De komst van Tifanny Peireira de Abreu (32) naar het Italiaanse vrouwenvolleybal verloopt niet zonder slag of stoot. De tegenpartij protesteert.

Tifanny Peireira de Abreu uit Brazilië speelt tegenwoordig bij Golem Volley Palmi in Italië. Een vrouwenploeg. Ze transfereerde van JTV Dero-Zele Berlare in België, een mannenploeg.

Bij haar eerste wedstrijd in Italië, tegen Millennium Brescia, scoorde ze 46 punten in de eerste zes sets. Brescia roept nu moord en brand en overweegt andere ploegen te motiveren om samen klacht in te dienen voor ‘unfair voordeel’. Trentino moppert ook al, schrijft Het Nieuwsblad.
Toestemming
De Internationale Volleybalfederatie heeft Abreu nochtans de toestemming gegeven om bij vrouwenploegen te spelen. In eerdere interviews over haar transitie vertelde Abreu trouwens dat hormonentherapie haar hadden verzwakt. Het is dus twijfelachtig of een klacht kans maakt.
Voorspelbaar
Jeroen Borghs, woordvoerder van çavaria, schrikt niet van de reactie, maar betreurt ze. “Er is een reden waarom er zo weinig openlijke trans*-sporters zijn. Italië is bovendien conservatiever dan België. Tiffany is een voorbeeld voor velen, in topsport en breedtesport.”

Bron: zizo-online.be/article/11082

27 maart 16
In het volleybal stond gisteren de ‘mannen’finale van de Beker van Antwerpen op het programma. Eersteprovincialer Sveka Schoten nam het op tegen tweedeklasser Noorderkempen Vosselaar, maar alle ogen waren in sporthal Technico in Turnhout gericht op Rodrigo De Abreu. De Braziliaanse topper, die sinds januari uitkomt voor Schoten, onderging drie jaar geleden een transitie tot vrouw en gaat sindsien door het leven gaat als Tiffany. “Iedereen bij de club aanvaardt mij. Ze zorgen hier goed voor mij. Ik ben gelukkig. Dank je wel, België om me te aanvaarden zoals ik ben”, zei ze tegen ATV.

Eric Van Drom, coach van Vosselaar, was onder de indruk van het optreden van Tiffany. “Ja speciaal, maar chapeau dat ze daar zo voor uitkomt en haar ding doet. Het is nieuw in het volleybal. Daar moeten we mee omgaan. Dat is 2016 zeker.”

Tiffany hoopt snel om helemaal vrouw te worden waardoor ze mag aantreden in de vrouwencompetitie. “Er is een nieuwe regel dat transseksuelen mogen meedoen met de vrouwen. Na mijn operatie en de hormonenkuur kan ik meespelen met de vrouwen.

Schoten, dat met een voorgift van zes punten van start ging, verloor uiteindelijk kansloos met 3-0 van Vosselaar (dat voor het vierde jaar op rij in de finale stond, de voorgaande drie keer verloor het telkens).

1 juli 2014
Nederland
Op 1 juli is een nieuwe transgenderwet in werking getreden. Deze wet maakt het voor transgenders makkelijker om hun geslacht in hun paspoort of identiteit bewijs te veranderen. Wat betekent deze wijziging voor de sport en voor het volleybal?
Het NOC*NSF heeft een advies richting sportbonden en verenigingen geschreven over transgenders in de sport. Dit roept uiteraard vragen op over bijvoorbeeld fysiek voordeel. De nationale sportkoepel wil meegeven dat de sport voor iedereen toegankelijk moet zijn én dat per sporter individueel wordt gekeken naar zijn/haar situatie.
Topsport

In de topsport stelt het IOC drie eisen die bindend zijn voor topsporters. Allereerst moeten bevoegde instanties de veranderde sekse officieel erkennen in onder andere het paspoort. Daarnaast moeten alle chirurgische anatomische operaties gecompleteerd zijn. Ten derde moet hormonale therapie voor de verkregen sekse gebeurd zijn op een te verifiëren manier en voor een voldoende lange periode om sekse gerelateerde voordelen in de sportcompetitie te minimaliseren.

Breedtesport

Het NOC*NSF adviseert voor de breedtesport om per sporter naar de situatie te kijken en met de atleet te overleggen. De nieuwe wetgeving – waardoor transgenders vanaf 16 jaar de registratie van hun geboortegeslacht kunnen wijzigen in het door hun gewenste geslacht zonder hiervoor medische ingrepen te hoeven ondergaan – maakt het voor transgenders makkelijker om deel te nemen in de breedtesport bij het door hun gewenste geslacht.
Volleybal

Thijs Pietersen, mediavoorlichter bij de Nevobo, reageert op het informatieplatform Sportknowhowxl.nl op de wetswijziging en de impact op het volleybal. ,,Het uitgangspunt is dat de sekse die officieel erkend is door bevoegde instanties, onder andere in het paspoort, leidend is. Dat betekent dat een transgender competitie mag spelen in de sekse die in zijn of haar paspoort staat. Er is dus geen verantwoordelijkheid om dit te melden.”

Als een transgender competitie wil spelen in een sekse anders dan in zijn/haar paspoort aangegen staat, zal de Nevobo de zaak individueel benaderen en volgt de Nevobo het advies van het NOC*NSF. Pietersen laat weten dat inmiddels drie transgenderzaken bij de volleybalbond zijn aangekaart waarin de vertrouwenscontactpersoon om advies is gevraagd.

Vorig artikelTweede editie Europese catalogus transgenderbeleid gepresenteerd
Volgend artikelWaalse politica Philipinne Dhanis uit de transgender kast

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in