“De transitie is een lastige periode van hormonen slikken. Je karakter kan veranderen. Je kent jezelf niet meer. Op wie val je nu? Op mannen of vrouwen?” Corine van Dun (64) maakte 29 jaar geleden een transitie door van man naar vrouw. Zij kent als geen ander de sociale problemen waar je daarna tegenaan loopt. “Je moet veel teleurstellingen verwerken”, zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.
Sinds de invoering van de transgenderwet in 2014 is er een forse toename van het aantal mensen dat zich officieel van geslacht laat veranderen, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau. Maar met veel transgenders gaat het niet goed, blijkt uit datzelfde onderzoek. Ze zijn vaak eenzaam, werkloos en ongelukkig.
Je bent niet meer de man of vrouw die je was, dus je gaat je stinkende best doen om die ander te worden.

Corine van Dun
“Daar schrik ik erg van”, zegt Van Dun. “Ik ben verbaasd dat het niet is verbeterd ten opzichte van vijf jaar geleden.” En dat terwijl er in de media regelmatig aandacht voor transgenders is, onder meer met het populaire televisieprogramma Hij is een Zij.
Van Dun denkt dat die aandacht wel degelijk bijdraagt aan de acceptatie van transgenders, maar zodra iemand de transitie ingaat, wordt het voor veel mensen in hun omgeving toch lastig. “Die leuke mannelijke collega naast je gaat ineens een rok of een jurk dragen. Of die leuke buurvrouw krijgt ineens een zware stem en een baard. Dat is natuurlijk heel erg wennen voor veel mensen.”
Niet alleen het uiterlijk, ook het gedrag verandert. “Je bent bezig met hoe je jezelf moet presenteren. Je bent niet meer de man of vrouw die je was, dus je gaat je stinkende best doen om die ander te worden. Dat lukt niet zomaar.”
Volgens de transgenderwet, die op 1 juli 2014 in werking trad, kunnen transgenders veel makkelijker hun geslachtsregistratie wijzigen.
Voor de intreding van de transgenderwet kon je alleen van geslacht veranderen als je een medische behandeling was ondergaan en na toestemming van de rechter.
Vandaag maakte het Sociaal en Cultureel Planbureau bekend dat sinds die wetswijziging veel meer mensen hun geslacht wijzigen. In 2015 wijzigden 770 mensen hun geslachtsregistratie. In de periode 2007-2014 waren dat er gemiddeld tachtig per jaar.

Vooral op de werkvloer valt volgens Corine nog veel winst te behalen. Zelf is ze destijds ook haar baan kwijtgeraakt. “Mijn werkgever zei eerst over mijn transitie ‘ja, natuurlijk moet dat hier kunnen’. Het was toen heel nieuw. Bijna niemand wist dat het bestond. En het ging ook een lange tijd goed.”
Maar toen ze terugkwam uit het ziekenhuis veranderde dat. “Mijn werkgever zei toen: ‘het gaat toch niet zo goed met je, we kunnen geen gebruik meer maken van je diensten.’ En daar ging ik dus. Afgelopen. Geen werk meer.”
Terwijl werk juist belangrijk is, benadrukt Van Dun. Namens belangenorganisatie Transgender Netwerk Nederland helpt ze mee om transgenders te coachen, zodat ze weten hoe ze zich moeten presenteren op het werk. Ook helpt ze transgenders om aan werk te komen als ze hun baan zijn verloren.
Oma
“Met een baan bouw je een netwerk op, krijg je collega’s en maak je vrienden.” En die steun van zo’n groep mensen om je heen heb je hard nodig, zegt Corine. “Bijvoorbeeld als je een partner hebt. Die partner is op het uiterlijk gevallen van de persoon van voor de transitie. Als dat gaat veranderen dan wordt dat natuurlijk toch lastig en raak je zo’n partner misschien wel kwijt.”
Het hoeft natuurlijk niet altijd mis te gaan, weet ook Corine. Ondanks een aantal tegenslagen is ze nu gelukkig. “Ik ben onlangs oma geworden en daar geniet ik met volle teugen van.”

Bron: http://nos.nl/artikel/2172254-transgender-corine-die-leuke-buurman-draagt-ineens-een-rok.html

Bron grafiek: Nederlandse vereniging genderdiversiteit

Vorig artikelTrump gaat monumentstatus Stonewall Inn herzien
Volgend artikelIDAHOT, 17 mei 2017

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in