Het schijnt een Haagse uitdrukking van verbazing te zijn: “Krijg nou tieten”. Maar er zit meer betekenis achter. Het lijkt me dat, afgezien van Claudia de Breij die op zoek was naar een titel voor het boek over haar moederschap, weinig vrouwen die uitdrukking zullen gebruiken. Mannen des te meer, want die moeten er niet aan denken om tieten te krijgen. Dan worden ze een ‘wijf’, en dat is wel het ergste dat ze kan overkomen. Vinden ze.

Maar toch, het is een koud kunstje om van een man een ‘wijf’ te maken. Gewoon hormonen toedienen en na een paar maanden zie je al resultaat. Nee, van een boom van een vent kan zelfs de beste dokter geen kindvrouwtje maken. Het gaat om iets anders: nabijheid. Ondanks alle manifeste verschillen tussen mannen en vrouwen, zijn er veel meer overeenkomsten. Die we, gewoontedieren als we zijn, voortdurend proberen te ontkennen. Om allerlei maatschappelijke, culturele of religieuze redenen. Machtsverhoudingen spelen ook een rol, evenals het recht van de (fysiek) sterkste. Het is nog niet zo lang geleden dat het enige recht van de vrouw het aanrecht was.

Door de emancipatie zijn vrouwen en mannen in sociaal, maatschappelijk en wettelijk opzicht veel meer nabij elkaar gekomen, zeker in de westerse wereld. Diezelfde emancipatie heeft, bij uitbreiding van het begrip naar andere groepen in de samenleving, geleid tot een veel grotere acceptatie van homoseksualiteit en andere, vroeger als afwijkingen bestempelde, categorieën. Zoals transseksuelen, crossdressers, het grote assortiment aan genderfluïde personen. (Ik gebruik de term assortiment om de rijkdom aan variëteiten aan te geven!)

De grote meerderheid van de mensen is heteroseksueel, en voelt zich als man of vrouw lekker in zijn of haar vel. Niks mis mee, moet vooral zo blijven. Sluit prima aan bij de heersende moraal en de gangbare conventie. Huisje, boompje, beestje. En toch, in elk van die mensen zit iets van dat andere, van de ander. Het gekke is dat we in meerderheid dat voortdurend proberen te ontkennen. Op een of andere manier is de nabijheid van het vrouwelijke in de man, of het mannelijke in de vrouw, een bron van onzekerheid. En dat schijnt angstig te maken. Ik heb toch niet ……. Wat zullen de buren daarvan zeggen ….. . Doe normaal ! (Geen professor in welke geleerdheid dan ook kan je zeggen wat ‘normaal‘ is, maar we moeten wel allemaal ‘normaal’ doen.)

Angst wekt twee vormen van gedrag op: vluchten of vechten. Homofobie is op die beide vormen van gedrag gebaseerd, net zoals de angst voor of afkeer van transseksualiteit of alle andere vormen van afwijkend zijn. We willen er niets van weten, er ver van blijven. Of we vinden het, als we machomannetjes zijn, misschien wel een leuk tijdverdrijf om te gaan potenrammen. (Wie kent dat woord nog ?) Zelfs potenrammers voelen diep binnen hun nogal beperkte denkraam die nabijheid, wat als een bedreiging wordt ervaren en daardoor agressiviteit opwekt. Die zich richt op leden van minderheidsgroepen, want die zijn een makkelijk doelwit. Menig crossdresser vergeet nooit hoe hij met bibberende knieën omgekleed in het donker een stapje buiten de deur heeft gewaagd.

Waar was hij dan bang voor ? Voor de ‘normalen’. Want met zijn gedrag roept hij iets op dat ‘we’ niet willen zien. ‘We’ willen ontkennen dat hij ons met zijn gedrag iets toont dat diep van binnen in iedereen aanwezig is. Het stukje vrouw in de man, het stukje man in de vrouw.

Voor dat stukje van de ander, door moeder Natuur in ons geplaatst, moeten we juist heel dankbaar zijn. Ik ben geen bioloog, arts of filosoof , maar ik weet ‘ergens’ heel zeker dat het volstrekt onmogelijk is om als man van een vrouw en als vrouw van een man te kunnen houden, zonder de overeenkomsten, de nabijheid. En dat we er net zo dankbaar voor moeten zijn dat mannen van mannen en vrouwen van vrouwen kunnen houden. Zonder verscheidenheid, variatie en ‘afwijkingen’ is geen liefde, geen kunst, geen creativiteit en geen zinvol leven mogelijk .
Dus is nabijheid een zegen, geen vloek. Krijg nou tieten zeg, doe normaal !

Auteur columnist travestie.org : Nomi de Pluum
Bron foto: www.spreadsheet.be

Vorig artikelPride Photo Award 2016 toont transgender foto materiaal
Volgend artikelTransgenderkunst van Willemijn da Campo te zien op K26 expositie in Oss

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in