10 > 20 okt 2017
Film Fest Gent stippelt ook dit jaar een LGBTQ-parcours uit. Een selectie van kwalitatieve films die onderwerpen aansnijden of invalshoeken aan bod laten komen waarin holebi’s, transgenders en queer personen zich wellicht zullen herkennen. De selectie is heel divers. Waaraan mogen de bezoekers zich verwachten?
Battle of the Sexes (Jonathan Dayton en Valerie Faris)
Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten
Een waargebeurd relaas van het heuglijke tennistornooi uit 1973 tussen ex-kampioen/halve oplichter Bobby Riggs (Steve Carell) en wereldkampioene Billie Jean King (Emma Stone) die ook niet vies blijkt te zijn van een potje lesbische seks.
Call Me By Your Name (Luca Guadagnino)
Italië
De regisseur van ‘Io sono l’amore’ (2009) verfilmt André Acimans bloedmooie roman over de onbeschroomde en allesomvattende passie van een 17-jarige jongen voor de Amerikaanse zomergast (Armie Hammer) in het zonovergoten ouderlijk huis aan de Italiaanse Riviera. Een hyperromantische film die perfect de agonie en de extase van de eerste liefde vat.
Chavela (Catherine Gund en Daresha Kyi)
Verenigde Staten/Mexico/Spanje
Een documentaire over de vrijgevochten Mexicaanse zangeres Chavela Vargas die met haar Ranchero songs over gewonde zielen en tragische liefdes Pedro Almodóvar tot tranen toe bewoog. Ze was ook een seksuele outlaw. Alhoewel haar stormachtige verhouding met kunstenares Frida Kahlo een publiek geheim was en ze naar eigen zeggen het bed deelde met Ava Gardner, kwam ze pas op haar eenenachtigste uit de kast.
Il Conformista (Bernardo Bertolucci, film uit 1970)
Italië
Een onsterfelijke klassieker uit de hoogdagen van de Italiaanse cinema. Uit angst om ‘anders’ te zijn, probeert de protagonist (Jean-Louis Trintignant) zich zo conformistisch mogelijk te gedragen. Dat betekent dat hij trouwt en zich, gezien we ons in de jaren dertig bevinden, aansluit bij de fascistische partij. Een jeugdtrauma (hij schoot de chauffeur neer die hem probeerde aan te randen) doet hem nog altijd twijfelen aan zijn seksuele geaardheid, het soort dubbelzinnigheid waar Bernardo Bertolucci op kickt en dat hem ook inspireert tot een van de mooiste scènes uit de filmgeschiedenis: de lesbische tango op een bal populaire van Dominique Sanda en Stefania Sandrelli.
Les garçons sauvages (Bertrand Mandico)
Frankrijk
Een van de meest bevreemdende films die op Film Fest Gent te zien zal zijn. Na een tuchtigende bootreis stranden vijf gestrafte jongens op een exotisch eiland dat ook een tuin der lusten blijkt te zijn. Ze ondergaan er een verbazende geslachtsverandering. Alhoewel de referenties niet te tellen zijn (van William Burroughs tot Jean Cocteau, van Borowczyk tot James Bidgoods ‘Pink Narcissus’) schept Mandico in zijn eerste lange film een volstrekt eigen wereld die ambachtelijk in elkaar geknutseld lijkt.
God’s Own Country (Francis Lee)
Verenigd Koninkrijk
Brokeback Mountain in Yorkshire, maar dan met expliciete seks. Een onzekere jonge herder die zijn frustraties afreageert met drank en vluggertjes raakt in een intense liefdesrelatie verwikkeld met een kloeke Roemeense seizoenarbeider. Het indrukwekkend regiedebuut van Brits acteur Francis Lee.
Professor Marston and the Wonder Women (Angela Robinson)
Verenigde Staten
Het waargebeurde verhaal van universiteitsdocent William Moulton Marston (Luke Evans) en de poly-amoureuze relatie tussen zijn vrouw (Rebecca Hall) en zijn maîtresse (Connie Britton), en hoe hij de leugendetector uitvond en op zijn driehoeksrelatie uittestte. En natuurlijk ook hoe hij de controversiële comic strip Wonder Woman creëerde.
Thelma (Joachim Trier)
Noorwegen/Zweden/Denemarken
Joachim Trier (‘Louder Than Bombs’) laat in ‘Thelma’ (zonder Louise) een andere zijde van zijn talent zien: hij gaat in dit lesbisch liefdesverhaal de bovennatuurlijke toer op. Zijn jonge heldin is een Noorse studente die naar Oslo verkast en er verliefd wordt op een mooie klasgenote. Tot grote ergernis van haar vader, een religieuze fanaticus die recht uit een geloofscrisisdrama van Ingmar Bergman komt gekropen.
Tom of Finland (Dome Karukoski)
Finland/Zweden/Denemarken
Een biopic over de jonge jaren van gay icoon Touko Laaksonen, beter bekend als Tom of Finland. Een levensverhaal dat loopt van Toms jeugd in zijn repressief geboorteland tot zijn succes in een hedonistisch Californië, waar zijn homo-erotische tekeningen niet alleen gesmaakt worden maar ook bijdragen tot de nagenoeg karikaturale macho-identiteit van het seventies flikkerdom.
Deze lijst is slechts een staalkaart van enkele films van het LGBTQ-parcours. Je vindt alle titels en vertoningstijden op www.filmfestival.be.
Bron: https://www.zizo-magazine.be/article/12278