School weigert jongen die meisje wil zijn

Algemeen

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
X-Laura-X
dagelijks aanwezig
Berichten: 143
Lid geworden op: di jul 11, 2006 22:12
Locatie: Omgeving Utrecht

School weigert jongen die meisje wil zijn

Bericht door X-Laura-X »

(vanavond ook te zien bij 4 in het land)

ZOETERMEER - De Vrije School Zoetermeer heeft de 7-jarige Joey vorige week als leerling geweigerd, omdat hij zichvoelt...
Afbeelding

Joey laat zich liever Jody noemen.een meisje en zich ook zo gedraagt.
Dat zegt zijn moeder Ilonka Alter (38), die woedend is op de school. „Het is schandalig en discriminerend.’’
De Zoetermeerse voegde bij haar inschrijfformulier een medisch rapport over de genderdysforie (transseksualiteit) van haar zoon. Ze is ervan overtuigd dat dit heeft geleid tot de afwijzing. „Ik kreeg telefonisch te horen dat ze het rapport met alle docenten hebben besproken en dat ze tot de conclusie waren gekomen dat Joey een problematisch geval is en dat hij niet in het plaatje van deze klas past.’’
Ze voegt daaraan toe ze bij een eerder bezoek aan de school, toen ze nog niets had verteld over de transseksualiteit van haar zoon, wel hartelijk werd ontvangen. „Er werd gezegd: we komen er wel uit. Ik weet zeker dat mijn zoon wel was aangenomen als ik het rapport niet had meegestuurd,’’ zegt ze.
De school ontkent dit met klem. Volgens woordvoerster Anke de Witte van de Vrije School Zoetermeer is zij de enige binnen de school die het rapport heeft gelezen en heeft de afwijzing niets met de inhoud ervan te maken. „Ik heb de leerkracht van de betreffende klas met 28 leerlingen gevraagd of er nog een plaatsje is voor een kind. Het antwoord was ontkennend en dat hebben we gerespecteerd. Ook een ander kind zou niet zijn toegelaten voor deze klas,’’ zegt ze.
Ilonka Alter gelooft hier niets van en denkt na over mogelijkheden om tegen de afwijzing in beroep te gaan. ,,Niet alleen voor mezelf, maar ook voor andere kinderen met genderdysforie die hier mogelijk mee te maken hebben,’’ zegt ze.
Ilonka Alter ontdekte zo’n vier jaar terug dat ze een bijzonder kind heeft. Joey vroeg in tegenstelling tot zijn oudere broer voor sinterklaas niet om ridders en een speelgoedauto, maar om een pop en een roze kaptafel. „Toen Joey een jaar later de trap af kwam met de vraag wanneer zijn piemeltje eraf mocht, wist ik zeker dat hij anders is dan veel andere kinderen,’’ zegt zijn moeder.
Ze zocht op internet naar ouders met soortgelijke ervaringen en kwam zo ook terecht bij een groep specialisten van het VU Medisch Centrum op dit terrein. Dit team stelde eerder dit jaar vast dat Joey waarschijnlijk genderdysforie heeft. Dit betekent dat hij zich een vrouw in een mannenlichaam voelt.
Volgens Ilonka Alter laat haar zoon zich inmiddels het liefst Jody noemen en doet hij er verder ook alles aan om als een meisje over te komen. Dat uit zich onder meer in de keuze van kleding, het gebruik van make-up en het dragen van oorbellen. Ook verkleedt hij zich op school bij gym en de zwemles in de meisjeskleedkamer en draagt hij tijdens het zwemmen een bikini.
Joey zit nu nog op de openbare basisschool De Watersnip in Zoetermeer. Volgens Ilonka Alter gaan ze daar heel goed met haar zoon om en krijgt hij de ruimte zich als meisje te gedragen. „Gelukkig accepteren zijn klasgenoten dit gedrag en leidt het niet tot pesterijen.’’
De Zoetermeerse had haar zoon bij de Vrije School aangemeld, omdat hij creatief is en gek op zang, dans en muziek. ,,Helaas krijgt hij door de afwijzing nu niet de gelegenheid zijn talenten te ontwikkelen,’’ zegt ze.



http://www.ad.nl/denhaag/zoetermeer/article804776.ece
The bitch is back...

