Het afgelopen jaar is volop commotie ontstaan over het toiletgebruik van transgender mensen. Voor de meeste mensen is het toilet een plek om slechts wat lichamelijke afvalstoffen te dumpen. Een toiletbezoek is een privé aangelegenheid. De WC commotie zorgt ervoor dat onze behoefte op straat ligt. Het zijn vooral niet-transgenders die zich ermee bemoeien. Zelden lazen we in de media een reactie van een transgender persoon op deze hele discussie. Blijkbaar is er angst.

In de Verenigde Staten zorgde het onderwerp recent voor een hevige discussie in de verkiezingsstrijd. Het waren vooral de conservatieve mannelijke hardliners die een mening hadden over onze WC keuze.

In Utrecht werd in juli 2016 een motie aangenomen om in het stadhuis gender neutrale toiletten te installeren. Een belangrijke motivatie hiervoor was dat transgenders volgens de initiatiefnemer van D66 moeite hebben met openbare toiletten. Wie D66 precies bedoelt blijft onduidelijk. In de weken na de motie lazen we geen reacties van transgender mensen. Ook de gemeente Arnhem volgde dit initiatief en andere gemeenteraden in den lande zetten het op de agenda.

Zeker voor Non Binaire personen (mensen die zich niet vrouwelijk of mannelijk voelen) is het een welkome optie.

gender-neutral-toilet-sig-010-bristol-2

Verschillende universiteiten en andere instanties veranderden een enkel bordje op het toilet voor gender neutrale tekens. Amsterdamse UvA studenten noemden dit een ordinaire bezuinigingsactie om renovatie van de openbare toiletten nog wat langer uit te stellen. Toch gaf een meerderheid van de studenten in een enquête aan voor gender neutrale toiletten te zijn.

Het lijkt of transgender mensen behoefte hebben aan gender neutrale toiletten. Ik denk dat het gender neutrale toilet symbool staat voor de transgenderrechten, net zoals bijvoorbeeld het homohuwelijk symbool zou staan voor homorechten. Maar andere mensen bepalen opeens voor ons wat goed voor ons is. Is dat niet vreemd?

Bij mij thuis is het toilet net zoals bij de meeste mensen onder ons al jaren genderneutraal. Nooit klaagde iemand. Maar uit praktisch hygiënisch overwegingen is het handig dat er vrouwen- en mannentoiletten zijn.

Veel transvrouwen en mannen hebben juist moeite met gender neutrale toiletten, wij hebben moeten vechten voor onze genderidentiteit. Na veel lichamelijke aanpassingen willen we onze genderidentiteit uiten, onder andere door naar een bepaalde wc te gaan. Een genderneutraal toilet zorgt weer voor een vorm van apartheid die vooral niet transgenders duidelijkheid verschaft dat wij transgender zijn.

Ik ben een (trans)vrouw, en wil dus naar het vrouwentoilet. Ik word in feite gewoon gediscrimineerd, omdat ik als vrouw niet meer het recht heb om op het vrouwentoilet te plassen.

Auteur: Laura

 

Vorig artikelPaarse Vrijdag 9 december a.s.
Volgend artikelWijziging geslacht ID vanaf 16 jaar mogelijk in Malta

1 REACTIE

  1. Helemaal mee eens. Ik ben weliswaar gewoon maar een travestiet, maar als ik en femme ben, vind ik het prettig om niet naar het herentoilet te hoeven gaan en het zonder problemen kunnen gebruikmaken van het damestoilet zie ik als een erkenning dat ik redelijk passable ben.
    Het invoeren van genderneutrale toiletten in NL is ook totaal overbodig. Het is een hype die domweg is overgenomen uit de VS. Hier speelt het probleem helemaal niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in