wat ik begrip is dat het een sort brod en spellen dagje uit voor de arm wijken in en rond de zeedijk - waarop de peasants mocht herten op de landgoed buiten de stad jagen, landgoed van [de toen] adelijke ascendancy klasse....
De Hartjesdagen op de Zeedijk
30 juli 2003 - Johanneke Helmers
De Hartjesdagen op de Zeedijk komen er weer aan. 15, 16 en 17 augustus staat de straat op stelten en worden mannen vrouwen en vrouwen man. Iedereen is welkom. Waar komt dit feest vandaan en is het wel zo Amsterdams?
Twee verhalen over de verkleedpartijen
Het feest heeft altijd in het teken gestaan van verkleedpartijen. Over de herkomst van deze gewoonte bestaan twee versies. De ene zegt dat het te maken heeft met het gevoel van vrijheid dat werd opgewekt door de jacht. Het begon ergens in 1200 in de bossen bij Haarlem. De gewone burgers mochten eens per jaar op Hertjesdag, de derde zaterdag van augustus, jagen. De rest van het jaar was deze sport alleen toegestaan aan de adel. Deze ene dag van doen waar je zin in hebt is later naar Amsterdam gekomen. De geschoten herten werden aan grote spitten op straat geroosterd en onder het genot van vele pullen bier verorberd
Volgens de andere versie hebben de verkleedpartijen te maken met de armoede die in de streek heerste. Het aantrekken van elkaars kleren was de enige manier waarop men zich kon verkleden. Geld voor kostuums was er niet.
Twee gezichten in Amsterdam
Oorspronkelijk hadden de Hartjesdagen in Amsterdam twee duidelijke gezichten. In de Dapperbuurt was er de wielerronde en de Zeedijk stond in het teken van vuurwerk. Kinderen gingen langs de deuren om geld op te halen voor vuurwerk. Daarnaast gingen de vaste klanten uit de cafés in een verklede stoet de straat op om feest te vieren.
Langzaamaan werd het een jaarlijks festijn. Nog tot ver in de Tweede Wereldoorlog werd Hartjesdag gevierd. Maar nadat de Duitsers het in 1943 verboden

, werd zetten Amsterdammers slechts op een enkele plek in Amsterdam door.
Nieuw leven voor de Hartjesdagen
De Hartjesdagen werd in 1997 nieuw leven ingeblazen door N.V. Zeedijk.

Zij zagen het als goede publiciteitsstunt om de wereld te laten zien hoeveel er was veranderd in de buurt.

De Zeedijk was namelijk ooit een no-go gebied waar niemand meer wilde wonen.
Het is een feest voor de buurtbewoners die, ook in die moeilijke tijd, waren gebleven. Zonder hen was het veel moeilijker geweest de buurt weer uit het slop te trekken. Deze buurt draait op de sociale banden, aldus N.V. Zeedijk.
Buurtbrunch
Die sociale banden worden ook duidelijk tijdens de buurtbrunch die op zondag voor de buurt wordt gehouden. Er zijn honderden stoelen en iedereen kan aanschuiven. Het geheel wordt bekostigd door N.V. Zeedijk, maar de hele buurt wordt betrokken. Zo zorgt een hotel voor personeel en bijvoorbeeld koffiekannen. En de ingrediënten worden bij buurtondernemers tegen lage prijzen ingekocht.