Anders zijn

Algemeen

Moderator: Moderators

Babette
Forumdiva
Berichten: 1267
Lid geworden op: vr nov 08, 2002 11:32

Bericht door Babette »

Hoi hoi Mila,

heb ik nu goed begrepen dat je het niet echt plezierig vond dat je aangesproken werd op etnische gronden?

Ik ben het helemaal met Irene en je Griekse dame eens dat mensen met gemengd bloed over het algemeen "mooier" zijn, en ongetwijfeld interessanter om naar te kijken. Je schreef dat je jezelf als "Nederlands" beschouwd, maar ons landje is sinds jaar en dag ook een "melting pot", dus ik vind het moeilijk te begrijpen dat je je onwillekeurig "betrapt" voelde als "niet Nederlands zijnde".

Ik heb een kwart van m'n leven buiten Nederland gewoond, en als de mogelijkheid zich zou voordoen, zou ik zo weer vertrekken. Het feit dat ik toevallig binnen de grenzen van dit land verwekt en geboren ben, maakt mij voor m'n gevoel geen Nederlandse, en ik heb ook geen enkele binding met dit land. Nationale identiteiten vind ik dan ook hogelijk oninteressant, en ook nog eens ongewenst.

Ik hoop van harte dat je snel over je "etnische onpassabiliteit" heen bent! :D

Groetjes en liefs,

Babette.
"We have to fight ignorance!" Madiba Nelson Mandela
mila
Forumdiva
Berichten: 1404
Lid geworden op: za jan 22, 2005 22:07
Locatie: amsterdam

Bericht door mila »

Hoi Babette

<dus ik vind het moeilijk te begrijpen dat je je onwillekeurig "betrapt" voelde als "niet Nederlands zijnde".>

Kan ik me wel voorstellen hoor, dat dat moeilijk te begrijpen is, maar ik kom uit een zwaar geassimileerd milieu waarin aanpassing hoog in het vaandel stond.

Andersom geredeneerd; de gemiddelde maroc die hier geboren is beschouwd zich als maroc, en niet als nederlands, omdat die maroc zo opgevoed door zijn ouders. De gemiddelde maroc vind het ook onprettig om tijdens vakantie in Marokko voor nederlands versleten te worden.

Ik voel me acuut anders en/of al dan niet subtiel buitengesloten wanneer er naar mijn ethnische achtergrond geinformeerd word, en voor nederlandse marocs op vakantie in marokko geldt dat dus andersom, wanneer die daar voor nederlands versleten worden.

<Het feit dat ik toevallig binnen de grenzen van dit land verwekt en geboren ben, maakt mij voor m'n gevoel geen Nederlandse, en ik heb ook geen enkele binding met dit land>

Dat is het em nou net.......ik ben zielsgelukkig dat ik in dit land verwekt en geboren ben, gezien de afkomst van mijn ouders had dat ook elders kunnen zijn, met evt negatieve gevolgen van dien (als ts zijnde).

I don't take living here for granted, so to speak.

Ik heb wel degelijk een binding met dit land, ik zou never nooit niet vrijwillig van hier vertrekken.

Ik ben gelukkig in Nederland geboren, en in Nederland ga ik dood.

Mila.
Gast

Bericht door Gast »

Zeg Mila,

Als er nou een ding is wat jou misschien wel zo passabel maakt als je bent, is het misschien wel die gemengde afkomst.
Denk je echt dat die dame zich heeft zitten verbijten dat 'joe are proebaablie traansesksjoeaal?' zonder het te laten doorschemeren?
Ik vraag het me af.

Dat gemengde bloed geeft een verklaring voor je niet alledaagse mooie koppie!
Ja, slijm slijm, ik weet het, maar daat gaat het nu even niet om.
Zo bekeken is een opmerkelijk gezicht juist weer passabliliteitsverhogend.
Tja! Ik ben zelf hoe dan ook wel blij met het kleine beetje gemengd bloed dat ik heb.

