Het kan geen verrassing zijn dat er transgender personen van alle leeftijden zijn en dat er bijvoorbeeld ook transgender personen zijn met een beperking. Speciaal voor deze mensen is er sinds november 2019 een ‘toegankelijke gids’. Met verhelderende tekeningen en duidelijke uitleg.

De gids legt op 28 pagina’s uit wat het inhoudt om transgender te zijn. Simpelweg dat je je anders voelt dan het geslacht waarmee je geboren bent. Dan volgt er een deel over transitie. Dat beschrijft het verschil tussen een sociale transitie (je gedrag), medische transitie (aanpassing van lichaam en geslachtsdelen) en juridische transitie (een andere naam en geslacht in je paspoort). Goed om dat zo duidelijk op een rijtje te zetten.

Verder noemt de gids de stappen die je kunt zetten en wie je daarbij zou kunnen helpen. Want het kan best spannend zijn om die stappen te zetten, waarschuwen de auteurs. Of moeilijk. Maar je kunt altijd naar een begeleider, huisarts of psycholoog gaan. En voor steun kun je ook een transgender contactgroep in de buurt zoeken. Het helpt om met mensen te praten die ervaren wat jij ervaart.

Veilig

“Doe het in je eigen tempo”, adviseert de gids. “Een transitie kan lang duren, mensen doen er jaren over.” Ander adviezen zijn bijvoorbeeld: “Zoek veilige plekken waar je naartoe kunt gaan als de persoon die je wilt zijn.” Vertel mensen hoe ze je moeten aanspreken. Je naam en of ze nu hij, zij of hen moeten zeggen. En verbeter ze rustig als ze hier nog fouten mee maken.

Op twee pagina’s staat geïllustreerd welke lastige dingen transgender mensen soms meemaken. Als een soort waarschuwing. Want je kunt je soms behoorlijk eenzaam voelen of somber. Mensen kunnen vervelend doen. En soms weet je zelf ook niet wie je precies bent, dan moet je jezelf opnieuw ontdekken. Maar troost: er zijn veel mensen die je kunnen en willen helpen.

Getest

Zoals de initiatiefnemers van de gids: Transvisie, COC’s Zonder Stempel en Transgender Netwerk Nederland (TNN). Ze hebben alvast dit boekje gemaakt. Mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb-personen) die transgender zijn, en die misschien moeite hebben om de weg te vinden in alle online informatie, zijn hiermee vast geholpen. Ook als ze nog zoekende zijn in hun genderidentiteit of twijfelend over transitie.

Want het kan best ingewikkeld zijn. Het verschil tussen gender en geslacht bijvoorbeeld, of begrippen zoals non-binair en genderdysforie. Of de vraag hoe te handelen. Hoe vertel je het, naar welke wc ga je, wie kan je helpen? De initiatiefnemers van de gids hebben ook getest bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Werkt het wel? Dat heeft zeker geholpen bij de samenstelling van de gids.

Gratis

Met alle tekeningen en duidelijke taal zou de gids ook toegankelijk zijn voor laaggeletterden. De initiatiefnemers denken dat de gids ten slotte handig is voor de mensen die kunnen helpen. Dat wil zeggen de zorgprofessionals die de lvb-personen in zo’n proces ondersteunen.

De gids, gebaseerd op een Engelse versie, is op 1 november 2019 gelanceerd. Je kunt hem hier gratis downloaden. Je kunt hier ook papieren boekjes bestellen. Je betaalt dan alleen administratie- en verzendkosten.

(Illustraties uit het boekje: Change)

You can find the English easy read guide here.

Bron: Ton van den Born • achtergrondrecensiesnieuws • 5 maart 2020

https://www.continuum.nl/_artikelen/toegankelijk_boekje_over_transgender

Vorig artikelTravestie.org behoort tot het digitaal erfgoed van Nederland
Volgend artikelRadboudumc opent expertisecentrum voor trans en intersekse jongeren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in