In een land waar het niet alleen illegaal is om homo te zijn, maar ook wetten worden bepaald door traditionele en strikte religieuze opvattingen, (95% van de bevolking is moslim) is voor het eerst in de geschiedenis een transvrouw verkozen tot raadslid.
In Bangladesh is kledingwinkel eigenaresse Pinki Khatun verkozen tot raadslid van Kotchandpur, een landelijke stad aan de westkant van het land. Ze versloeg haar tegen kandidaat met maar liefst 4.000 stemmen. “Ik ben ontzettend blij, ik voerde deur aan deur campagne, nergens kreeg ik te maken met haat of discriminatie.”
Lokaal politiechef Mahbubul Alam bevestigde dat Khatun verkozen is. De openlijke transvrouw is een jeugd functionaris van de regerende Awami League-partij. Ze voerde campagne als onafhankelijke kandidaat in de stad Kotchandpur met 200.000 inwoners nadat de partij niemand naar voor bracht.
Khatum wil zich ook inzetten voor de hijra. In sommige delen van Zuid-Azië verwijst de term hijra naar bepaalde vrouwen, intersekse en niet-binaire mensen die bij de geboorte mannelijke kenmerken kregen toegewezen. Terwijl sommige hijra transgender zijn, zijn niet alle transgenders hijra. De gemeenschap heeft het afgelopen decennium enige wettelijke erkenning gekregen, maar het beleid blijft falen zowel de hijra als transgenders en holebi’s te beschermen tegen discriminatie en haatmisdaden.
“Mijn doel is om te werken aan de verbetering van vrouwen en hun rechten te beschermen,” zei Khatun. “Ik werk voor hijras zodat ze eervol in de samenleving kunnen leven.” Zo’n samenleving is gestaag opgewarmd voor hirjas, die een speciale, bijna heilige plaats innemen in hindoeïstische overtuigingen en oude teksten. Veel mensen geloven dat hijra’s de macht hebben om te zegenen of om een vloek uit te spreken. Als gevolg hiervan, terwijl sommigen de gemeenschap vieren, worden velen gemeden door hun families en de bredere samenleving.
In 2013 erkende de overheid van Bangladesh formeel hijras als een apart geslacht op officiële documenten en de optie om zich als zodanig te identificeren werd later voor het eerst dit jaar toegevoegd aan stemformulieren. Ongeveer 10.000 mensen in het land identificeren zich als hijra’s. Maar het ontbreekt nog steeds aan beschermende wetten, en overheidsinstanties zijn in het verleden beschuldigd van het afdwingen van vernederend en zwaar medisch onderzoek op hen met als doel hijras te erkennen. De verkiezing van Khatum is een grote overwinning voor de hele gemeenschap.
Bron: http://holebi.info/phpnews/kortnews.php?action=fullnews&id=17984