Pagina 1 van 4

genetische componente..??

Geplaatst: zo aug 10, 2008 11:45
door Mara
Oostenrijkse wetenschappers maken een gen verantwoordelijk voor het onstaan van transseksualiteit.....

Geplaatst: zo aug 10, 2008 11:58
door Ajira
oh super.. dus binnenkort komen ze met een "genezing"? :-?

Overigens.. Dr. Zucker.. dat klinkt ook vrij oostenrijks.. toeval ? :P

Geplaatst: zo aug 10, 2008 12:03
door ik ben hier niet meer
Och ja, nog een hielprik erbij over 10 jaar, om te kijken of de pasgeborene niet een genderidentiteitstoornis kan ontwikkelen. 8) 8) 8)

Geplaatst: zo aug 10, 2008 12:04
door Mara
Ajira schreef:oh super.. dus binnenkort komen ze met een "genezing"? :-?
Bij mij valt niks meer te genezen.....maar stel, je kunt daarmee vroeger aan de slag :roll:
Ajira schreef:Overigens.. Dr. Zucker.. dat klinkt ook vrij oostenrijks.. toeval ? :P
Zal kunnen....de wereld is rond.....alles andere is theorie :wink:

Geplaatst: zo aug 10, 2008 13:53
door Frederique_
Als de wetenschap patiënten meer zou vertrouwen en de definitie van genderdysforie (het verschil tussen iemands zelfbeeld en iemands lichaam) beter zou hanteren dan kun je ook zonder gen- en hersenonderzoek veel sneller aan de slag.

Vertrouwen op gen- en hersenonderzoek levert alleen maar meer medische fouten op: mensen die toevallig net een andere gencombinatie of hersenindeling hebben en toch last van genderdysforie hebben zullen bij dit soort diagnostiek buiten de boot vallen.

Groetjes,

Frederique

Geplaatst: zo aug 10, 2008 14:31
door Mara
Frederique_ schreef:Als de wetenschap patiënten meer zou vertrouwen en de definitie van genderdysforie (het verschil tussen iemands zelfbeeld en iemands lichaam) beter zou hanteren dan kun je ook zonder gen- en hersenonderzoek veel sneller aan de slag.

Vertrouwen op gen- en hersenonderzoek levert alleen maar meer medische fouten op: mensen die toevallig net een andere gencombinatie of hersenindeling hebben en toch last van genderdysforie hebben zullen bij dit soort diagnostiek buiten de boot vallen.
Je bent waantrouwig Frederique.....als of ze dan opeens maar naar de genetische feiten kijken.....en je bent doemdenkerisch en het lijkt me interessant of dat bij jou ook genetisch bepaalt is.....

....en ik vraag me af, waarom je bij een universitaire ziekenhuis blijft uithangen, als je toch maar wat hebt tegen wetenschappers die hoofdzakelijk transseksuelen behandelen om eigenlijk onderzoek naar transseksualiteit te doen en mogelijk ooit un beter verklaring voor het fenomeen zouen kunnen vinden :roll:

Draai het rad van de geschiedenis trug en laat het hun toen al geweten hebben en ze hadden jou nou getest toen je nog klein was.....en ja, ze hadden dus nou zo'n veranderde gen gevonden.....dan was je zeker nie uit een boot gevallen.....volgens jou levensverhaal, zat je daar namelijk nog niet eens in :wink:

Re: genetische componente..??

Geplaatst: zo aug 10, 2008 15:16
door Morbide
Mara schreef:Oostenrijkse wetenschappers maken een gen verantwoordelijk voor het onstaan van transseksualiteit.....
Je zegt het leuk. Wetenschappers maken het gen verantwoordelijk. Een gen wat bij bijna een derde deel van de controlegroep voorkomt en bij niet eens de helft van de transengroep aanwijzen als de (mede) boosdoener vind ik nogal gewaagd. De kans dat iemand met dat gen een trans is, is weliswaar ietsjes groter dan bij iemand die het niet heeft maar als erg echt een causaal verband is, dan zou je toch verwachten dat iedere trans dat gen heeft. Zijn de transen uit het onderzoek zonder het gen nou liegtransen of zijn de mensen uit de controlegroep met het gen nou kasttransen?

