Nederland

Steeds meer transpersonen beginnen zelf aan hormoonbehandeling
Transpersonen spelen steeds vaker voor eigen dokter. De wachtlijsten voor de genderpoli’s zijn zo lang dat ze zelf aan hormoonbehandelingen beginnen. Minister Schippers liet vandaag weten iets te willen doen aan de lange wachtlijst, zodat transgenders eerder kunnen beginnen aan hun geslachtsverandering.

Transpersonen gaan zelf dokteren

De wachttijden op de genderpoli’s zijn onacceptabel lang, volgens zes belangenorganisaties voor transpersonen. Daarover stuurden ze minister Schippers van Volksgezondheid begin dit jaar een brief. Doordat transpersonen soms maanden moeten wachten voordat ze bij een dokter terecht kunnen voor een geslachtsverandering, beginnen veel mensen zonder een arts te raadplegen zelf aan een hormoonbehandeling. Vandaag deed de minister de toezegging dat er een norm moet komen voor de wachttijden. Volgens haar zijn die wachttijden zo lang, omdat de vraag steeds groter wordt. De oplossing daarvoor? Meer genderpoli’s. Maar daarover moeten volgens de minister wel afspraken met zorgverzekeraars worden gemaakt.

‘Wachttijden zijn zo lang, omdat de vraag groter wordt’

Geen vertrouwen in Nederlandse vakkundigheid
Nicole Koopmans uit Schiedam heeft zelf ondervonden hoe lang het duurt voordat je kunt beginnen aan je geslachtsverandering. Nadat ze in 2015 besloot als vrouw door het leven te gaan duurde het nog een jaar voordat ze een dokter zag. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt was haar gedachte. Ze meldde zich aan bij de genderpoli van het VuMC in Amsterdam en bij Psycho Informa. Bij de laatste kon ze acht maanden later terecht voor de psychische begeleiding van het traject. De hormonen krijgt ze voorgeschreven van een arts in een regulier ziekenhuis en voor de daadwerkelijke geslachtsverandering gaat ze naar Thailand.

Ze heeft geen vertrouwen in de vakkundigheid en zorg van het VuMC. In Nederland moet 63% van de transpersonen, na de geslachtsveranderende operatie een hersteloperatie ondergaan. Dat wil zeggen dat een groot deel van de operaties niet goed wordt uitgevoerd of complicaties oplevert. Het percentage in het VuMC ligt nog hoger, daar ondergaat 81% een geslachtsoperatie, volgens een onderzoek van Transvisie.

‘In Nederland ondergaat 63% een hersteloperatie tegenover 2% in Thailand’
Volgens Nicole heeft dat onder andere te maken met het aantal ingrepen dat in ons land wordt uitgevoerd. ‘Hier opereert een chirurg gemiddeld één transpersoon per week. In Thailand gaat er iedere dag iemand onder het mes voor dezelfde chirurg. Het percentage hersteloperaties ligt daar met 2% dan ook veel lager. Koopmans is wel blij dat de transgenderzorg meer aandacht krijgt van de minister. ‘Uiteindelijk zijn we allemaal gewone mensen, die recht hebben op goede zorg.’

Tekst: Rik Alexander / Beeld: Pexels

Bron: https://gay.nl/articles/226894/minister-gaat-iets-doen-aan-wachtlijst-transgenderzorg/

Vorig artikelSubsidieregeling voor de plaatsing van borstprothesen
Volgend artikelRotterdamse t-girl maakt eigen clips van bekende rocknummers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in