Afbeelding
Josette
Forumdiva
Berichten: 1470
Lid geworden op: ma dec 09, 2002 22:51

Bericht door Josette »

Vrije school? Laat me niet lachen, stelletje idioten. Slechte reclame. Ben je anders, dan heb je geen toegang tot de Vrije school. :evil:
liefs, Josette
Gebruikersavatar
Juliette
ForumFan
Berichten: 436
Lid geworden op: di jan 24, 2006 22:43
Locatie: Leidse regio

Bericht door Juliette »

*pakt een doos eieren en begint de school te bekogelen*
"Why live by the rules of a society that won't have you as a member?"
Gebruikersavatar
Arike
Eredivisie
Berichten: 525
Lid geworden op: wo jul 12, 2006 22:44
Locatie: omg. Utrecht
Contacteer:

Bericht door Arike »

Juliette schreef:*pakt een doos eieren en begint de school te bekogelen*
Ja, dat is nou vrije expressie ;-)
dat moedigen ze op zo'n school wel aan :-?
groetjes,
Arike

"But life is too short
Better listen to yourself"
Tijn
Eredivisie
Berichten: 505
Lid geworden op: zo mar 12, 2006 19:48

Bericht door Tijn »

ga naar een andere school? :-? als je er zo zeker van bent als moeder dat die school je kind niet wil omdat ie waarschijnlijk trans is, dan zou ik mn kind niet eens op die school willen hebben :-?
spamqueen :P
omfgwtfbbq!!one1
Gebruikersavatar
Frederique_
Forum Junkie
Berichten: 4825
Lid geworden op: do apr 01, 2004 19:44
Locatie: Amstelhoek (20km van Amsterdam)
Contacteer:

Bericht door Frederique_ »

Cool down, please!

Ik heb ooit een interview met een onderwijzer gelezen, waarbij de strekking ongeveer neerkwam op: "wanneer is een klas vol? Bij 25? Nee, want je pakt een bankje en een stoeltje, iedereen schikt een beetje in en dan passen er ook 26 in een lokaal. Bij 26? Nee, want je pakt een tafeltje en een stoeltje, iedereen schikt een beetje in, en dan passen er ook 26 in een lokaal. Zo kun je doorgaan tot 30 en misschien nog wel meer, maar het zal iedereen duidelijk zijn dat je in een klas van 25 leerlingen die leerlingen meer aandacht kunt geven dan in een klas van 30". In zijn geval legde hij de grens ook ergens rond de 28. Daarnaast speelt de klas nog een rol: als je een nogal rumoerige, vervelende, klas hebt dan zul je de grens veel lager moeten leggen dan dat je kunt doen in een klas waar leerlingen goed meewerken.

Ik denk dat je, als je eerlijk bent, gewoon toe moet geven dat genderdysfore kinderen meer aandacht nodig zullen hebben dan "normale" kinderen. Dat het dus misschien zelfs wel in het belang van zowel het genderdysfore kind als van de mede-leerlingen is dat men zegt "dit kind is echt één teveel in deze klas".

Oh ja, wij snappen vanuit onze onderbuik natuurlijk heel goed de reactie van de moeder. Maar stel dat deze moeder gelijk krijgt en het kind wordt wel toegelaten, het gaat allemaal goed ook met de genderdysforie, het kind krijgt alleen te weinig aandacht binnen die groep (gewoon, omdat die leraar de aandacht moet verdelen onder 29 leerlingen). Wie wordt er dan op aangesproken? De school, natuurlijk! Want die moet het probleem met 29 leerlingen in een lokaal maar oplossen - dat is niet het probleem van die moeder...