Edit: aanvulling. Misschien dat mijn Duits ontoereikend is maar het lijkt me niet dat Männer hetzelfde betekent als het Engelse men, namelijk mensen. Aangezien de mv-transen in het onderzoek worden aangeduid als zijnde mannen trekt men in de titel wel een bijzonder vreemde conclusie. Er wordt iets gevonden bij vm's en dat is dan de reden dat er veel mv's zijn. Logisch.

Geplaatst: zo aug 10, 2008 16:20
door Lianne
Eigenlijk vindt ik dit stukje veel meer zeggen:

Entscheidend für die tatsächliche sexuelle Identität sei jedoch wahrscheinlich das Zusammenwirken von genetischer Veranlagung, Umwelteinflüssen und kulturellen Faktoren.

Het stukje genetische aanleg is maar een deel van de identiteit, en waarschijnlijk is dit ook 1 van de genen die verantwoordelijk zijn.
Niet de enige, dus meer onderzoek volgt volgens het artikel.

Verder staat er nog dit:

Er erhofft sich von der Identifikation weiterer Gene die Möglichkeit, Transsexualität eindeutiger und schneller diagnostizieren zu können. Dann könnte die Angleichung des körperlichen an das gefühlte Geschlecht früher erfolgen, was den Betroffenen ihre Situation erleichtern würde.

Ze hopen dus eerder een duidelijke diagnose te kunnen stellen, maar dit betekent volgens mij niet dat ze het al voor of gelijk na de geboorte kunnen vaststellen want je hebt dan ook nog de andere invloeden die niet genetisch bepaald zijn.

Lianne

Geplaatst: zo aug 10, 2008 16:27
door ik ben hier niet meer
Ik geloof niet zo dat je omgeving/cultuur bepaald of je transseksueel wordt (!). Volgens mij ben je het al bij of binnen de 1e 2 of 3 jaar na geboorte. Een wel heel korte termijn waarin de omgeving zulke zwaarwegende invloed kan hebben op iedereen die naderhand transseksueel is.
Bijna iedereen weet zo rond uiterlijk 6e a 7e levensjaar zeker dat er iets niet klopt met je. Alleen wat, breng het maar onder woorden, DURF het ook maar naar buiten te brengen als kind zijnde. Is tegenwoordig iets makkelijker met alle bekendheid die er is gelukkig.

Geplaatst: zo aug 10, 2008 16:51
door Mara
Maarja.....tis idd geen gen wat alleen verantwoordelijk is(waar Frederique al weer bang voor was), maar wat kansverhogend is transje te kunnen zijn.....zeiden ze.....

@Morb....een Mann is een man(nl), Männer zijn mannen.....ja ze praten van mannen, het geslacht met wat ze zijn geboren....genetisch blijken te zijn of nie helemaal of zo....

Geplaatst: zo aug 10, 2008 16:51
door Lianne
Hoi Nannette,

naar mijn mening denk ik dat dat wel kan hoor, zo rond je 4e levensjaar wordt je je al actief bewust van invloeden buitenaf, dus daarvoor krijg ook al heus genoeg mee om je toch al enigzins te vormen.

Verder gaat het om het samenspel tussen de verschillende aspecten, waarbij elk deel zo zijn invloed uitoefent om te bepalen in welke mate je er last van krijgt.

En op mijn 6e a 7e levensjaar had ik eigenlijk nog niet zoveel problemen met mezelf, bewust dan hoor, achteraf gezien onbewust wel.
Die zijn pas een jaar of 7 later ontstaan.

