Een aanval van Egypte en Rusland op het discriminatieverbod bij Olympische Winterspelen in Zuid-Korea is succesvol afgeslagen. Dat is het resultaat van de inspanningen van vele VN-lidstaten en LHBTI-organisaties, waaronder het COC.
De Verenigde Naties nemen sinds 1993 elke twee jaar – voorafgaand aan de Olympische Zomer- of Winterspelen – een resolutie aan om de zogenaamde ‘Olympische Vrede’ af te kondigen voor de periode van de Spelen. Een traditie die terug te voeren is tot het uitroepen van een wapenstilstand tijdens de spelen in Olympia door de antieke Grieken.
In deze resolutie wordt sinds de vooravond van de Zomerspelen in Rio de Janeiro, twee jaar geleden, verwezen naar de anti-discriminatiebepaling uit artikel 6 van het Olympisch Handvest. In dit artikel 6 wordt sinds enkele jaren ook seksuele oriëntatie expliciet genoemd als verboden discriminatiegrond. Dat gebeurde op aandringen van diverse landen, personen en organisaties, waaronder ook het COC. Directe aanleiding voor de explicitering waren de Winterspelen in het Russische Sotsji. Rusland implementeerde op dat moment een omstreden anti-homowet.
Egypte en Rusland probeerden vorige week om de stemming over de Olympische Vrede-resolutie aan te grijpen om de klok terug te draaien. Ze stelden voor om de verwijzing naar artikel 6 van het Olympisch Handvest, en dus naar het verbod op discriminatie wegens seksuele oriëntatie, te schrappen. Het voorstel van deze uitgesproken LHBTI-vijandige landen werd door de VN echter resoluut van de hand gewezen. Uiteindelijk steunden alle 193 VN-lidstaten de door Zuid-Korea ingediende Olympische resolutie mét verwijzing naar de anti-discriminatiebepaling. Dat is mede te danken aan een effectieve lobby van sport-, mensenrechten- en LHBTI-organisaties, waaronder ook het COC.
“Egypte en Rusland probeerden discriminatie op grond van seksuele oriëntatie te exporteren en te sanctioneren, maar ze hebben gefaald. De staten van de wereld hebben de duidelijke boodschap gegeven dat er op Olympische Spelen geen plaats is voor discriminatie”, zegt OutRight-directeur Jessica Stern over het VN-besluit. “Vandaag hebben we gezegevierd.”
Het COC ondersteunt LHBTI-organisaties en activisten in meer dan vijfendertig landen wereldwijd bij de opbouw van een sterke, zelfbewuste LHBTI-gemeenschap. Samen met hen vraagt het COC aandacht voor LHBTI-mensenrechten bij internationale organisaties als de VN, de OVSE en de Raad van Europa.
[Bron: COC NL – Foto Plaquette Olympische Vrede/IOC Lausanne: CC-giefferre]
Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!
14 november 2017
Aanval op discriminatieverbod bij Olympische Spelen afgeslagen