Bij 22 leerlingen geef ik iedereen die boos reageert gelijk. Bij 28 niet meer.

Groetjes,

Frederique
Kijk ook eens op de genderkalender !
Gebruikersavatar
Sarah S.
ff weer wat posten
Berichten: 38
Lid geworden op: di sep 26, 2006 20:21
Locatie: Berchem

Bericht door Sarah S. »

eerst stond ik er niet echt bij stil, dat de school het echt niet expres deed, maar na jouw uitleg gelezen te hebben, frederique, zie ik nu wel in dat je eerst moet denken voor je reageert,
iig hoop ik dat het allemaal goed afloopt
grtz Tatiana
Gebruikersavatar
Lisa met een S
Moderator
Berichten: 3650
Lid geworden op: do aug 15, 2002 10:39
Locatie: Boven de rivieren
Contacteer:

Bericht door Lisa met een S »

Toch even een nuance aanbrengen in de reactie van Frederique:

In de tekst staat:
"Volgens woordvoerster Anke de Witte van de Vrije School Zoetermeer is zij de enige binnen de school die het rapport heeft gelezen en heeft de afwijzing niets met de inhoud ervan te maken. „Ik heb de leerkracht van de betreffende klas met 28 leerlingen gevraagd of er nog een plaatsje is voor een kind. Het antwoord was ontkennend en dat hebben we gerespecteerd. Ook een ander kind zou niet zijn toegelaten voor deze klas,” zegt ze."
Normaliter is de maximale klassengrote een zaak van de schoolbestuur en vastgelegd, want de hoeveelheid leerlingen per klas heeft gevolgen niet alleen voor de werkdruk voor de leerklacht, maar voor de financiering door de overheid en niet te vergeten de aantrekkelijkheid van een school voor de ouders van prospectieve leerlingen.

Nou, natuurlijk heeft Frederique gelijk dat een klas van 21 te prefereren is boven een klas van 28 en een klas van 28 boven een klas van 29, maar er zijn maar twee mogelijkheden: Of de klas was al aan de door de school gehanteerde maximum, en ze hebben de leerkracht gevraagd om een uitzondering te maken, en die heeft daarop "nee" beantwoord. Of de klas was nog niet aan de maximum. In dit geval, is het misschien mogelijk dat de leerkracht prive redenen had waarom hij of zij niet meer dan 28 leerlingen konden begeleiden ongeacht of de 29ste leerling Jody was of iemand anders. In beide gevallen had de schoolbestuur de leerkracht in bescherming moeten nemen en de verantwoordelijkheid voor de afwijzing geheel op zich moeten nemen in plaats van de zwarte piet in de schoenen van de leerkracht te leggen. Bij kenners van het onderwijs in Nederland (dwz, mensen die werkzaam zijn in het onderwijs en ouders die aktief betrokken zijn bij het reilen en zeilen op de scholen van hun kinderen), roept het antwoord van de woordvoerster van de school wel enige argwaan op.

Frederique heeft gelijk om ons te manen naar terughoudenheid, maar besef wel dat wanneer iedere school op basis alleen van "de leerkracht vindt het te druk" leerlingen zouden afwijzen, dat de enige plaats voor Jody zou zijn op de openbare scholen, die verplicht zijn om elke leerling toe te laten, ook al betekent het een klas van 35 leerlingen.

Wat ik dus wil zeggen is, wanneer de reactie dat in de krant staat de volledige uitleg is van de school voor de afwijzing, het geen gegronde redenen bevat om Jody af te wijzen. Misschien hebben ze goede redenen, maar zowel de belangen van Jody als de belangen van de leerkracht hebben geen grote rol gespeeld in hun overwegingen.

