Markt daarvoor groeit, mensen willen zich kleden zoals ze zich willen kleden
Mannen met jurken op de catwalk of in modebladen, modehuis Gucci draait er zijn hand niet meer voor om. Ook voor Joppe De Campeneere, content creator bij Wel Jong Niet Hetero, is het niets nieuws onder de zon. “Die markt groeit, onder andere omdat het bewustzijn toeneemt dat normen in vraag gesteld kunnen worden.” Dat zei De Campeneere in “De zevende dag”.
“Gucci daagt toxische mannelijkheid uit met jurk voor mannen.” Dat nieuws verscheen een week geleden in de Britse krant The Guardian. Maar dat een modehuis nu ook aan mannen jurken wil verkopen, is volgens Joppe De Campeneere helemaal niet zo nieuw. “Jurken worden de laatste jaren gewoon in de markt gezet als jurken. Ze zijn zelfs niet specifiek voor mannen, maar maken gewoon deel uit van de collectie en worden toevallig geshowd door mannen.”
Kledij die uit de typische man-vrouwhokjes gehaald wordt, volgens De Campeneere moet dat absoluut kunnnen. “Het is geen kwestie van mannen die zich vrouwelijk willen kleden, het gaat over personen. Sommige mensen willen zich nu eenmaal kleden zoals ze zich willen kleden.”
Het is verrassend hoeveel je kan vinden als je wegstapt uit dat hokjesdenken, als de kledingwinkel gewoon de kledingwinkel is
De Campeneere, die zich ook inzet voor LGBTQ+-rechten, identificeert zichzelf als non-binair, dus niet als man of vrouw. Bij het shoppen beperkt het jonge rolmodel zich daarom niet tot de mannen- of de vrouwenafdeling. “Ik koop gewoon wat ik mooi vind. Het is verrassend hoeveel je kan vinden als je wegstapt van dat hokjesdenken, als de kledingwinkel gewoon de kledingwinkel is.”
Grote merken als Zara brachten in het verleden ook al unisexcollecties uit. Kan dat dan een manier zijn om kledij meer genderneutraal te maken? De Campeneere was geen grote fan van de collecties die al verschenen zijn: “Die unisexcollecties resulteren vaak in grote grijze sweaters en baggy jeans zonder vorm. Het neigt altijd heel erg naar wat mannelijk of androgyn is. Alles wat vrouwelijk is, gaan ze uit de weg.”
Dat is zonde, vindt De Campeneere, die juist wel graag vrouwelijkere silhouetten draagt. “Het is niet echt een bewuste keuze om elke dag op te staan en dit soort kleren te dragen. Het is gewoon wie ik ben.” Nochtans wordt er nog regelmatig met veel onbegrip en zelfs agressief op gereageerd. “Ik weet dat ik mezelf hiermee in gevaar breng, zowel fysiek als verbaal, maar ik ben wie ik ben. Voor mij is het dit of hier niet meer zijn.”
Bron; VRT news, NWS https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/10/11/gucci-laat-mannen-jurken-dragen-de-markt-daarvoor-groeit/