dhiamara schreef:Joannie heeft eigenlijk een vraag gesteld over het uiten op het werk. In de verwachting denk ik om ervaringen te horen van anderen, op die manier kijkend of zij op de goede weg is en tips hoe eventueel er mee om te gaan. Inclusief met eventuele negatieve reacties. Hoe zijn jullie toen met die gegevens omgegaan, hoe hebben jullie dit kunnen verwerken, begrijpen en wat is jullie oplossing geweest?
Oke, dan toch een poging om het weer de goede kant op te trekken - ook al ben ik TG en geen TV. Mijn outing op het werk begint ergens begin 2005 toen ik mijn leidinggevende heb ingelicht. Ik heb hem geinformeerd met het idee van "stel dat iemand me ooit op straat tegenkomt, dan vind ik dat hij dat in ieder geval niet moet ontkennen". Hij pakte het heel goed op: wense me veel succes? sterkte? Hij wist het niet - en ik ook niet.
Halverwege 2005 ben ik een collega op straat tegengekomen (ik liep in een broek en had geen make-up, was dus redelijk "androgyne"). Ik was bang dat die collega gezien had dat ik borsten droeg (bleek achteraf waarschijnlijk dus niet het geval te zijn) en omdat -oh rampspoed- de leidinggevende die ik dit verteld had op vakantie was heb ik besloten dit ook aan mijn kamergenoten en aan de andere leidinggevenden binnen de ICT-beheeromgeving te vertellen. Met het verzoek om het verder stil te houden - wat men ook keurig gedaan heeft.
In het najaar van 2005 begon bij mij het besef te rijpen dat dit zo niet verder kon. Stel dat iemand mij op straat tegen zou komen - dan zou je eerst een heel vuurtje door het bedrijf krijgen en daar konden die 5 mensen die ik dit verhaal verteld had nooit met hun goede begrip tegenin praten. Dus heb ik in afstemming met mijn leidinggevende besloten dat ik het binnen de ICT-afdeling ALLEEN zou vertellen aan mensen met wie ik semi-dagelijks samenwerkte. Dit is uiteindelijk een groep van zo'n 40 mensen geweest, te beginnen met mensen die net als ik operationeel leiding geven. Dat die groep zo groot geworden is komt ook doordat iemand die ik er eerst niet bij had genomen ineens woest mijn kamer binnenstoof: hij had dit nieuws toch -echt- van mijzelf willen horen en niet van een andere collega. Na afstemming met mijn leidinggevende heb ik de groep toen iets uitgebreid tot de mensen met wie ik eens per week (vrij intensief) samenwerkte. Iedereen die ik gesproken heb (de meeste gesprekken waren 1:1, 2 gesprekken waren met 6-8 mensen tegelijk - dit waren zware gesprekken en is mijns inziens niet aan te raden als je niet eerst meerdere 1:1-gesprekken gedaan hebt) reageerden deels verbaasd, deels geschrokken, soms met tranen in de ogen maar altijd begripvol op mijn situatie. Ik heb er telkens bijgezegd: ooit komt er een moment dat ik ook op het werk over zal gaan. Wanneer en hoe en in welke vorm - geen idee, daar hoor je later wel meer over...
De volgende stap was vlak voor mijn outings-e-mail in juli 2006. Mijn leidinggevende heeft me dringend aangeraden om zoveel mogelijk mensen die ik een e-mail zou sturen toch persoonlijk te informeren. Ik heb dat geprobeerd, maar dit was echt -lood-zwaar. Deze mensen stonden namelijk net iets verder van mij af dan de vorige groep, wat het lastiger maakte om met dit nieuws bij die mensen aan te kloppen. De reacties waren wel hetzelfde: verbaasd, geschrokken, soms met tranen in de ogen maar altijd respectvol.
De daaropvolgende stap was de e-mail begin augustus 2006. Aan de ene kant heb ik geschreven dat ik me vrouw voelde (en dus ook van het vrouwentoilet gebruik zou maken), aan de andere kant ben ik ook eerlijk geweest over mijn huiver om een SRS te ondergaan en heb in het midden gelaten of ik dat wel-of-niet ooit zou doen. Op het moment dat ik die e-mail verstuurde bleek mijn leidinggevende gelijk te hebben: vanwege de vakanties had ik niet iedereen mondeling geinformeerd (deels omdat de drempel voor mij te groot was, deels omdat de mensen vanwege vakanties weg waren). Met name mensen die regelmatig (eens per 1,5 a 2 mnd) met mij opfietsten van en naar het werk vonden het hard om dit per e-mail te horen.
Op 28 augustus 2006 ben ik dan echt overgegaan op het werk. Op 1 klein incidentje na (dat ik niet op het openbare deel van dit forum wil bespreken - zie subforum
transgenderisme voor details) is dit zeer succesvol geweest. Mijn collega's hebben mijn overgang allemaal goed geaccepteerd en ik merk in mijn contacten met collega's geen enkele weerstand tegen mijn "andere verschijning"...
Groetjes,
Frederique