Lisa
If all else fails, buy new shoes
Gebruikersavatar
Frederique_
Forum Junkie
Berichten: 4825
Lid geworden op: do apr 01, 2004 19:44
Locatie: Amstelhoek (20km van Amsterdam)
Contacteer:

Bericht door Frederique_ »

Hoi Lisa,

Als je het bericht goed leest dan zie je dat hierin met name de visie van de ouder beschreven is. Die komt uitgebreid aan het woord - het is ook het meest spectaculaire deel van het bericht. De school zelf heeft een paar simpele argumenten: klas zou te groot worden, ook een ander kind zou niet toegelaten zijn - it's as simple as that. Gezien het aantal, 28 leerlingen is gewoon veel, klinkt het mij niet onlogisch in de oren.

Verder is het bij bijzondere scholen lang niet altijd zo dat het maximaal aantal leerlingen per klas in een schoolplan is vastgelegd. Bijzondere scholen zijn (per definitie) relatief vrij in hun aannamebeleid. Daarbij zal zowel de achtergrond van het kind/gezin als de belangen van de rest van de leerlingen meegewogen worden. Als men de genderdysforie meegewogen heeft zou ik dat gezien de grootte van de klas eerder zorgvuldig t.o.v. zowel dat kind zelf als t.o.v. de rest van de klas vinden als dat ik dat schandalig o.i.d. zou vinden. In die zin ga ik dus nog een stap verder dan die school die die afweging niet gemaakt zegt te hebben.

Kijk overigens uit dat je geen appels met peren gaat vergelijken: vergelijk dus bijzondere scholen met andere bijzondere scholen (en niet een transseksueel-op-een-bijzondere-school met een niet-genderdysfore-extra-leerling-op-een-openbare-school). Met dat laatste begin je namelijk een nieuwe discussie die naar alle waarschijnlijkheid met genderdysforie niet zoveel te maken heeft.

Groetjes,

Frederique
Kijk ook eens op de genderkalender !
Gebruikersavatar
paula25
dagelijks aanwezig
Berichten: 179
Lid geworden op: zo sep 18, 2005 22:04

Bericht door paula25 »

’’Ook een ander kind zou niet zijn toegelaten voor deze klas’’

Wanneer een school/klas vol is dan is dat de normale gang van zaken.
Een eventuele uitweg zou zijn om het kind toe te laten in een andere klas of door een klas over te slaan en thuis bijscholing of RT lessen laten volgen als de ouder daar het geld voor heeft (zoals ik dat heb gedaan).
Gebruikersavatar
Irene
ForumDiva 3000
Berichten: 3151
Lid geworden op: di mar 28, 2006 16:48
Locatie: Breda
Contacteer:

Bericht door Irene »

Het enige waar ik nog wel even een kanttekening bij wil zetten is de opmerking van Frederique:
Ik denk dat je, als je eerlijk bent, gewoon toe moet geven dat genderdysfore kinderen meer aandacht nodig zullen hebben dan "normale" kinderen.
Uit ervaring weet ik dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Een genderdysfoor kind vraagt minder extra aandacht dan een kind met diabetis bijvoorbeeld.

Irene
Kleine stapjes
Gebruikersavatar
Lisa met een S
Moderator
Berichten: 3650
Lid geworden op: do aug 15, 2002 10:39
Locatie: Boven de rivieren
Contacteer:

Bericht door Lisa met een S »

Frederique,

Zoals je zelf zegt, volgens de school zelf hebben zij niet zorgvuldig gehandeld. Wanneer de informatie in de krantenartikel klopt, heeft de school gewoon de mening van de desbetreffende leerkracht overgenomen zonder zelf een overweging te maken. Als dat het geval is, hebben zij hun plicht verzuimd, want natuurlijk is het belangrijk om de mening van de leerkracht te horen, maar de beslissingsbevoegdheid ligt niet bij de leerkracht maar bij de schoolleiding en ze dienen op de hoogte te zijn van zijn argumenten.

