Bo heeft het resultaat van haar eerste schoonheidsoperaties getoond via Instagram. Van Spilbeeck is weer aan de slag bij het VTM Nieuws. In januari begon Bo Van Spilbeeck aan haar hormonenkuur. Na een jaar volgen nog meer operaties zoals een borstvergroting en geslachtsoperatie. Bo zegt in de krant het Laatste Nieuws : “Ik ben supergelukkig. Maar er staan nog enkele zware maanden te wachten.”

Ondertussen is Bo nog steeds blij met haar coming-out. “Ik merk dat ik een voorbeeld ben voor heel veel mensen die met dezelfde gevoelens worstelen als ik. Dat doet heel veel deugd. Mijn vrouw Marianne is mij bovendien altijd blijven steunen, zij is de heldin van dit verhaal. We gaan wel wat moeten zoeken naar een nieuwe invulling van onze relatie, want het is niet evident: de man op wie ze verliefd is geworden, is er nu niet meer.” En dan, binnenkort, de laatste hindernis, maar wel een hele grote: de geslachtsoperatie, die eind dit jaar zal doorgaan. “Ook al is het een zware operatie, ik kijk er naar uit. Voor mij is het niet af zonder.”

Guy T’Sjoen, diensthoofd endocrinologie van het UZ Gent en bekend van ‘Topdokters’, begeleidt Bo Van Spilbeeck bij haar transitie. “Ik sta in voor de hormonale voorbereiding”, zegt de professor. “Het is immers wenselijk dat Bo al vóór de geslachtsoperatie de lichamelijke en emotionele switch ervaart. Zo’n operatie is nu eenmaal onomkeerbaar en het moet dus een heel bewuste keuze zijn. Die hormonen brengen wel al een merkbare verandering. Zo kan er sneller vermoeidheid optreden, en door de afnemende spiermassa worden vele handelingen een beetje zwaarder. Soms zijn er ook warmteopwellingen, de zogenaamde vapeurs, maar die bijwerkingen hoor ik toch maar van een minderheid.”

Plastisch chirurg Philippe Houtmeyers uit Sint-Niklaas zal Bo’s definitieve geslachtsoperatie uitvoeren. “Ik heb Bo de voorbije maanden echt zien open bloeien”, zegt hij. “Ze staat te trappelen om de ingreep te laten uitvoeren, ze is heel erg gemotiveerd. Fantastisch om te zien. Maar het kan ten vroegste in het najaar”, gaat dokter Houtmeyers verder. “Dan zal Bo ongeveer een jaar vrouwelijke hormonen genomen hebben, en is haar lichaam klaar voor de operatie. Eerst moet de genitale streek met een laserbehandeling onthaard worden, daarna zullen we van de penis een vagina maken. De balzak wordt de binnenwand, een stukje van de eikel gebruiken we om de clitoris te maken.”

De ingrijpende operatie is niet helemaal zonder risico, geeft Philippe Houtmeyers toe. “Er kunnen altijd ontstekingen optreden. Of in het ergste geval is er contact tussen de nieuwe vagina en de endeldarm, dat is echt gevaarlijk. Maar dat komt gelukkig maar heel zelden voor.” Na de operatie staat Bo nog een lastige revalidatieperiode te wachten. “Ik denk niet dat ze de eerste zes weken al zal kunnen werken”, zegt de chirurg. “Langer dan twee uur op een stoel zitten is de eerste weken zeker niet mogelijk. En daarna zal ze nog regelmatig de nieuwe vagina moeten oprekken. Niet aangenaam, maar wel noodzakelijk voor een normale seksuele beleving.” Houtmeyers verwacht niet dat Bo nog zal terugkrabbelen. “Wie een geslachtsoperatie laat uitvoeren, wordt heel goed psychologisch begeleid, met verschillende diepgaande gesprekken vooraf. Bo vertelde me dat ze zich heel gelukkig voelt met haar transitie.”

Ondertussen komen er hier en daar ook kleine problemen naar boven. De geslachtsverandering van Bo brengt een aantal administratieve problemen met zich mee. “Ik kan mijn belastingaangifte niet invullen. Want ik heb nu een nieuw, vrouwelijk rijksregisternummer gekregen. En zo geraak ik plots niet meer op tax-on-web, ook met mijn oude identiteitskaart lukt dat niet. De gegevens van haar vrouw zijn dan weer van kolom veranderd, waardoor zij plots vrijgezel lijkt. Dus voorlopig besta ik niet voor de belastingen. Als ik daardoor geen belastingen moet betalen, dat zou fijn zijn, maar ik vrees dat het zo niet werkt,” lacht. “Ik vraag me af of het uiteindelijk wel in orde zal komen, anders moet ik misschien wel op de oude manier weer een papieren aangifte doen, wat ik eerlijk gezegd niet zo zie zitten.” Volgens Francis Adyns van de FOD Financiën komt alles in orde.

Bron: Het laatste nieuws

Foto: Instragram

Vorig artikelZomer kriebels in mijn buik
Volgend artikelGrote tegenstellingen Tweede Kamer over transgender- en interseksewet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in