Paarse Vrijdag 11 december 2015
Op vrijdag 11 december doen meer dan 500 scholen in Nederland mee aan de jubileumeditie van Paarse Vrijdag. Het is de vijfde keer dat COC’s Gay-Straight Alliance (GSA) Netwerk Paarse Vrijdag organiseert. Leerlingen en docenten dragen die dag paars voor gelijkheid tussen homo’s, hetero’s, bi’s, lesbo’s, transgenders en in dubio’s.
Leerlingen en docenten van bijna 600 scholen (voortgezet onderwijs en mbo) hebben bij COC Nederland een Paarse Vrijdag-actiepakket besteld. In totaal zijn er in Nederland ca. 700 middelbare scholen. De actiepakketten bevatten in totaal 150 duizend paarse polsbandjes en andere gadgets om scholen paars te kleuren. Paarse vrijdag bestaat sinds 2010; toen deden leerlingen op 150 middelbare scholen aan de actie mee.
Paarse Vrijdag vindt jaarlijks plaats op de tweede vrijdag in december en wordt georganiseerd door COC’s Gay-Straight Alliance (GSA) netwerk. Een GSA is een groep hetero- en LHBT-leerlingen die, met steun van het COC, op hun school actie onderneemt voor een veiliger klimaat voor lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders. Ze bedenken zelf acties, voeren die uit en doen mee aan nationale acties zoals Paarse Vrijdag. Op die manier wordt het gesprek over homo-, bi- en transfobie op school ook werkelijk door jongeren zelf gevoerd. Meer informatie op www.gaystraightalliance.nl
Stefan (16) organiseert een Paarse Vrijdag op zijn school: ‘Doordat we met zoveel mensen paarse kleding dragen, hopen we leerlingen die nog in de kast zitten op Paarse Vrijdag een hart onder de riem te steken.’
Geert-Jan Edelenbosch, projectleider: ‘Het is voor jonge lesbo’s, homo’s, bi’s en transgenders nog altijd onveilig op school. 75 procent van hen wordt gepest. Slechts vijf procent van de leerlingen zegt dat je op school voor iedereen uit de kast kan komen. Het COC wil dat scholen een plek zijn waar iedereen zichzelf kan zijn.
Bron COC Nederland
In Nederland werd Paarse Vrijdag voor het eerst gehouden in 2010, op initiatief van Nazmul Zaman, die op zijn school, de Piter Jelles scholengemeenschap op een positieve manier seksuele en genderdiversiteit zichtbaar wilde maken, en steun wilde bieden aan LHBT-jongeren. Sindsdien wordt deze dag georganiseerd door het netwerk van Gay-Straight Alliances (GSA) van LHBT-belangenorganisatie COC.
Paarse Vrijdag wordt georganiseerd omdat scholen in Nederland nog vaak geen veilige plek voor LHBT-jongeren zijn. De helft van alle middelbare scholieren heeft moeite met openlijke uitingen van homoseksualiteit. LHBT-jongeren vinden school minder leuk, ze spijbelen vaker, ze vinden de onderlinge sfeer in de klas (en hun eigen positie hierin) minder goed, ze hebben een minder goede band met hun docenten en 51% van hen die uit de kast zijn, zijn het afgelopen jaar gepest of hebben te maken gehad met negatieve reacties rondom hun geaardheid.
Ook in Nederland is suicide onder LHBT-jongeren een probleem. Het aantal LHBT-jongeren dat wel eens een zelfmoordpoging heeft gedaan, ligt bijna vijf maal hoger dan onder heterojongeren. Er is een wetenschappelijk aangetoond verband tussen pesten en hoge suïcidecijfers onder LHB-jongeren.
Bij de eerste keer in 2010 deden 150 scholen mee, dat aantal verdubbelde in 2011. In 2012 werd tijdens Paarse Vrijdag op 450 van de 680 middelbare scholen in Nederland opgeroepen om paars te dragen als uiting tegen homo- en transfobie. Ook werden er 120.000 paarse polsbandjes uitgedeeld en voorlichtings-promotiefilmpjes vertoond.] In 2013 deden 500 van de 680 middelbare scholen mee aan Paarse Vrijdag, in 2014 meer dan 500 van de ongeveer 700.
Bron Wikipedia
Bron COC Nederland COC’s Gay-Straight Alliance (GSA)
Bron Loesje Nederland