Chelsea Manning, de 30-jarige Amerikaanse die tijdens haar gevangenschap bekendmaakte transgender te zijn, hoopt senator te worden voor de staat Maryland.
Manning heeft het benodigde papierwerk ingediend om het bij de verkiezingen in november dit jaar op te nemen tegen de Democratische senator Ben Cardin, zo bleek dit weekend uit een document van de federale kiescommissie. Ook Manning is Democraat. Ze heeft over haar kandidatuur vooralsnog geen publieke verklaring afgelegd.
De voormalige militair werd vorig jaar in mei vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis. Manning had 35 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen voor het lekken van honderdduizenden diplomatieke berichten en militaire bestanden naar de klokkenluiderssite WikiLeaks. In die tijd presenteerde ze zichzelf nog als man, onder de naam Bradley Manning.
Via de WikiLeaks-route kwam onder meer een schokkende defensievideo naar buiten, opgenomen vanuit een Amerikaanse Apache-helikopter. Op de beelden is te zien hoe Iraakse burgers, onder wie twee journalisten van persbureau Reuters, vanuit de lucht worden neergemaaid. Als er een busje arriveert om de slachtoffers weg te halen, worden ook deze hulpverleners onder vuur genomen.
De video werd wereldwijd door miljoenen mensen bekeken en maakte ook in de VS zelf voor menigeen de donkere kant van de Amerikaanse interventie in Irak inzichtelijk. WikiLeaks publiceerde de beelden onder de titel ‘Collateral Murder’.
President Trumps voorganger, de Democraat Barack Obama, gaf Manning uiteindelijk een forse strafvermindering. De verklaring daarbij luidde dat Manning de verantwoordelijkheid voor haar daden had erkend, spijt had betuigd en (voldoende) tijd in de gevangenis had doorgebracht.
In detentie onderging Manning een geslachtsverandering: Bradley werd Chelsea. Nu is ze voorvechter voor de rechten van transgenders.
Om senator te worden in Maryland moet een kandidaat minstens 30 jaar oud zijn, zeker 9 jaar Amerikaans burger zijn en een inwoner zijn van de staat tijdens de verkiezingstijd, zo meldt de Maryland State Board of Elections. Een veroordeling voor een misdrijf lijkt een kandidatuur niet in de weg te staan.
Manning is niet de eerste transgender die zich verkiesbaar stelt voor het Congres. Ook Kristin Beck deed in 2016 een poging. De gepensioneerde Navy seal slaagde er echter niet in om de Amerikaanse senator Steny Hoyer in Maryland te verslaan. Beck kreeg 12 procent van de stemmen.
‘Het Congres was iets te hoog gegrepen voor me’, zegt Beck nu in een telefonisch interview met persbureau AP. Ze is niet onder de indruk van de kandidatuur van Manning en doet deze af als publiciteitsstunt. ‘Ze is er aan gewend om in de schijnwerpers te staan, en dat mist ze nu waarschijnlijk. Maar ik ben het totaal niet eens met de dingen die ze heeft gedaan’, aldus Beck.
Bron: https://www.volkskrant.nl/buitenland/veroordeelde-klokkenluider-chelsea-manning-wil-het-amerikaanse-congres-in-als-democratisch-senator~a4556908/