegen internationale mensenrechtenverplichtingen die medicalisering veroordelen”, legt Borghs uit.
Europa
De bezorgdheden van çavaria, Rainbowhouse Brussels, Arc-en-Ciel Wallonie en Genres Pluriels worden gedeeld door het Genderteam van het UZ Gent, het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, de Equality Law Clinic van de ULB, Amnesty International en ILGA-Europe.

“We verwachten dat het wetsontwerp nog wordt aangepast en dat België het land wordt met de meest vooruitstrevende transwet in Europa”, zegt Borghs.
Bron: http://zizo-online.be/

26/04/2017 – 19:03
Timothy Junes
Beeld: ZiZo

Vorig artikelLibby Gonzales sliep toen de Texaanse WC wet werd besproken.
Volgend artikelGenomineerden Jos Brink Prijs 2017 bekend

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in