Geplaatst: zo aug 10, 2008 17:45
door Morbide
Nannette schreef:Ik geloof niet zo dat je omgeving/cultuur bepaald of je transseksueel wordt (!).
Stel je eens een cultuur voor waar het niemand ook maar iets kan schelen wat je draagt of hoe je je gedraagt. Het genderteam daar zou het een stuk minder druk hebben dan het genderteam hier. Of kijk nog eens naar de documentaire over transseksualiteit in Iran. Daar is homoseksualiteit verboden. Als dat niet zo was, dan waren er vast heel wat minder transen. Cultuur is niet doorslaggevend. Niet iedere Iraanse homo zal naar het genderteam rennen. (Ik bedoel ook niet te zeggen dat iedere trans in Iran eigenlijk homo is) Cultuur kan wel een extra duwtje geven, het verschil tussen mannen en vrouwen is voor een groot deel cultureel bepaald.
Nannette schreef: Volgens mij ben je het al bij of binnen de 1e 2 of 3 jaar na geboorte. Een wel heel korte termijn waarin de omgeving zulke zwaarwegende invloed kan hebben op iedereen die naderhand transseksueel is.
Ik heb ooit geleerd dat een kinderen met een jaar of drie, vier het verschil tussen de geslachten beginnen te zien en vervolgens zichzelf gaan identificeren als zijnde het één of het ander. Eerder dan dat al trans zijn, lijkt me dus moeilijk. Ik geloof wel dat er een aangeboren component is, alleen geloof ik niet dat het tot uiting moet komen. Het kan, maar het hoeft niet. Daar komt dus onder andere cultuur om de hoek kijken.

Geplaatst: zo aug 10, 2008 17:50
door ik ben hier niet meer
Ik denk dat cultuur eerder een reden is om het wel of niet te uiten, niet om het wel of niet te zijn. Daar zit een levensgroot verschil tussen. In Thailand is het heel normaal om van geslacht te veranderen omdat er in de seksindustrie geld valt (viel ?) te verdienen, maar ze blijven zich wel man voelen.. Dat ja, wat is wat en waarom, voorlopig weten we nog maar heel weinig er van af.

Geplaatst: zo aug 10, 2008 18:00
door Morbide
Dan hebben wij een behoorlijk verschil van mening. =P Ik denk namelijk niet dat het mogelijk is om trans te zijn zonder het te uiten. Ik kon geen vrouw zijn in mijn "vorige" lichaam omdat dat ding mij er steeds aan herinnerde dat ik een man was.

Dat het in Thailand normaal is om van geslacht te veranderen, ben ik ook niet met je eens. Kijk alleen maar naar het filmpje in het topic over het transgender(en homo)toilet in Thailand op dit forum. Dat ze daar een porno industrie hebben waar veel verdiend wordt aan ladyboys is een heel ander verhaal. Ze verdienen er ook aan het exploiteren van kleine kinderen. Dat wil je toch ook niet normaal noemen?

Geplaatst: zo aug 10, 2008 18:11
door ik ben hier niet meer
Transseksualiteit

Van transseksualiteit spreken we als iemands sekse mannelijk is, maar zijn gender-identiteit vrouwelijk. Of omgekeerd: als iemands sekse vrouwelijk is, maar haar gender-identiteit mannelijk. Met andere woorden: je lijf is mannelijk, je voelt je een vrouw of je hebt het lijf van een vrouw en voelt je man.

Bron: A. Verschoor, 1990.

Ik lees daarin niks over uiten. Ik geloof ook niet dat het uiten van je gevoel bepaalt dat je transseksueel bent. Hoeveel mensen zijn er misschien wel transseksueel in Nederland zonder dat ze zich om diverse redenen durven te uiten, om over geslachtsverandering nog maar te zwijgen.

Thailand is een ander verhaal, met normaal bedoel ik meer dat er mensen zijn die geen cent verdienen en dan maar vervolgens in de seksindustrie gaan werken als vrouw om toch geld te verdienen. De acceptatie daarvan is een heel ander verhaal.