Wanneer jij van Jos Meeghens te horen zou krijgen dat "ik heb jouw behandelende psycholoog gesproken of je hormonen mag krijgen. Het antwoord was ontkennend en dat hebben wij gerespecteerd", denk ik niet dat jij er genoegen mee zou nemen met dat antwoord. It's as simple as that. De moeder van Jody heeft het recht om te weten waarom haar kind niet wordt toegelaten. Alle redenen die je hebt genoemd zijn misschien redelijke argumenten, maar, volgens de artikel, zijn niet de redenen dat de school geeft. Wanneer dit inderdaad het geval is, is de school niet goed bezig, niet richting Jody en haar moeder, niet richting leerkracht, en niet richting pers.

En dus Paula:
paula22 schreef:
’’Ook een ander kind zou niet zijn toegelaten voor deze klas’’

Wanneer een school/klas vol is dan is dat de normale gang van zaken.
Wanneer een klas vol is, hoef je het niet aan de leerkracht te vragen, hoef je alleen maar koppen te tellen. Wanneer je geen maximum klassengrote vastlegt maar het flexibel laat, laat je het niet alleen aan de leerkracht over om daarover te beslissen maar doe je dat in overleg. In welke geval je in staat moet zijn om je redenen voor afwijzing aan een ouder door te geven. Wanneer je dat niet kan of niet wil blijft het verdacht.

Nogmaals -- er kan gegronde redenen zijn overwogen maar wij weten ze niet; door over de echte redenen te zwijgen doet de school niet alleen Jody maar ook zichzelf tekort.

Groetjes
Lisa
If all else fails, buy new shoes
Gebruikersavatar
Chantal C.
Forumdiva
Berichten: 1759
Lid geworden op: vr okt 03, 2003 12:27
Locatie: Hellevoetsluis

Bericht door Chantal C. »

Frederique_ schreef:Ik denk dat je, als je eerlijk bent, gewoon toe moet geven dat genderdysfore kinderen meer aandacht nodig zullen hebben dan "normale" kinderen. Dat het dus misschien zelfs wel in het belang van zowel het genderdysfore kind als van de mede-leerlingen is dat men zegt "dit kind is echt één teveel in deze klas".
Waarom dat? Een genderdysfoor kind is net zoals als andere kinderen. Juist door het kind om diverse redenen te gaan negeren, werk je mee aan het creeëren van psychisch leed.

Bovendien lopen er tegenwoordig kinderen rond die thuis op een dusdanige wijze aan hun lot worden overgelaten, dat zulke kinderen er nog veel erger en onhandelbaarder aan toe zijn. Er zijn veel ouders die denken dat ze goede ouders zijn, helaas voor hun is dat niet altijd zo...
A person is grown up not when they can take care of themselves, but when they can take care of others.
Gebruikersavatar
Frederique_
Forum Junkie
Berichten: 4825
Lid geworden op: do apr 01, 2004 19:44
Locatie: Amstelhoek (20km van Amsterdam)
Contacteer:

Bericht door Frederique_ »

Lisa met een S schreef:Zoals je zelf zegt, volgens de school zelf hebben zij niet zorgvuldig gehandeld.
Dat heb ik nergens gezegd...
Lisa met een S schreef:Wanneer de informatie in de krantenartikel klopt, heeft de school gewoon de mening van de desbetreffende leerkracht overgenomen zonder zelf een overweging te maken.
1) De krant schrijft heel tendentieus - daardoor maakt de krant op mij geen betrouwbare indruk
2) Hoe de school bepaalt of een leerling aangenomen wordt is aan die school - niet aan ons
Lisa met een S schreef:Als dat het geval is, hebben zij hun plicht verzuimd, want natuurlijk is het belangrijk om de mening van de leerkracht te horen, maar de beslissingsbevoegdheid ligt niet bij de leerkracht maar bij de schoolleiding en ze dienen op de hoogte te zijn van zijn argumenten.
Hoe de schoolleiding tot haar beslissing komt is aan de schoolleiding. Als de schoolleiding dat doet door naar de leraar toe te gaan en te vragen "de klas is al aardig vol - zie jij het zitten om er nog ééntje bij te zetten" en het antwoord is "nee" en de schoolleiding gaat daarmee accoord omdat ze zelf ook wel zien dat het lokaal al aan de kleine kant is - dan kan dat toch ook een goede vorm van beslissen zijn? (Ik vul het ook maar in - net als jij, maar dan even de andere kant op: gewoon om te laten zien hoe gemakkelijk we ons laten meeslepen als het om "een van ons" gaat).
Lisa met een S schreef:Wanneer jij van Jos Meeghens te horen zou krijgen dat "ik heb jouw behandelende psycholoog gesproken of je hormonen mag krijgen. Het antwoord was ontkennend en dat hebben wij gerespecteerd", denk ik niet dat jij er genoegen mee zou nemen met dat antwoord.


