Een historisch moment in het COC Regenboogdebat: Alle aanwezige partijen geven een volmondig ja op het regelen van een wettelijk transitieverlof.
Aanwezig waren: Liane den Haan (50plus), Rob Jetten (D66), Jesse Klaver (GroenLinks), Peter Kwint (SP), Leonie Vestering (PvdD), Lilianne Ploumen (PvdA), Wopke Hoekstra (CDA), Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD). Het debat werd ingeleid door COC-voorzitter Astrid Oosenbrug en gepresenteerd door Clairy Polak.
Eensgezindheid onder partijen
TNN pleit al jarenlang voor een wettelijk transitieverlof die qua vorm gelijk is aan zwangerschapverlof. Ook is er unaniem ingestemd voor een wettelijk verbod op niet-noodzakelijke non-consensuele medische behandelingen bij intersekse personen. Goed nieuws voor de intersekse community en onze partner NNID. Daarnaast werd er grote inzet beloofd voor het terugdringen van de wachttijden in de transgenderzorg.
Tevens zeggen alle aanwezige partijen zich ervoor in te zetten dat nonbinaire en intersekse personen zonder gang naar de rechter erkenning kunnen krijgen voor hun identiteit: Er komt dan een optie om het geslacht weg te laten op het paspoort. Bovendien was er veel eensgezindheid onder partijen op thema’s als asiel, onderwijs, steun LHBTI+ in buitenland en aanpak geweld .
Daar kunnen we de partijen de komende vier jaar aan gaan houden!
“Ik ben blij dat de partijen werk willen gaan maken van transitieverlof, de mogelijkheid van een x in het paspoort zonder dat je naar de rechter moet en de aanpak van anti-LHBTI+ geweld.” reageert TNN-voorzitter Brand Berghouwer. “Ik hoop dat we tot een stevig regenboog stembusakkoord kunnen komen, waar we de partijen de komende vier jaar aan gaan houden!”
Hogere wettelijke straffen tegen discriminerend geweld
Voor de inhoudelijke kant van het COC verkiezingsdebat werkte COC Nederland samen met de NNID en TNN. We zijn erg blij met de uitkomst van een aantal belangrijke punten waar we gezamenlijk achter staan. Iedereen is het met elkaar eens dat er meer moet gebeuren tegen discriminerend geweld. Alle partijen vinden dat daar hogere wettelijke straffen tegen moeten komen. Ook is iedereen voorstander van meer tijd en geld investeren in de politieteams van Roze in Blauw. Een overwegende meerderheid van de partijen wil dat er zogenaamde ‘discriminatie rechercheurs’ worden aangesteld. Deze gespecialiseerde rechercheurs moeten discriminatiezaken tot op de bodem uitzoeken. Op het gebied van onderwijs kwamen alle aanwezige partijen met elkaar tot overeenstemming dat de regels aangescherpt moeten worden, zodat afwijzing van LHBTI+ niet meer mogelijk is. De onderwijsinspectie moeten daar scherp op toe zien.
Op dus naar een regenboog stembusakkoord. Want “samen staan we sterk“. Aldus Oosenburg.
Terugkijken:
Op Facebook kun je het hele debat terugkijken.
LHBTI Stemwijzer:
Ben je benieuwd wat de LHBTI standpunten van de verschillende partijen zijn? Op de LHBTI Kieswijzer van COC Nederland vind je standpunten van partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. Ook kun je zien hoe partijen de afgelopen tijd stemden over LHBTI-kwesties en zijn er profielen van ‘regenboogkandidaten’.
Fotografie: Geert van Tol voor COC Nederland
Bron: Ton van de Born
Bron: https://www.transgendernetwerk.nl/een-historisch-moment-in-het-coc-regenboogdebat/