The Belgian Pride lanceert voor de editie van 2019 het thema ‘intersectionaliteit’ onder de slogan ‘All for One’. De organisatie wil duidelijk maken dat de identiteit van een persoon meer is dan alleen huidskleur, seksuele geaardheid, gender, religie, handicap, leeftijd… Opvallend is dat het thema wordt gelanceerd aan de hand van het feeërieke animatiesprookje ‘De Eigenaardige Prinses’.

 

Bekijk de Animatie

https://youtu.be/OvPcduQieIw

 

Het sprookje is het verhaal van een prinses die omwille van haar ‘eigenaardigheden’ wordt uitgesloten. Het verhaal leidt de kijker door haar leven en laat zien dat identiteit meerlagig is en dat net dit mensen uniek maakt. “Helaas is er net op basis van intersectionaliteit ook discriminatie en uitsluiting mogelijk”, stelt Elio De Bolle, coördinator van The Belgian Pride.

“Met dit thema benadrukken wij dat ieder mens uniek is en recht heeft op hun plaats in de samenleving, zonder discriminatie op welke grond dan ook”, zegt Rachael Moore, coördinatrice van het RainbowHouse Brussels.

De animatiefilm bevat tal van subtiele verwijzingen. Het kasteel van de prinses is een samenstelling van stadshuizen en gebouwen in heel België: Brussel, Brugge, Gent, Antwerpen, Luik, Dinant en de watervallen van Coo. De diverse jurken van de prinses vertegenwoordigen de hele wereld: Afrika, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Azië, Europa, Noord-Amerika en Au Dagelijkse realiteit voor veel personen

Rachael Moore hoort dagelijks verhalen over discrimitatie en uitsluiting. “We willen een duidelijke, inclusieve boodschap uitdragen: met #AllforOne, vanuit een solidair en intersectioneel standpunt, benadrukken wij dat elkeen uniek is en recht heeft op een plaats in de samenleving, zonder discriminatie op welke grond dan ook. Kom op voor elkaar en iedereen die nog dagelijks gediscrimineerd en uitgesloten wordt.”

Met dit thema grijpt de Belgian Pride terug naar de roots. “Vrouwen kregen het stemrecht niet zonder mannen. Wij kunnen zeker racisme, holebifobie en seksisme niet bestrijden zonder de hulp van alle witte personen. Samen kunnen we en moeten we de strijd aangaan.” voegt Rachael Moore er nog aan toe.

Er is een duidelijke link tussen het thema intersectionaliteit (of kruispuntdenken) en de Stonewall-rellen van 1969 – dit jaar vijftig jaar geleden – in New York. Die rellen zijn begonnen omdat holebi’s, transgenders en sekswerkers het beu waren dat de politie hen dagelijks lastig viel in het Stonewall Inn . Ze waren de symbolische start van de dappere strijd die de LGBTI+ gemeenschap nog steeds voert.

De Belgian Pride vindt dit jaar plaats op zaterdag 18 mei 2019.
Bron: https://zizomag.be/binnenland/belgian-pride-lanceert-thema-intersectionaliteit-aan-de-hand-van-opvallende-animatiefilm

Vorig artikelSchrap geslachtsregistratie van identiteitskaart
Volgend artikelKortings actie Amolux Diamond NU voor €178.00 en Amolux Ruby voor €116

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in