Op 24 januari zal Eén de eerste aflevering van een nieuwe documentaire reeks uitzenden. Het programma M/V/X toont hoe het is om transgender te zijn. Een jaar lang gaven Ariane, Dylano, Senne, Selina en Paulien zich bloot aan het productieteam. In vier afleveringen wordt de turbulente tocht van deze vijf mensen belicht. Ze zijn allemaal geboren in een lichaam dat niet bij hen past. Stap voor stap komen ze dichter bij wie ze echt zijn.
Tegenwoordig worden thema’s als transgender nog al te vaak sensationeel in beeld gebracht op het scherm. M/V/X doorbreekt die gewoonte. Het programma schetst een genuanceerd beeld van hoe het leven van een transpersoon er in zijn totaliteit uitziet. Niet enkel de medische kant van het verhaal komt aan bod, maar ook de maatschappelijke impact van het transgender-zijn. De invloed die hun beslissing heeft op hun omgeving, komt duidelijk naar voor. Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om te aanvaarden dat iemand zichzelf wil zijn. “Het is geen medisch programma. Het sociale aspect staat centraal. We willen het verhaal vertellen zowel door de ogen van de geportretteerden, als door getuigenissen van familie en vrienden”, maakt Nathalie Lippens, regisseur van het programma, duidelijk.
Ariane (20): “Mensen van mijn leeftijd hebben heel hun leven kunnen werken aan de persoon die ze zijn. Ik heb het gevoel dat ik daar nu nog maar aan kan beginnen.”
Het is een verhaal dat moet verteld worden. “We hebben een stem gekregen die gehoord moet worden”, vertelt Ariane, één van de getuigen. Er zijn nog steeds te veel verkeerde opvattingen over transpersonen. Er is nood aan juiste informatie. De makers van de documentaire werkten samen met zowel het Transgender Infopunt als het Centrum voor Seksuologie en Gender van het UZ Gent. Het Transgender Infopunt krijgt elk jaar meer dan 1.500 vragen binnen, zowel van personen die vragen hebben over hun eigen gender, als van de naaste omgeving van transpersonen. Ook komen er per jaar 240 nieuwe aanvragen van mensen die een lichaam willen dat past bij hun gender. Er zijn lange wachtlijsten.
Senne (19):”Ik gaf een geboortefeest omdat ik wou vieren dat ik nu kan zijn wie ik echt ben.”
De getuigen zelf zijn stuk voor stuk unieke mensen die elk in een verschillende fase van hun transitie zitten. Ariane (20) heeft haar volledige transitie al doorlopen, terwijl haar beste vriendin Selina (21) nog op de wachtlijst staat voor een operatie. De mama van Dylano (18) had het er heel moeilijk mee, maar steunt nu haar zoon volledig. Zowel Senne (19) als Paulien (44) staan nog aan het begin van hun transitie. De coming-out, de eerste hormonenspuit en het leven na de transitie, kortom alles komt aan bod in deze ontroerende en hoopgevende documentaire reeks.
Paulien (44): “Ik besef maar al te goed dat je door mijn late transitie altijd aan mij zal kunnen zien dat ik ooit een man was. Maar wat heb je aan een leven als je maar half leeft?”
Het verhaal van deze moedige mensen zal vanaf 24 januari elke woensdag om 21.30 uur op Eén uitgezonden worden.
Bron:
https://www.zizo-online.be/article/12683
Auteur: Inke Gieghase
Foto: Eén