Paarse Vrijdag is een dag waarop mensen door het dragen van de kleur paars hun solidariteit kunnen tonen met homo- en biseksuele, lesbische en transgender jongeren. Deze dag werd voor het eerst gehouden in 2010 en vindt in Nederland plaats op de tweede vrijdag van december. 

In Nederland wordt Paarse Vrijdag georganiseerd door het netwerk van Gay-Straight Alliances (GSA) van homobelangenorganisatie COC. Dit met name omdat uit onderzoek is gebleken dat het op de helft van de scholen niet veilig genoeg is om uit de kast te komen en het aantal zelfmoorden onder homoseksuele jongeren vijf keer hoger ligt dan bij heterojongeren.

Anders dan in de VS en Canada vindt Paarse Vrijdag in Nederland niet op de derde vrijdag van oktober plaats, maar op de tweede vrijdag van december, mogelijk omdat 11 oktober al Coming-Outdag is.

In 2012 werd tijdens Paarse Vrijdag op 450 van de 680 middelbare scholen in Nederland opgeroepen om paars te dragen als uiting tegen homo- en transfobie. Ook werden er 120.000 paarse polsbandjes uitgedeeld en voorlichtings/promotiefilmpjes vertoond.

In 2013 deden 500 van de 680 middelbare scholen mee aan Paarse Vrijdag.

Paarse Vrijdag

Ieder jaar in december kun je meedoen met Paarse Vrijdag. Op deze dag laten leerlingen en docenten op hun school zien dat ze tegen homofobie zijn: dat iedereen recht heeft een veilige sfeer op school. Of je nu homo, hetero, lesbo, bi, transgender of in dubio bent.

Je eigen schoolactie

Vaak worden de activiteiten op Paarse Vrijdag georganiseerd door een Gay Straight Alliance (GSA) op een school. Maar ook anderen kunnen dit oppikken. Soms is het organiseren van Paarse Vrijdag bijvoorbeeld een opdracht voor een maatschappelijke stage, als jouw school die nog organiseert. Het is sowieso een goed idee iets ‘eigens’ toe te voegen aan de dag. ‘Authentiek’ komt altijd het beste over.

Gratis GSA actiepakket

De organisatie van de Gay Straight Alliances (GSA’s) maakt het je gemakkelijk: bij hen kun je vanaf half november een gratis Paarse Vrijdag actiepakket bestellen.

 

Vorig artikelWPATH Identity Recognition Statement
Volgend artikelSchiphol gaat beveiligingsorganisatie transvriendelijker maken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in