Dit jaar verscheen het boek ‘Vrouw met ballen’, ik hoefde het niet te kopen maar kon het boek lenen van een goede vriendin, die mij erop attendeerde. Eindelijk een verhaal, geschreven door de partner van een iemand die in transitie gaat, dacht ik meteen. Want na het lezen van het interessante boek van Bo van Spilbeeck ‘Eindelijk vrouw’ was ik geïnteresseerd en ook wel zeer nieuwsgierig geworden hoe het transitieproces van man naar vrouw door de vrouwelijke partner ervaren zou worden. Nou, ik werd dus op mijn wenken bediend door Fem Canes.

Zij beschrijft in een zeer openhartig verhaal hoe het is om met een man samen te leven, die na 49 jaar de keuze maakt om verder als een vrouw door het leven te willen gaan. Gedurende de eerste 11 jaar van hun relatie trekken Fem en Carly samen op als vrouw en man, en heeft Fem geen flauw benul dat Carly eigenlijk een vrouw is in een mannenlichaam. Ze krijgt wel kleine hints dat er ‘iets niet klopt’ en uiteindelijk mondt dit uit in een heuse relatiecrisis, want Fem merkt dat er ‘iets is’ en met haar vrouwelijke intuïtie voelt ze dit feilloos aan. En dan valt het woord ‘genderdysforie’. De bom is gebarsten. Zeer meeslepend vertelt Fem over de roller coaster waar ze ongevraagd in terecht komt, over haar twijfels, over haar liefde en bewondering voor Carly, over haar toekomstdromen. Maar Fem is ijzersterk en gaat door, zoekt steun bij haar vader en neemt dan een ongelooflijk moeilijke beslissing: ik blijf bij Carly, ook als zij straks een vrouw zal zijn, want zij is de persoon van wie ik houd. Zij is ervan overtuigd dat dit de enige juiste keuze is, een keuze met liefde als basis.

De transitie van de man Carly naar de vrouw Carly, wordt door Fem zeer inzichtelijk en helder beschreven. Geen detail wordt gespaard en het is zeer knap hoe zij ook haar emoties en gevoelens, die daarbij opspelen, zo helder weet te beschrijven. Ze is bezig met een reis, maar heeft geen idee waar ze uit zal komen en dus vraagt ze zich af: “kan ik later verder leven met een vrouw?” Haar steun aan Carly is echter onvoorwaardelijk, dus ook als Carly met hormoonbehandelingen begint en vanaf dat moment dagelijks als vrouw door het leven gaat, wijken zij en de hond Beau geen moment meer van haar zijde. Fem geeft haar alle support bij haar coming out als deze zorgvuldig wordt gepland, eerst voor familie en vrienden en later voor haar werkomgeving. Carly Pellinkhof is een zeer bekende topspecialist op het gebied van het tunen van motoren en is al decennialang een icoon in de auto- en racewereld. Haar zaak Carly Motors heeft ze zelf opgebouwd en ze is zeker van plan om na de transitie dit succesvolle bedrijf als vrouw te gaan leiden. Ze geeft zelfs een interview in de Telegraaf, en daarmee maakt in één klap de hele Nederlandse autowereld direct kennis met de nieuwe Carly.

Carly kiest ervoor om de gezichts- en geslachtsveranderende operaties uit te laten voeren in de Verenigde Staten. Omdat ze al lang geleden wist dat dit er ooit aan zat te komen, had ze hiervoor speciaal een roze spaarvarken gevuld om de kosten te kunnen betalen. In totaal ondergaat ze zes operaties en vliegt ze samen met Fem dus verschillende keren op en neer naar de VS. De reis van de transitie is zwaar, loodzwaar en soms denkt Fem het niet meer vol te kunnen houden. Elke operatie gaat gepaard met hevige emoties maar ook beleven ze hierdoor samen zeer gelukkige en onvergetelijke momenten. Carly klaagt nooit over pijn of over ongemakken, zij ondergaat elke operatie zeer bewust en neemt weloverwogen elke volgende stap in haar transitieproces. Haar doel is duidelijk.

In dit boek beschrijft Fem haar onvoorwaardelijke liefde voor Carly, zij houdt van Carly ofschoon zij op de man Carly verliefd is geworden, toen ze 17 jaar oud was. Fem is er heilig van overtuigd dat Carly na 49 jaar stilzwijgen het fundamentele recht heeft om zichzelf te kunnen zijn in het leven wat haar nog rest. Het wordt haar ook duidelijk dat Carly geen andere keuze had, zij kon niet verder leven in een mannenlichaam, haar geest vroeg om iets anders en zou pas rust vinden als zij in een vrouwenlichaam zou kunnen voortleven.

Als dit boek verschijnt in 2020, leven Fem en Carly alweer zo’n 16 jaar samen als twee vrouwen. In een van de laatste hoofdstukken geeft Fem te kennen heteroseksueel te zijn en dat dat ook niet is veranderd. Over hoe het nu is om met een vrouw samen te leven ook in bed, is zij heel duidelijk: er bestaat een enorme emotionele band tussen hen beiden, maar ze valt niet op een vrouwenlichaam. Voor Fem draait het om intimiteit en daarom is zij gelukkig met Carly, ook zonder seks te hebben met haar.

Dit boek beschrijft de volle betekenis van echte liefde, die twee mensen voor elkaar kunnen hebben en voelen. Fem en Carly begonnen samen aan een reis, die vooraf niet gepland of uitgestippeld was. Het werd een reis, die hen samen heeft gebracht naar het hoogste niveau van vertrouwen en liefde, naar een plek waar je helemaal je zelf kunt zijn, een vorm van het allerhoogste geluk.

Voor iedereen die bezig is met een transitie, maar ook voor zijn/haar partner en voor anderen, die bij een transitie betrokken zijn, is dit boek een echte aanrader, wellicht een must om te lezen. Ik heb het boek bijna in één keer uitgelezen. Het is geschreven in zeer begrijpelijke taal en geen enkel taboe wordt uit de weg gegaan. Grote dank aan Fem Canes (foto zie cover), die de tijd, inspiratie en het doorzettingsvermogen heeft gevonden om haar bijzondere verhaal met ons te delen.

Auteur: Tess

 

Vorig artikelPijnlijk als Roze in Blauw moet stoppen bij Nederlandse politie
Volgend artikelHij is een zij vijfde seizoen op Nederlandse TV

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in