Pagina 1 van 4
Het woord 'transseksueel'
Geplaatst: vr mei 01, 2009 20:09
door Monica Dreamgirl
Hoi allemaal,
Ik vraag me al een tijdje iets af en ik ben benieuwd naar jullie meningen. Het is niet meer dan semantiek en ik ben me er van bewust dat deze kleine enquete geen verandering zal brengen in de betekenis van een woord dat vrij algemeen in zwang is (en ik weet ook helemaal niet of daar een noodzaak voor is), maar toch, ik vraag me af of het woord 'transseksueel' eigenlijk wel correct is. Of beter gezegd, correct wordt gebruikt.
Kijk, een heteroseksueel is iemand die valt op een lid van het andere geslacht. Een homoseksueel valt op iemand van hetzelfde geslacht. Is het dan niet logisch dat een transseksueel iemand is die valt op transgenders? En dat het woord dus eigenlijk gebruikt zou moeten worden voor diegenen die we nu als 'bewonderaars' betitelen? En dat we voor diegenen die we al vijftig jaar 'transseksueel' noemen eigenlijk een ander woord nodig hebben? Transgender is dan het voor de hand liggendst, maar misschien zijn er wel allerlei andere termen te bedenken.
Ben benieuwd wat jullie vinden. Oh ja, en je eigen mening is ook waardevol zonder dat je die van iemand anders de grond inboort.
groetjes,
Monica
Geplaatst: vr mei 01, 2009 20:30
door Irene
Zolang iedereen hetzelfde bedoelt met een woord maakt het mij niet zoveel uit, ik heb meer moeite met de spraakverwarring, zeker als daar een waarde oordeel aan wordt opgehangen.
Overigens kan je dezelfde discussie starten met eierkoker en peniskoker en er zullen waarschijnlijk nog talloze vergelijkbare vergelijkingen bestaan
Irene
Geplaatst: vr mei 01, 2009 22:58
door Chloe'tje
Wegens de verwarring met homo-, hetero- en andere seksualiteiten, spreekt het DSM IV in plaats van transseksualiteit, nu over geslachtsidentiteitsstoornis.
(bron:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Transseksualiteit)
Ach, ik weet zelf niet eens wat ik ben, dus hoe moeten anderen het nu weten
Ik ben mezelf.
Dit is waarschijnlijk het beste.
Geplaatst: vr mei 01, 2009 23:01
door Chloe'tje
Irene schreef:
Overigens kan je dezelfde discussie starten met eierkoker en peniskoker en er zullen waarschijnlijk nog talloze vergelijkbare vergelijkingen bestaan
Irene
Maar dat gaat niet op voor <vul in>koken (denk ik, hoewel er misschien ook mensen zijn die in dit geval 'koken' uitwisselbaar vinden).
Geplaatst: vr mei 01, 2009 23:03
door Frederique_
Ik weet dat mensen, om dit soort redenen (en vanwege het woord seksualiteit - dat ook iets anders suggereert dan wat er werkelijk mee bedoeld wordt), ook wel `transĀ“ als woord voor transseksualiteit gebruiken.
En dan transgender mooi gebruiken als koepelterm voor iedereen die niet (geheel of gedeeltelijk) kan leven met het lichaam en/of de genderrol die die met de geboorte heeft meegekregen (in welke vorm dan ook).
Groetjes,
Frederique
Geplaatst: za mei 02, 2009 1:58
door snoopy
Ik omschrijf mijzelf als transgender naar andere mensen toe.... als er naar gevraagd wordt, of als ik het zelf duidelijk wil maken, omdat ik transseksueel ook een beetje een lastig woord vind.
Alleen vind ik bijv een travestiet eigenlijk geen transgender. En een geemancipeerde man of vrouw ook niet.
Loskomen van maatschappelijke verwachtingen en als vrouw mannelijk leven of als man vrouwelijk leven, betekent volgens mij niet dat er sprake is van genderdysforie, maar van genderrolverwachtingendysforie, of maatschappijdysforie of wat ook, en daarom hoort dat volgens mij niet thuis onder de parapluterm..."transgender" dat vind ik klinken als iemand die een continue identiteit heeft en leeft tegengesteld aan het geboortegeslacht (en het geboortegeslacht dus overstijgt).
.
Geplaatst: za mei 02, 2009 3:05
door Chloe'tje
Tja, ik zou bijna zeggen "who cares?".
