Anna schreef:
Ik heb tot nog TNN vooral bezig gezien op het vlak van transgenders, en weinig naar transseksuelen specifiek toe, terwijl dat waarschijnlijk toch de grootste groep is. TNN kan heel goed belangenbehartiging doen, waarom zorgen ze dan bv niet dat advies CvZ om epilatie in te vergoeden in het basispakket komt ? Ik persoonlijk heb nog te weinig vertrouwen in TNN als de belangenbehartigers voor transseksuelen, daarvoor is de samenstelling veel te divers, en zal elke tak aandacht willen hebben voor hun deel. Eerst zien, dan geloven dat er ook daden en niet alleen woorden komen.
Hallo Anna en Snoopy,
TNN zet zich in voor alle transgenders. We gebruiken de term 'transgender' daarin zoals die wereldwijd gebruikt wordt, als koepelterm voor iedereen. Dus voor ons is een transseksueel een transgender, een travestiet is een transgender, een transgenderist is een transgender, iedereen die zichzelf niet beschouwt als man of vrouw is voor ons transgender. Voor al die mensen willen we proberen de belangen te behartigen.
Transseksuelen vormen niet de grootste groep, statistisch zijn de travestieten dat. Transseksuelen zijn waarschijnlijk wel degenen die de meeste zorg nodig hebben en voor wie nog steeds veel geregeld moet worden, hoeveel er ook al veel is geregeld, maar dat laatste geldt ook voor transgenderisten. Het is wat dat betreft geen kwestie van welke 'tak' de meeste aandacht wil (wat dat betreft hebben we verfrissend weinig last van hokjesdenken, al zeg ik het zelf), het is voor ons een kwestie van welke zaken het dringendst moeten worden aangepakt, simpelweg omdat ze nu onrechtvaardig zijn geregeld. Daar valt de vergoeding van de borstcorrectie onder, maar bijvoorbeeld ook afschaffing van de eis dat je verplicht onvruchtbaar moet zijn voor je juridisch je geslacht kunt laten veranderen, en de afgelopen weken ook de DSM-kwestie, omdat daarvoor op 17 oktober actie werd gevoerd.
Bestuur, medewerkers en oprichters van TNN hebben inderdaad redelijk diverse achtergronden, gelukkig wel. Dat is heel bewust zo gedaan, om uit zoveel mogelijk verschillende hoeken ervaringsdeskundigen te hebben. Het bestuur en de medewerkers bestaan momenteel uit zeven mensen, van wie er vier transseksueel zijn. Waarom we als TNN dus niet in staat zouden zijn om de belangen van transseksuelen adequaat te behartigen is me een raadsel.
Over het terugbrengen van de vergoeding voor de borstoperatie zijn we inderdaad al enige tijd in gesprek met het CvZ, en we hebben goede hoop dat we onze zin gaan krijgen, er is alleen nu geen zicht op de termijn waarop dat zal gebeuren.
Het verhaal in NRC-Next ging niet over dat soort zaken, maar alleen over de DSM-kwestie. Wat we als TNN hopen te bereiken, en wij niet alleen, maar ook TG Europe en nationale lobbyclubs en organisaties in zo'n 40 landen, is dat genderdysforie verdwijnt uit de DSM (een lijst van uitsluitend psychische aandoeningen) en terecht komt in de ICD van de Wereldgezondheidsorganisatie (een lijst van alle ziektes en medische aandoeningen) als een niet-psychische conditie waar medische behandeling voor noodzakelijk is. Zoiets als zwangerschap. Ook geen ziekte, maar wel iets waarvoor je alle zorg vergoedt krijgt. We weten dat dit allemaal niet onomstreden is, maar wij vinden het gestoord dat je je, als geestelijk gezond mens, eerst gestoord moet laten verklaren voor je behandeld kunt worden. Als je het mij persoonlijk vraagt denk ik ook dat het voor ons zelf niet goed is. Wanneer je altijd maar het stigma krijgt opgeplakt dat er iets mis met je is dan is dat slecht voor je zelfvertrouwen, en daar wordt je dus niet beter van.
Janiek, dank je wel voor de berichtjes waarin je het voor Judith opneemt.
groetjes
Monica, PR TNN
Ik ben mezelf.