Transgenders ten einde raad: transitie stopt na faillissement instelling
De transitie van tientallen transgenders is stopgezet na het faillissement van Psycho Informa Instellingen (PII). Cliënten zijn ten einde raad: ze zijn vaak halverwege hun behandeling en verkeren nu in grote onzekerheid.
Begin april werd PII op aanvraag van het personeel failliet verklaard omdat er al langere tijd geen salarissen werd uitbetaald. De PII had instellingen in Den Haag, Schoonhoven, Woerden, Lopik, Benschop, en Krimpen. 500 cliënten werden elders ondergebracht, maar voor de 130 transgenders onder behandeling, is tot op heden geen oplossing gevonden.
Volgens Tanja van Hengel, eigenares van PII, zit het grootste gedeelte van de groep transgenders op de helft van de transitie. Ongeveer twintig mensen zijn net in transitie gegaan. ,,Nu de behandelingen niet meer gegarandeerd kunnen worden, doorbreek je het proces waarin de transen verkeren. Ik overzie de gevolgen niet. Dit kan heel verkeerd aflopen.”
Na aanleiding van de blog opentopvrouw.com van cliënte Rianne Volkering (55), die alleen nog psychische begeleiding van Van Hengel krijgt, is op fora voor transgenders behoorlijke commotie ontstaan. Transgenders verkeren in grote onzekerheid en weten niet waar ze aan toe zijn. Volkering: ‘Veel transgenders vissen achter het net en worden van alle informatie verstoken. Alles is onduidelijk. Waar moeten de cliënten naartoe en wat gebeurt er met hun privégegevens?’
Een van de cliënten: ,,Ik heb een behoorlijke opdonder gekregen. Het is al een lang en ingrijpend proces en er zit een maximum aan wat je geestelijk aan kan.”
Alles is onduidelijk. Waar moeten de cliënten naartoe en wat gebeurt er met hun privégegevens?
Rianne Volkering
Wachtlijsten
Aanmelden bij andere instellingen voor de transitie gaat zomaar niet. Stuk voor stuk hebben die lange wachtlijsten. Wie zich bij het VU Medisch Centrum aanmeldt, moet twee jaar wachten. Een periode die voor de cliënten van PII niet te doen is, volgens Van Hengel. ,,Psychisch weer maanden wachten, is voor transen nauwelijks op te brengen.”
Verschillende transgenders zijn niet alleen bang voor wat de toekomst brengt, maar vrezen ook dat hun dossier op straat komt te liggen. Curator Amos Kroll is op zoek gegaan naar een overnamekandidaat voor de dossiers zodat de behandeling voortgezet kan worden, maar is daar tot nu toe niet in geslaagd.
Volkering heeft samen met een juriste een brief voor de curator opgesteld waarin ze vraagt de dossiers aan de desbetreffende cliënt toe te sturen. Deze heeft ze ook gepubliceerd op haar blog zodat andere transgenders deze kunnen downloaden en ondertekenen. Volgens Kroll heeft hij de cliënten onlangs in de gelegenheid gesteld hun dossier op te vragen.
Transgenders slaan alarm
Organisaties die opkomen voor de belangen van transgenders hebben schoon genoeg van de wachtlijsten voor behandelingen van mensen, die zich niet thuisvoelen bij het geslacht dat hun bij de geboorte is toegedicht. Ze willen snelle en doortastende maatregelen van minister Bruno Bruins (Medische Zorg), zorgverzekeraars en het VUmc, het medische centrum in Amsterdam.
,,Wanneer je in Nederland transgenderzorg nodig hebt is behandeling verder weg dan ooit. Het VUmc Genderteam heeft mensen op de wachtlijst laten weten geen inschatting meer te kunnen geven over wanneer hun behandeling start. Dit is het onvermijdelijke besluit nadat in een half jaar tijd de wachtlijst opliep van 52 naar 111 weken”, zeggen Transvisie, Transgender Netwerk Nederland en COC Nederland.
Wachtenden kregen deze week een brief over nog langere wachttijden. De organisaties maken zich grote zorgen over het welzijn van de mensen op de wachtlijst van het VUmc. Ze ,,sluiten niet uit dat dit de pogingen tot zelfmoord onder deze groep zal doen toenemen.”
De drie organisaties vinden dat niet getalmd moet worden over het oprichten van nog een centrum, het derde na de centra in Amsterdam en Groningen. Bij met name Transvisie komen ook klachten binnen naar aanleiding van een failliet verklaarde kliniek in Schoonhoven, waarvan de patiënten nog lang niet allemaal elders onderdak kunnen, soms terwijl hun behandeling al was begonnen.
Bij het VUmc kunnen jaarlijks negenhonderd mensen worden geholpen, maar op de wachtlijst staan volgens Lisa van Ginneken, voorzitter van Transvisie, nu duizend mensen. In Groningen worden jaarlijks circa 150 mensen geholpen.
Marloes Nuijten 31-05-18, 07:00 Laatste update: 10:07