De reizigers van de Nederlandse Spoorwegen worden weldra genderneutraal aangesproken. De automatische omroepberichten zullen vanaf december de reizigers begroeten met ‘Beste reizigers’ in plaats van ‘Dames en heren’. In België veranderen de omroepberichten voorlopig niet.
In Nederland is er echt sprake van een nieuw beleid. De Nederlandse Spoorwegen (NS) vraagt immers ook aan haar treinbestuurders, treinbegeleiders en omroepers om over te stappen op genderneutraal taalgebruik.
Conducteurs hebben hier de vrijheid om zich vrij uit te drukken. Velen houden vast aan “Dames en heren”, anderen gebruiken een alternatief dat hen beter in de oren klinkt.
Genderbinair
“Dames en heren” wordt door sommigen als te stereotiep, afstandelijk en genderbinair ervaren. Er zijn immers personen die zich noch man, noch vrouw voelen, of die net beide genderidentiteiten in zich verenigingen.
In België zal er nog vaak “Dames en heren” weerklinken. De VRT Redactie vroeg een reactie aan Fran Bambust. Zij woont als Vlaamse vrouw in Nederland en doorliep een transitie. “Ik vind het persoonlijk altijd leuk om mevrouw genoemd te worden. In die zin had ik er geen last van”, zegt Fran Bambust aan Het Journaal. “Er zijn echter ook transgenders die niet man of vrouw willen zijn, of ertussenin willen. Ik kan me voorstellen dat het voor hen wel wringt.”
Zich herkennen
De omschakeling naar genderneutraal taalgebruik, kan ervoor zorgen dat mensen zich erkend voelen. “Door dat (de aanspreking ‘Dames en heren’, n.v.d.r.) weg te nemen, neem je wel de idee weg dat alles dames of heren moet zijn. Je maakt het inclusiever”, verduidelijkt Fran Bambust. “Dames, ja! Heren, ja! En anderen, ja! Iedereen welkom betekent ook dat iedereen zich moet kunnen herkennen.”
Ze maakt met een kwinkslag meteen duidelijk dat het voor haar geen halszaak is. “Als ik op het perron sta, word ik zelfs niet aangesproken met ‘Dames en heren’! Ik hoor gewoon ‘spoor 5’. Nou ja, dan ben ik ‘spoor 5’. Dat vind ik ook best inclusief.”
Bron: De Redactie