Ik was bezig met een heel lang antwoord in deze thread
http://www.travestie.org/html/forum/vie ... 889#102889 en merkte dat ik mij alleen maar opwond over het gezeur over termen, regels, protocollen etc.
Voor de goede orde, ik heb niets geleden onder de handelingen van welk genderteam dan ook, maar ik spreek alleen vanuit mijn professionele contacten met de medische stand. Ik waardeer een arts niets hoger dan een lasser, niet omdat ik socialist ben, maar omdat ik de infantiele attitude van de medische stand van dichtbij meegemaakt heb. Dus, als er een verhaal komt met veel termen en protocollen, schrap ik die er eerst uit......
Je hebt:
- mensen die zich geen man/vrouw voelen maar (wel) als het andere geslacht gekleed willen gaan;
- mensen die zich gedeeltelijk man/vrouw voelen en gedeeltelijk als het andere geslacht willen kleden;
- mensen die zich man/vrouw voelen en volledig als het ander geslacht willen kleden.
(* kleden=presenteren)
De eerste groep (geen man/vrouw voelen maar wel willen kleden) heeft geen medische hulp nodig; hoogstens een goed kledingadvies.
De tweede groep heeft wel medische hulp nodig (bijvoorbeeld een man die wel 'vrouwen borsten' wil), maar gaat het niet om een volledige transitie.
De derde groep zal de meest ingrijpende medische begeleiding nodig hebben.
Dat is het onderscheid waar het om gaat, en alle terminologie is verder overbodig
Het probleem is waarschijnlijk, dat wij eenvoudigweg geen man met 'vrouwenborsten' accepteren, sociaal gezien dan. Vervolgens wordt dit dan gemedicaliseerd door deze mensen buiten het protocol te laten vallen. Tja, en wat kan je dan nog als arts, geen protocol --> geen behandeling. Eenvoudig toch?
En op deze manier worden mensen buiten spel gezet op basis van infantiele regeltjes die gebaseerd zijn op een bejaard maatschappijbeeld. Maar, zolang je maar wat kan blaten op het volgende congres, is het wel ok.
Geplaatst: za mei 02, 2009 8:15
door Claudia K
Ik denk dat het nog verdraaid moeilijk is om een term te bedenken die zowel politiek, medisch als maatschappelijk correct is. Van het nu in gebruik zijnde woord transseksueel weten we in ieder geval dat het een breed gebruikte en begrepen omschrijving is, al zullen er natuurlijk altijd mensen zijn die de term verkeerd (willen) begrijpen. Of hij maatschappelijk en medisch correct is, is een andere vraag.
Het woord geslachtsidentiteitsstoornis past al niet op het scrabble-bord en klinkt mij even incorrect in de oren. Bij diverse andere begrippen die met "stoornis" worden aangeduid doet de medische wereld alle moeite om dingen te vinden die deze stoornis onderdrukken, dan wel geheel of gedeeltelijk opheffen. Maar de g.i. stoornis blijkt in de meeste gevallen het best behandeld te kunnen worden door de "stoornis" te bevorderen.
Ja, en dan zou inderdaad het woord transgender het meest in de richting komen van de juiste, ware hte niet, dat dat woord ook al op andere wijze in gebruik is, hetzij als overkoepelende term, hetzij voor de groep die zich niet meer voelt passen in de groep travestieten, maar de status van transseksueel niet heeft bereikt, en wellicht nimmer zal bereiken.
Zelf mag ik graag "twee-gender" gebruiken, maar ook die term heeft me al meermalen de vraag opgeleverd of ik dan een gespleten persoonlijkheid heb.......
En dat is nog maar 1 woord......als je de Nederlandse taal gaat uitpluizen stuit je op duizenden woorden en termen die verwarring zouden kunnen veroorzaken. En naar mijn mening zou de verwarring alleen maar groter worden door de hele terminologie te wijzigen.
Claudia
Geplaatst: za mei 02, 2009 9:54
door joandelynn
Deirdre McCloskey gebruikte het woord "gender crosser", maar dat lijkt me ook geen goede term want het gender is juist datgene dat onveranderlijk vast ligt.
Daarom is transgender eigenlijk ook een minder goede term dan transseksueel want het is de sekse die verandert, niet het gender.