Francis
mila
Forumdiva
Berichten: 1404
Lid geworden op: za jan 22, 2005 22:07
Locatie: amsterdam

Bericht door mila »

<Zo bekeken is een opmerkelijk gezicht juist weer passabliliteitsverhogend.>

Toen ik voor het eerst in Thailand was met een vriendin die daar haar SRS onderging bij dr Suporn, toen sprak zijn assistente Wannee me aan.......over.......mijn gezicht! Lol! Ze zei letterlijk 'your face is so special, are you racially mixed'?
Het verbaasde me hogelijk, want Thais zijn in de regel alleen bekend met gemengdbloedigen in de vorm van half thais/half chinees, redelijk veel voorkomend, en (veel) minder vaak voorkomend, half thais/half westers.

Overigens....klein geschiedkundig lesje: Indischen, en dus niet Indonesiers, zijn gemengdbloedig, te weten half indonesisch/half europees of een totaal allegaartje, en mede daardoor indertijd door Sukarno tot ongewenste individuen verklaard.
Hij-en de overige indonesiers, noemde ze 'anjing nikat' en dat betekend letterlijk 'halfbloed honden'.
Dat is dus de reden waarom ze Indonesie indertijd massaal verlieten; anders werden ze door Sukarno himself statenloos verklaard, en in veel gevallen pre/post souveriniteitsoverdracht vermoord door Indonesiers. Zo kwamen mijn moeder en haar familie hier naar toe, tussen 1953 en 1965 (als spijtoptanten, na de communistische staatsgreep in Indonesié).

Het woord 'halfbloed' staat voor mij dus zo ongeveer gelijk aan een vloekwoord.

Overigens vertelde ik geloof ik afgelopen vrijdagaaf aan tafel over die dementerende moeder van een Israelische vriend van mij die uitsluitend en alleen nog haar moedertaal duits spreekt, me niet herkende, en zei 'schau doch mal an! So eine schönes Gesicht', en er achter aan: 'bitte, Süsse, sag's mir, bist du ein Mischling? (=halfbloed), en dat mijn vriend en zijn broer en zijn vader van kleur verschoten van schrik, omdat ze weten dat ik zo'n hekel heb aan dat woord?
Majah, hoe kan ik een dementerende nou zoiets kwalijk nemen? Ik heb moeten praten als brugvrouw om ze aan het verstand te brengen dat ik het van haar niet erg vond.

<Tja! Ik ben zelf hoe dan ook wel blij met het kleine beetje gemengd bloed dat ik heb>

Ah ja? Van wat voor afkomst ben jij dan? Als ik vragen mag?

Oh, enneh, ik heb een poosje geleden een goede vriend van me tot zwaar exotisch verklaard.

Zo (naturel) hoogblond, met zulke lichtblauwe ogen zie je ze tegenwoordig zelden meer namelijk ;-) En ja, dat is naar mijn smaak het summum van schoonheid en aantrekkingskracht :-)

Mila.
Babette
Forumdiva
Berichten: 1267
Lid geworden op: vr nov 08, 2002 11:32

Bericht door Babette »

Hoi hoi Mila,
mila schreef:I don't take living here for granted, so to speak. Mila.
ik zou het nèt iets anders willen formuleren: "I don't take living for granted"... :D Voor mij en m'n partner geldt: "home is were the heart is", met andere woorden: wij maken ons thuis waar we zijn. Onze sfeer gaat altijd met ons mee.

En of ik in Nederland dood ga, durf ik te betwijfelen: er zijn zoveel mooie plekken op onze planeet, dat ik op moment van schrijven nog niet beslist heb waar het zal gebeuren.... :D

Groetjes en liefs,

Babette.
"We have to fight ignorance!" Madiba Nelson Mandela
Gast

Bericht door Gast »

mila schreef: Ah ja? Van wat voor afkomst ben jij dan? Als ik vragen mag?
Mag wel hoor, maar of het zo boeiend is...
Na jouw geschiedenislesje misschien wel het vaagste gemengde bloed dat je kunt bedenken, uit die contreien afkomstig.
Daar kwam ik pas achter toen een kaakchirurg mijn gebit en de vorm van mijn kaak en schedel bestudeerde en heel beslist verklaarde dat ik 'Maleisisch bloed' heb. Wat bij navraag in de familie inderdaad zo bleek te zijn, minstens ergens tussen 1/8 en 1/16 deel. Het was dus niet het meest bekende familieverhaal...
Zelf ben ik er alleen maar trots op.

Francis
Plaats reactie