Boekpresentatie, 10 juni 2016, te Utrecht.

Midden in Utrecht ligt een bijzonder boekwinkeltje; ‘Savannah Bay’. Deze is gespecialiseerd in literatuur en poëzie uit binnen- en buitenland en in boeken op het gebied van genderstudies en homoseksualiteit.
Geen betere locatie dus om een boek, waarin de partners van transgenders centraal staan, in première te laten gaan. De presentatie was zorgvuldig in elkaar gezet. Na een introductie van de eigenaresse van de boekenzaak, leidde de uitgever het boek in, gevolgd door het verhaal van de schrijfster, zelf partner van een transgender. Hier deed ze uit de doeken wat haar gedreven had om het boek te schrijven en hoe ze het had opgezet. Als laatste werd er een vragenronde gehouden met vier partners van transvrouwen.

Dit boek is geschreven omdat er, in tegenstelling tot de literatuur over transgenderisme zelf, zo weinig literatuur over en voor de partners van transgenders is. Wanneer iemand geconfronteerd wordt met het feit dat zijn of haar partner van geslacht gaat veranderen, dan staat de wereld op zijn kop. Men voelt zich vaak een roepende in de woestijn. Er bestaat geen handleiding om hiermee om te gaan en de toekomst is onzeker. Dit boek biedt houvast voor iedereen die hiermee te maken krijgt.
Aan de hand van 14 gesprekken met partners van transgenders wordt uit de doeken gedaan hoe verschillende partners met de transitie van hun partner zijn omgegaan. Belangrijke thema’s komen aan de orde zoals: een bijzondere leifde marian geurtsen

Wat doet de transitie met jou,
Wat doet het met de kinderen,
Wat komt er op je af als je partner in transitie gaat,
Hoe verandert je relatie met je partner,
Wat doet de transitie met jouw identiteit als partner,
Wat zijn de voorwaarden om als stel een transitie te overleven.

Deze thema’s kwamen ook aan de orde tijdens de vragenronde. De vier partners vertelden boeiend over hun ervaringen. Een belangrijk punt wat naar voren kwam, was, hoe de omgeving naar je kijkt. Voorbeeld is dat je, als vrouw, ineens als lesbisch gezien wordt wanneer je partner transformeert; wat totaal niet aansluit bij hun beleving. Je wordt verliefd op een persoon en niet op een geslacht. Maar de maatschappij is gek op het in hokjes stoppen en etiketten plakken.
Een van de partners was een feministe van het eerste uur en vertelde hoe de feministen in het begin hebben geworsteld met transvrouwen. Er heerste namelijk de opinie dat de maatschappij je vormde tot ‘burgertrutje’ en dat daar tegen gestreden moest worden. Dat er een groep mensen was die zonder druk van buiten, in tegendeel juist geacht werden om een echte man te zijn, toch zeer vrouwelijk waren, gooide die hele opinie overhoop. Later moesten ook feministen erkennen dat er ook een biologische factor meespeelde.
In het publiek werd gegrapt dat de feministen van toen de transmannen van nu zijn.

Na afloop was er de gebruikelijke borrel met veel partners van en de transgenders zelf. Veel gezichten waren bekend van televisie, wat mij de indruk gaf dat Nederland slechts een handjevol transgenders telt. Van de overvolle wachtkamer van de VU weet ik natuurlijk beter, maar het zette me toch aan het denken. Hoe worden deze mensen toch geselecteerd om bekende Nederlander te worden? Ik heb geen idee.
Wat mij betreft smaakt dit naar meer. Er kunnen niet genoeg boeken, over alles wat het transgender zijn betreft, verschijnen. De markt is nog lang niet verzadigd. Een presentatie zoals deze voegt hier een bijzondere factor aan toe.

Een bijzondere liefde auteur: Marian Geurtsen
Bestellen:
http://www.uitgeverijvanbrug.nl/pages/webshop_detail.php?artikel_id=115

Auteur: Kaat

Vorig artikelTransactivisten zetten de WC keus vrijheid in het juiste perspectief
Volgend artikelOproerpolitie beëindigt Trans Pride in Istanboel

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in