Klopt, maar de school zei ook meer dan dat. Ze gaven volgens het artikel aan dat het lokaal met 28 leerlingen gewoon vol was.

Als Jos Megens zou zeggen "op dit moment is de wachttijd van de psycholoog 4 maanden want we hebben lastgehad van zwangere psychologen" (goh, toevallig, dat zei hij echt :wink: ) dan heb ik dat maar te accepteren. Ik kan ook zeggen "Jos discrimineert mij omdat hij mij er niet mooi vindt uitzien en daarom is het 4 maanden" - maar waar baseer ik dat dan op?

Zo heb ik bij Joey ook wel het gevoel alsof de genderdysforie er een beetje bijgesleept is.
Lisa met een S schreef:Wanneer een klas vol is, hoef je het niet aan de leerkracht te vragen, hoef je alleen maar koppen te tellen. Wanneer je geen maximum klassengrote vastlegt maar het flexibel laat, laat je het niet alleen aan de leerkracht over om daarover te beslissen maar doe je dat in overleg.
Dat lijkt dus precies zo gebeurd te zijn! En de leerkracht zag het niet zitten - daarom ging het niet door.
Lisa met een S schreef:In welke geval je in staat moet zijn om je redenen voor afwijzing aan een ouder door te geven.
En dit is precies wat er gebeurd lijkt te zijn: men gaf aan dat de klas vol was. Dat jij dat geen argument vindt mag, net als ik het argument van Jos dat dit 4 maanden moet duren geen argument mag vinden. Ik zal er mee moeten leven - net als die moeder.

Groetjes,

Frederique
Kijk ook eens op de genderkalender !
Gebruikersavatar
Lisa met een S
Moderator
Berichten: 3650
Lid geworden op: do aug 15, 2002 10:39
Locatie: Boven de rivieren
Contacteer:

Bericht door Lisa met een S »

Frederique,

Het ligt in de lijn der verwachting dat jij een besluitvorming geheel gebaseerd op de mening van een individuele leerkracht zou goedkeuren. Je bent immers ook voorstander van een systeem waarbij de gemeenschap opdraait voor alle kosten voor een geslachtsaanpassing geheel gebaseerd op de wens van de patient, zonder externe toetsen. Dus vind je het ook vanzelfsprekend dat een leerkracht de beslissing mag nemen om een kind wel of niet toe te laten, zonder zich daarvoor te moeten verantwoorden aan de gemeenschap, die zijn salaris betaalt.

Bovendien weet je uit eerste hand, of omdat je zelf werkzaam bent in het onderwijs, of omdat je als ouder van een kind zitting heeft genomen in een ouderraad of medezeggenschapsraad, hoe de besluitvorming op een school tot stand komt en welke eisen de overheid stelt aan een school.

Dus wie ben ik, totaal gespeend van enige kennis van zaken hierover, om met mijn borrelpraatjes de motivering van de school in twijfel te trekken, wanneer een ervaringdeskundige zoals jij ervan overtuigd is dat er geen reden daarvoor is?

Ik zal mij onthouden van verder discussie hierover, want jij weet het zo veel beter dan ik.

Groetjes,
Lisa
If all else fails, buy new shoes
Plaats reactie