Geplaatst: za mei 02, 2009 9:57
door joandelynn
En als een transseksueel op transen valt, waar valt dan een interseksueel op?
Geplaatst: za mei 02, 2009 11:07
door ik ben hier niet meer
Ik persoonlijk vind de term genderdysforie nog het beste, maar ja, die term zal maatschappelijk gezien wel te lastig te accepteren zijn. Het is een term die het hele gamma bestrijkt, en eigenlijk hetzelfde betekent als geslachtsidentiteitsstoornis. Ik denk dat deze laatste term bedacht is door een stel psychologen/psychiaters die niks anders te doen hadden. Hoe komen ze op zo'n ingewikkeld woord.
Het bevreemd mij ook dat het simpele woord genderdysforie zo goed als niet meer hoort.
Als we het trouwens over indeling in groepen hebben, wat voor hulp hebben mensen dan nodig die geen geslacht hebben ? Dus geen man en geen vrouw zijn.
Geplaatst: za mei 02, 2009 12:21
door snoopy
joandelynn schreef:Deirdre McCloskey gebruikte het woord "gender crosser", maar dat lijkt me ook geen goede term want het gender is juist datgene dat onveranderlijk vast ligt.
Daarom is transgender eigenlijk ook een minder goede term dan transseksueel want het is de sekse die verandert, niet het gender.
Ja, daar heb je ook een punt
Geplaatst: za mei 02, 2009 12:45
door snoopy
Chloe'tje schreef:
Je hebt:
- mensen die zich geen man/vrouw voelen maar (wel) als het andere geslacht gekleed willen gaan;
- mensen die zich gedeeltelijk man/vrouw voelen en gedeeltelijk als het andere geslacht willen kleden;
- mensen die zich man/vrouw voelen en volledig als het ander geslacht willen kleden.
Ik denk dat je kleding in dit rijtje iets te belangrijk maakt. Ik zie het liever anders, op het moment dat iemand hormonen wil gaan gebruiken en/of een geslachtsoperatie wil, en/of in sommige gevallen wanneer iemand fulltime met een andere naam als vrouw of man gaat leven, dat er dan sprake is van een vorm van genderdysforie.
Mensen die de mannelijke en vrouwelijke kanten in hunzelf afwisselend tot uiting brengen naar de buitenwereld vind ik wat anders als het gevoel dat je in het verkeerde lichaam of met het verkeerde geslacht geboren bent...
Geplaatst: za mei 02, 2009 13:05
door Frederique_
Nannette schreef:Het bevreemd mij ook dat het simpele woord genderdysforie zo goed als niet meer hoort.
Vermoedelijk omdat een psycholoog iets anders hoort bij het woord "genderdysforie" dan wij ermee bedoelen. Een psycholoog hoort bij het woord "dysforie" een verwarring die zo sterk is dat je onder curatele gesteld dient te worden omdat je vanuit die verwarring geen eigen beslissingen meer kunt nemen.
Volgens mij is dat niet wat wij als doelgroep bedoelen met genderdysforie. En volgens mij snappen psychologen dit ook wel, waardoor ze de term genderdysforie minder zijn gaan gebruiken.
Het is direkt ook mijn probleem met Gender Identiteits Stoornis. De eerste twee woorden kloppen perfect, maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ik een stoornis had.
Groetjes,
Frederique
Geplaatst: za mei 02, 2009 13:14
door Chloe'tje
Snoopy schreef:
Ik denk dat je kleding in dit rijtje iets te belangrijk maakt. Ik zie het liever anders, op het moment dat iemand hormonen wil gaan gebruiken en/of een geslachtsoperatie wil, en/of in sommige gevallen wanneer iemand fulltime met een andere naam als vrouw of man gaat leven, dat er dan sprake is van een vorm van genderdysforie.
Mensen die de mannelijke en vrouwelijke kanten in hunzelf afwisselend tot uiting brengen naar de buitenwereld vind ik wat anders als het gevoel dat je in het verkeerde lichaam of met het verkeerde geslacht geboren bent...
Daarom had ik ook toegevoegd:
(* kleden=presenteren)
Ik bedoel gewoon 'uiten' maar gebruik kleding als tastbaar gegeven.
In mijn rijtje heb ik bewust kleding genoemd, omdat ik travestie in principe in het scala gezet heb.
Maar, het blijft natuurlijk een heel persoonlijke benadering.