Schrijf mee voor Sakris Kupila en diens strijd voor transgenderrechten in Finland
Gedurende de maand December organiseert Amnesty International de jaarlijkse schrijfmarathon. Een van de doelen van deze schrijfmarathon betreft transgenderrechten in Finland.
Vorige September heb ik de voorvechter voor de Finse transgenderrechten ontmoet toen hij ons land bezocht voor een jongerenbijeenkomst die door Amnesty Vlaanderen was georganiseerd. We hebben elkaar een uurtje gesproken voordat hij naar de luchthaven moest. In dat gesprek kwamen we er op uit dat de huidige trans wet in Finland gelijkaardig is aan de wet die recent gewijzigd werd in België, dit houdt dus in dat opdat iemand diens genderidentificatie op de identiteitskaart of voornaam kan veranderen, die eerst moet gediagnosticeerd worden door een psychiater en gesteriliseerd moet zijn.
Laten we Sakris Kulipa zelf eens aan het woord:
“MIJN NAAM IS SAKRIS KUPILA. IK BEN 21, STUDEER GENEESKUNDE EN KOM UIT FINLAND. IK WAS NOG MAAR EEN TIENER TOEN IK BESEFTE DAT IK TRANSGENDER BEN. DAT WIL ZEGGEN DAT HET GENDER DAT IK BIJ MIJN GEBOORTE TOEGEWEZEN KREEG, NIET HET JUISTE IS.”
“Opgroeien als transgender was voor mij een jarenlange strijd waarbij de wereld rondom mij, me in een rol duwde waar ik me niet echt thuis in voelde. Ik keerde helemaal in mezelf en voelde me vaak ellendig.
De huidige wetgeving, de zogenaamde “Trans Act”, wat betreft gendererkenning stelt dat Finse mensen die officieel van gender willen veranderen minstens 18 jaar oud moeten zijn, zichzelf moeten laten onderwerpen aan een psychiatrisch onderzoek met bijpassende diagnose en zich laten steriliseren. Ik ben niet steriel en wil dat ook niet zijn.
Ik weet nog dat ik als kind te horen kreeg dat ik me zou moeten laten steriliseren om wettelijk van gender te kunnen veranderen. Hartverscheurend was dat, te horen dat dat mijn eigen overheid vond dat ik niet het recht had om zelf later kinderen te krijgen. Ik voelde me abnormaal, onmenselijk, een echte freak.
Doordat ik openlijk opkom voor transgenderrechten, werd ik vaak het doelwit van laster, intimidatie, bedreigingen, openlijke vijandigheid en geweld. Op een bepaald moment werd het zo erg dat ik een jaar pauze moest nemen van mijn studies.”
Meer in het algemeen:
Alhoewel Sakris het gezicht is van dit onderwerp, poogt Amnesty meer in het algemeen de Trans Act te wijzigen voor alle transgenders in Finland. De meeste Scandinavische landen hebben ondertussen een meer transfriendly wet gestemd, zodat transgenders hun genderidentificatie kunnen wijzigen zonder sterilisatie of toestemming van een dokter/psychiater. Een soortgelijke wet als deze die recent ook in België goedgekeurd.
De Finse regering en parlement hebben echter nog een zeer conservatieve houding tegenover deze onderwerpen en wensen de verplichting van sterilisatie en psychiatrisatie niet ter discussie te stellen, en de optie van het wijzigen van gender enkel open te stellen voor personen ouder dan 18.
Omdat ze tot op heden de online petities naast zich hebben neergelegd, wenst Amnesty zoveel mogelijk echte brieven te sturen opdat ze dit niet zomaar naast zich kunnen neerleggen.
Praktisch:
Iedereen kan op zichzelf brieven schrijven (meer informatie op de site van Amnesty Vlaanderen: https://www.amnesty-international.be/sakris)
Daarnaast worden er ook verschillende fysieke schrijfmarathons georganiseerd, de lijst van de schrijfmarathons in Vlaanderen vind je op https://www.amnesty-international.be/actie/kom-naar-een-schrijfactie-in-je-buurt , de Nederlandse op https://www.amnesty.nl/schrijfmarathon-2017/schrijfmarathon-op-de-kaart
Ik organiseer er ook een in Brussel in samenwerking met Genres Pluriels en het Rainbowhouse Brussels op zaterdag 16 December 2017 tussen 15 uur en 21 uur. Deze gaat door in de Lollepotzaal van het Rainbowhouse, Lollepotstraat 3, 1000 Brussel.
Auteur: Whitney