De Vlaams-Nederlandse meidengroep K3 promoot expliciet met hun nieuwe CD verdraagzaamheid in onze samenleving en in het bijzonder genderfluïditeit en homoseksualiteit.

In het nummer “Prinsesje en Superman” op hun nieuwe CD “Ushuaia” zingen Klaasje, Marthe en Hanne onder meer: “Waarom mag een jongen nooit prinsesje, waarom mag een meisje nooit superman zijn; soms houden prinsesjes van prinsesjes, hier bij ons mag iedereen zijn wie ze zijn.” (volledige tekst onderaan)

Toelichting door de K3 crew

Tekstschrijver Alain Vande Putte is positief: “Natuurlijk verwachten we kritiek, maar dit zou anno 2016 de normaalste zaak van de wereld moeten zijn.” Miguel Wiels, componist van K3, was vanochtend te gast bij Sam en Heidi op Qmusic. “We willen bij K3 altijd maatschappelijke thema’s bespreekbaar maken. En we hebben geprobeerd een heel mooie boodschap te brengen. Conservatieve mensen die hiermee een probleem hebben? Voor hen heb ik de boodschap ‘rot op’.”

Marthe van K3 verduidelijkt “We hopen met het nieuwe lied ‘Prinsesje en Superman’ steun te verlenen aan fans die zich herkennen in dat verhaal”, gaat ze verder. “Het is heel mooi dat we dergelijke zaken meer bespreekbaar kunnen maken met dit lied.”

Alain Vande Putte noemt de directe aanleiding van het nummer ‘Prinsesje en Superman’ de aanslag op een homobar die in juni van dit jaar in plaatsvond in Orlando. Meer en meer kindjes hebben trouwens ook ouders van hetzelfde geslacht. Het taboe rond homoseksualiteit en genderfluïditeit – dat in de 21ste eeuw eigenlijk geen taboe meer zou mogen zijn – moet dringend doorbroken worden.

De eerste reactie van Studio 100 was positief, zegt Vande Putte. “Dit moeten we doen, zei Gert Verhulst meteen. Dit moet de normaalste zaak van de wereld zijn.” Maar hij verwacht ook kritiek. “Er zijn nog altijd mensen die homoseksualiteit verwerpelijk vinden, en in de VS sturen sommige ouders hun kinderen zelfs naar homokampen in de hoop dat ze daar genezen.” Via K3 wil Studio 100 de boodschap overbrengen dat het oké is om jezelf te zijn, ook al val je op hetzelfde geslacht of pas je niet in een bepaald hokje.

Reacties belangenverenigingen

Het COC (de Nederlandse organisatie die opkomt voor holibibelangen) laat weten heel blij te zijn met deze stap van K3. „We vinden het fantastisch. K3 heeft enorm veel bereik en het is echt fantastisch dat ze die positie nu gebruiken om dit onderwerp aandacht te geven”, zegt woordvoerder Philip Tijsma. Ook prijst de Nederlandse LGBT-belangenvereniging het feit dat de zanggroep niet alleen homoseksualiteit bezingt, maar ook de traditionele rollenpatronen belicht. „Dat is nodig. Als je nu de nieuwe folders voor Sinterklaas weer ziet, staan die ook vol met poppen voor meisjes en auto’s voor jongens.”

Çavaria (de Vlaamse organisatie die opkomt voor de belangen van holebi’s) is ook enthousiast. “Dat K3 zo’n nummer maakt, is schitterend”, zegt woordvoerder Jeroen Borghs. “Omdat het de stereotypen doorbreekt. En het is net dat hokjesdenken dat aan de basis ligt van heel veel problemen die holebi’s ervaren. Dat de meisjes nu zeggen dat er niets mis is met alle combinaties die je kan maken tussen jongens en meisjes, is super. Als een groep als K3 zoiets zegt, dan klinkt de boodschap duizend keer luider.” “Het is goed om heel jonge kinderen die boodschap duidelijk te maken”, vertelt Jens Van Lierde, van Wel Jong Niet Hetero. “Want voor heel jonge kinderen maakt het eigenlijk niet uit. Wij creëren de hokjes tijdens de opvoeding, om ze daarna weer af te breken.”

Boodschap voor ouders
Kinderpsycholoog Koen Lowet ziet de positieve boodschap eerder bij ouders aankomen: ‘Kleuters liggen niet wakker van die genderstereotypen. Die verkleden zich zonder probleem in prins of prinses, of ze nu jongen of meisje zijn. Voor de ouders kan het wél een eye¬opener zijn, want zij horen die muziek even vaak als hun kinderen.’

De volledige tekst van “Prinsesje en superman”:

Wie beslist voor elke jongen blauw
Wie zegt meisje lief
Draag roze alsjeblief

Wie beslist van welke pop je houdt
En of jij niet liever een boomhut had gebouwd

Wie beslist wat goed is en wat fout
Is elk meisje zacht
Wil elke jongen macht

Weet je wat
Het laat me berenkoud
Als je iemand vindt die zielsveel van je houdt

REFREIN :
Waarom mag een jongen nooit prinsesje
Waarom mag een meisje nooit superman zijn
Elke vogel bouwt z’n eigen nestje
Hier bij ons mag iedereen zijn wie ze zijn
Waarom mag een jongen nooit prinsesje
Waarom mag een meisje nooit superman zijn
Soms houden prinsesjes van prinsesjes
Hier bij ons mag iedereen zijn wie ze zijn

Wie je bent
En waar je straks van houdt
Ach dat weet geen mens
En had ik maar één wens

Weet je wat
Ik wensen zou voor jou
Dat je iemand vindt die zielsveel van je houdt

Wie je bent
Met wie je ’n toekomst bouwt
Vol met tederheid
Een jongen of een meid

Weet je wat
Het laat me berenkoud
Als je iemand vindt die zielsveel van je houdt

REFREIN

Als ik hou van jou
En jij ook van mij
Waarom is niet iedereen blij
Want het leven gaat veel te snel voorbij
Hou jij ook van mij

Waarom mag een jongen nooit prinsesje zijn
Waarom mag een jongen nooit prinsesje zijn

REFREIN

Bronnen: Het Nieuwsblad, Flair, Het Laatste Nieuws, VTM, De Redactie (VRT), Gazet Van Antwerpen, De Telegraaf, COC Nederland, NOS Jeugdjournaal, en voor de songtekst: http://www.studio100fan.eu/plopsabase/p16111/songtekst-k3-prinsesje-en-superman (onofficiële fansite van Studio 100).
Bron Foto: studio 100

Auteur samenstelling van het artikel : Whitney

Vorig artikelHet dodelijkste jaar ooit voor transmensen in de VS
Volgend artikelFilm, serie en documentaire

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in